Birželio 18 d. – Sušių diena

Saulė teka: 4 val. 41 min. Saulė leidžiasi: 21 val. 58 min.

Ne, „Lietuvos rytas“ tikrai netinka sušiams, o sušiai – skaitymui. Tačiau skaityti JĮ, valgant JUOS sveika ir smegenims, ir skrandžiui. Aišku ne taip, kaip vaizdo siužete.<br>R. Neverbickas
Ne, „Lietuvos rytas“ tikrai netinka sušiams, o sušiai – skaitymui. Tačiau skaityti JĮ, valgant JUOS sveika ir smegenims, ir skrandžiui. Aišku ne taip, kaip vaizdo siužete.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2012, 1:01 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:07 PM

Su vardo diena sveikiname Morkų, Ginbutą, Arnulfą, Marceliną, Vaivą, Mariną

Šią dieną Lietuvoje

1919 m. Antantės valstybės, siekdamos sutaikyti Lenkiją su Lietuva, nustatė pirmąją laikiną demarkacinę liniją, žymėjusią valstybių tarpusavio sieną.

1923 m. Lietuvos valstybės sienos apsaugą susigrąžintame Klaipėdos krašte iš kariuomenės perėmė Valstybės policija, pavaldi krašto gubernatoriui. Vėliau ji buvo pervadinta pasienio policija.

1925 m. Kaune atidaryti pirmieji Prekybos, pramonės ir amatų rūmai.

1940 m. perėmę Lietuvoje valdžią komunistai iš Kauno sunkiųjų darbų kalėjimo paleido politinius nusikaltėlius. Iš kalėjimo išėjęs Antanas Sniečkus iškart paskiriamas Lietuvos valstybės saugumo departamento direktoriumi. Tuo pat metu Lietuvos kariuomenės vadas, generolas Vitkauskas išleidžia įsakymą Nr.59, kuriuo įsako kariams toliau vykdyti savo tarnybines pareigas ir draugingai bendradarbiauti su SSSR kariais. Bailių vadų ir apgautų žmonių farsas tęsiasi.

Šią dieną pasaulyje

Įkvėptos kovotojų už gėjų teises pasiekimų pasaulinės autistų organizacijos šią dieną paskelbė kovos už autizmo pripažinimą ne liga, o neurologiniu skirtingumu. Vyksta renginiai, kurių tikslas įtikinti „tradicinės neurologijos“ žmones, kad autistų gydyti nereikia, geriau juos pripažinti kitokiais, kad jie tiesiog yra unikalios asmenybės ir pasižymi išskirtinėmis savybėmis, kurios gali būti naudingos visuomenei. Dienos minėjimas prasidėjo 2005 m. Brazilijoje.

Azerbaidžane – Žmogaus teisių diena. Seišelių salose – Konstitucijos diena. Egipte švenčiama evakuacijos diena – 1956 m. iš šalies galutinai pasitraukė britų armija.

Jungtinės Karalystės armija iškilmingai pažymi Vaterlo mūšio metines – 1815 m. šią dieną britų armija su sąjungininkais Belgijoje sumušė Napoleono vadovaujamus prancūzus ir antrą (bei paskutinį) kartą privertė Napoleoną atsisakyti sosto.

1429 m. Žanos D’Ark vadovaujama Prancūzijos armija įveikė anglus Patajos mūšyje. Tai buvo lemtingas persilaužimas šimtamečio karo eigoje.

1761 m. Rusijos imperijoje įsteigtos pensijos tarnautojams.

1767 m. pirmasis europietis atvyko į Taitį. Salą atrado anglas jūrų kapitonas Samuelis Wallisas.

1858 m. Ch. Darwinas gavo laišką nuo britų geografo ir gamtininko Alfredo Russelo Wallance, kuriame tas išdėstė beveik identiškus Darvino išvadoms samprotavimus apie evoliuciją. Tai ir paskatino patį Darviną savo teoriją paskelbti viešai.

1900 m. Kinijos imperatorė Dowager Cixi, kuri daugelį metų kontroliavo oficialiai valdančius kinų imperatorius, pritarė nacionalistų sukilėliams ir įsakė nužudyti visus Kinijoje esančius užsieniečius, tarp jų ir diplomatus bei jų šeimų narius. Aišku, nieko nepavyko ir viskas baigėsi nuolatinio tarptautinio armijos kontingento įkūrimu Pekine.

1928 m. pirmoji moteris lėktuve perskrido Atlantą. Tai buvo ta pati Amelia Earhart, kuri vėliau tapo pirmąja moterimi, kuri viena perskrido Atlantą. Tik šį sykį ji buvo keleivė – lėktuvą pilotavo Wilmeras Stultzas, kartu skrido mechanikas Lou Gordonas.

Tą pačią dieną garsiausias arktikos tyrinėtojas Roaldas Amundsenas hidroplanu išskrido ieškoti dingusios Nobilės ekspedicijos. Virš Barenco jūros lėktuvo radistas pranešė, kad skrenda tirštame rūke, vėliau ryšys nutrūko. Nei Amundseno kūnas, nei lėktuvas iki šiol nerasti.

1940 m. Vokietijai užėmus Prancūziją, šalies ginkluotųjų pajėgų vadas ir būsimas prezidentas Charles de Gaulle'is iš Londono per radiją kreipėsi į prancūzus. Vienoje svarbiausių istorinių kalbų jis pasakė, kad karas dar nesibaigė, tauta privalo priešintis, o jis užtikrins, kad pasipriešinimas būtų remiamas. Manoma, kad nuo to prasidėjo Prancūzijos pasipriešinimo judėjimas.

1983 m. kosminiu keltu „Shuttle“ į kosmosą pakilusi Sally Ride tapo pirmąja Amerikos astronaute. Be to, ji tapo jauniausiu JAV astronautu pakilusiu į kosmosą (32 m.).

2006 m. į kosmosą paleistas pirmasis Kazachstano palydovas „KazSat“. Vėlokai, kaip šaliai kurioje įrengtas seniausias pasaulyje kosmodromas..

Sušių diena – šventė rimta. Paminėti populiarųjį japonų patiekalą 2009 m. sugalvojo „Facebook“ puslapio „Sushi“ įkūrėjai. Visi 1,3 mln. puslapio gerbėjų tam pritarė. Žodžiu, kimšk tą ryžių ir žuvies vyniotinį su aitriu vasabių padažu ir nesiskųsk, kad ausys linksta, – mums jau seilės teka!

Jei sušiai nepatinka, gali švęsti tokią tautiečių mylimą panikos dieną. Geriausias būdas – „Maximoje“ pirkti kilogramus ryžių būsimai pasaulio pabaigai, gąsdinti pensininkus, kad viskas brangs, kad besiganančios po vėjo jėgainėmis karvės nuo radiacijos pradės ėsti mėsą, skalūnų dujos pavers lietuvaites brunetėmis, o juvenalinę justiciją sugalvojo iškrypėliai, kad visi vaikai išaugtų homozoopedonekrokaprofilais. Na, taip, juk tik mušimas juos nuo to atgraso. Vis dar galima kartais garsiai sušukti: „Tai kur mergaitė?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.