Birželio 23 d. - Tarptautinė olimpinė diena

Saulė teka: 4 val. 42 min. Saulė leidžiasi: 22 val. 00 min.

Be Tarptautinio olimpinio komiteto, nebūtų ne tik LTOK, bet ir visos eilės čempionų. Aišku, sutaupytime aukso medaliams, bet kiek neuždirbtume iš transliacijų.<br>P. Lileikis
Be Tarptautinio olimpinio komiteto, nebūtų ne tik LTOK, bet ir visos eilės čempionų. Aišku, sutaupytime aukso medaliams, bet kiek neuždirbtume iš transliacijų.<br>P. Lileikis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 23, 2012, 3:25 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:26 AM

Su vardo diena sveikiname Arvydą, Zenoną, Vaidą, Vandą, Agripiną, Ligitą, Rūtilę

Šią dieną Lietuvoje

1923 m. dainininko ir chorvedžio Antano Vaičiūno iniciatyva Kaune surengta pirmoji nedidelė trijų chorų dainų šventė. Pirmoji oficiali dainų šventė Lietuvoje įvyko praėjus kiek daugiau negu metams po šio renginio

1924 m. Vyriausybei priėmus Žemės banko įstatymą įvyko steigiamasis šio banko susirinkimas. Žemės bankui buvo numatytas labai svarbus vaidmuo – suteikti paskolų žemės ūkio apyvartai.

1938 m. sklandytojas A. Gysas pasiekė Lietuvos sklandymo rekordą. Sklandytuvu „Žaibas“ išsilaikė ore 26 val. 3 mln. Tuo metu tai buvo trečias rezultatas pasaulyje.

1941 m. lietuvių sukilėlių sudaryta Laikinoji Lietuvos Vyriausybė išleido deklaraciją, kuria paskelbė Nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimą. Per Kauno radiofoną paskelbta Lietuvos Laikinosios Vyriausybės sudėtis ir deklaracijos tekstas. Lyg tyčia demonstruodami ko verta tokia nepriklausomybė, į Lietuvą įžengę hitlerininkai sušaudė ir sudegino 35 Ablingos ir 7 gretimo Žvaginių kaimo gyventojus.

Šią dieną pasaulyje

Jungtinių Tautų asamblėja 2003 m. šią dieną paskelbė viešųjų paslaugų diena. Nepainiokime jų su viešaisiais pirkimais, o geriau pagerbkime miesto transporto ir bibliotekų, aplinkos planuotojų ir paprasčiausių kiemsargių darbą. Be jų mūsų pasaulis būtų kur kas svetimesnis, o mūsų bendruomenės kur kas pilkesnės. O ir šiaip – būtų visai nebeaišku, kur eina mokesčiai.

Estijoje nuo 1934 m. švenčiama Pergalės diena. Taip pažymima estų armijos pergalė prieš vokiečius, kurią jie 1919 m. pasiekė Vonnu mūšyje netoli Latvijos sienos.

Nikaragvoje, Ugandoje ir Lenkijoje – Tėvo diena. Liuksemburgiečiai švenčia oficialų savo Didžiojo Kunigaikščio gimtadienį. O Kanadoje minima Nacionalinė teroro aukų atminimo diena. Prisimenami 1985 m. sikhų teroristų susprogdintame iš Monrealio į Delį skridusiame Indijos avialinijų lėktuve žuvę žmonės. Tą dieną žuvo 280 kanadiečių, 27 britai ir 22 indai.

79 m. Titas pakeitė savo tėvą Vespasianą ir tapo dešimtuoju Romos imperatoriumi.

1314 m. pirmojo Škotijos karo dėl nepriklausomybės metu prasidėjo Benokberno mūšis. Škotai jame pasiekė labai svarbią pergalę.

1611 m. ketvirtosios keliautojo Henry Hadsono kelionės į Ameriką metu laivo komanda sukilo, įsodino į valtis Hadsoną, jo sūnų bei likusius lojalius jūreivius ir paliko įlankoje prie Amerikos krantų. Šiuo metu toji įlanka šiaurės rytų Kanadoje taip ir vadinasi - Hadsono įlanka. Deja, nei jo, nei kitų kartu išsodintų žmonių niekas daugiau nebematė.

1757 m. Bengalijoje įvyko Plassey mūšis, kuriame 3000 britų kareivių įveikį 50000 indų armiją. Po to bent šimtmečiui Jungtinė Karalystė perėmė prekybos su Indija kontrolę.

1794 m. Rusijos imperatorienė Jekaterina II suteikė žydams teisę kurtis Kijeve.

1894 m. Sorbonoje (Paryžius), barono Pjero de Kuberteno iniciatyva įkurtas Tarptautinis olimpinis komitetas, kuris užsiėmė modernių Olimpinių žaidyniu atkūrimu ir organizavimu. Ta proga pabėgiokime ristele - gal ir Europą pasivysim…

1931 m. Iš Ruzvelto aerodromo Long Ailende (Niujorkas) skrydžiui aplink pasaulį startavo Wileyjaus Posto ir Haroldo Gatty valdomas vienmotoris lėktuvas. Aeronautų žygis pavyko – po 8 dienų, 15 val. ir 51 min. Lėktuvas, įveikęs Atlantą, Europą, Sibirą ir Aliaską grįžo į pakilimo vietą.

1940 m. fašistinės Vokietijos armijai okupavus Prancūziją, Adolfas Hitleris asmeniškai atvyko apžiūrėti Paryžiaus.

1982 m. du JAV automobilių pramonės darbininkai Mičigane negyvai sumušė kinų kilmės amerikietį Vincentą Činą. Mat supainiojo jį su japono ir panoro taip atkeršyti Japonijai, kurios automobilių pramonė gamina per gerus automobilius, todėl paliko juos be darbo. Jei japonų darbininkai vietoj to, kad dirbtų, muštų amerikiečius, jų pramonei irgi prasčiau sektųsi.

1990 m. Moldovos TSR aukščiausioji Taryba priėmė respublikos valstybinio suvereniteto deklaraciją.

Tarptautinė naminių gyvūnų prižiūrėtojų organizacija (tai tokios auklės, kurios ateina namo prižiūrėti šunų) vakar dieną paskelbė „Nusivesk savo šunį į darbą diena“. Labai abejojame, kad darbui ir šuniui tai būtų patikę, todėl vakar to ir neišdavėme. Užtat šiandien išeiginė, tad niekas netrukdo to šuns į darbą nusivesti. Kita vertus, juk yra ir tokių situacijų, kai geriau niekad, negu vėliau...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.