Liepos 4 d. – JAV nepriklausomybės diena

Saulė teka: 4 val. 48 min. Saulė leidžiasi: 21 val. 58 min.

JAV, šalis kurią sukūrė imigrantai, švenčia nepriklausomybę ir laisvę. Ir labai nebenori suteikti tos laisvės naujiems imigrantams.<br>Reuters
JAV, šalis kurią sukūrė imigrantai, švenčia nepriklausomybę ir laisvę. Ir labai nebenori suteikti tos laisvės naujiems imigrantams.<br>Reuters
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 4, 2012, 1:01 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 10:28 PM

Su vardo diena sveikiname Teodorą, Ulriką, Skalvį, Bertą, Elžbietą, Malviną, Gedgailę

Šią dieną Lietuvoje

1610 m. per karą su Rusija Abiejų Tautų Respublikos (ATR) kariuomenės būrys, vadovaujamas etmono Stanislovo Žolkievskio, mūšyje prie Klušno (į rytus nuo Viazmos, Smolensko sritis) susikovė su į pagalbą apsuptam Smolenskui skubančia rusų bei švedų kariuomene. ATR pusėje kovėsi 6,8 tūkst. karių, iš kurių 5 tūkst. 556 buvo raitieji husarai. Būrys turėjo dvi lengvąsias patrankas. Rusijos pusėje kovėsi 35 tūkst. Dimitrijaus Šuiskio, Andrejaus Golycino ir Danilos Mezeckio vadovaujamų rusų, 5 tūkst. Delagardi vadovaujamų švedų, keli samdinių pulkai. Rusai turėjo 11 įvairaus kalibro patrankų.

Nedidelis ATR kariuomenės būrys taip sutriuškino rusus, kad tie bėgdami išmėtė visą turėtą turtą – iždą, artileriją, vėliavas, visus asmeninius karininkų daiktus. D. Šuiskis, palikęs pelkėje įklimpusį žirgą, pas saviškius grįžo raitas ant kaimiečio kuino.

„Kai žygiavome link Klušno, turėjome vieną mano vežimaitį ir furgoną patrankoms. Grįždami turėjome daugiau vežimų negu ginkluotų vyrų“, – vėliau rašė S. Žolkievskis.

Ši pergalė Lenkijos ir Lietuvos valstybei atvėrė kelią į Maskvą. Rugpjūčio 27 d. S. Žolkievskis su vadinamąja Septynių bojarinų Rusijos vyriausybe susitarė, kad Rusijos caru taps ATR valdovo sūnus Vladislovas Vaza.

1919 m. Lietuvos Respublika atgavo savo teritorijoje esančius geležinkelius. Kaune dirbusi nepriklausomos Lietuvos Vyriausybė pasirašė sutartį su Vokietija ir toji perdavė geležinkelių tinklo valdymą Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerijai. Jau liepos 6 d. plačiuoju geležinkeliu iš Kaišiadorių į Radviliškį buvo paleistas pirmasis traukinys.

1989 m. Lietuvos Aukščiausioji Taryba priėmė 1950 m. rudenį sovietų reorganizuoto Vytauto Didžiojo universiteto atkūrimo įstatymą.

2007 m. Ignalina bei Ignalinos r. gyvenvietės Palūšė ir Strigailiškis tapo kurortinėmis teritorijomis.

2011 m. Vilniuje prasidėjo trečiasis Pasaulio lietuvių ekonomikos forumas. Šią dieną prie jo prisijungė ir Kaune vykusio XV Pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos kongreso dalyviai.

Šią dieną pasaulyje

Jungtinių Amerikos Valstijų piliečiai švenčia didžiausią valstybinę metų šventę – 1776 m. paskelbtos JAV nepriklausomybės nuo Didžiosios Britanijos metinės. Nuoširdžiai įsitikinę, kad gyvena demokratiškiausioje pasaulio valstybėje, žmonės švenčia amerikietiškai – dieną lauke kepa mėsainius ir šonkauliukus, o vakare eina paspoksoti į įspūdingus fejerverkus.

Ruandoje minima Išlaisvinimo diena – 1994 m. buvo padarytas galas genocidui šalyje. Per 100 dienų trukusias žudynes buvo išnaikinta apie 20 proc. šalies gyventojų. 1,174 mln. gyventojų nužudyti, liko 400 tūkst. našlaičių, o tūkstančiai išprievartautų moterų dabar nešioja ŽIV virusą. Įdomu, su kokiu anoniminiu niekšų klanu vyko kova ten?

Filipinai mini Respublikos dieną – 1946 m. JAV, išlaisvinusi nuo japonų okupantų iki tol pačių valdytus Filipinus, padovanojo šaliai nepriklausomybę.

1054 m. kinų ir arabų astronomai stebėjo supernovos sprogimą Tauro žvaigždyne. 23 dienas ryški žvaigždė danguje buvo matoma net dienos metu, dar dvejus metus ją buvo galima stebėti plika akimi. Po šio sprogimo susiformavo Krabo ūkas.

1631 m. Paryžiuje pradėjo veikti pirmoji pasaulyje įdarbinimo agentūra – adresų biuras.

1826 m. tą pačią dieną mirė trečiasis JAV prezidentas Thomas Jeffersonas ir antrasis JAV prezidentas Johnas Adamsas. Abu dalyvavo JAV nepriklausomybės deklaracijos paskelbime (T. Jeffersonas yra jos teksto autorius) ir abu mirė per penkiasdešimtąsias jos metines.

1837 m. Anglijoje, tarp Birmingamo ir Liverpulio, pradėjo veikti pirmasis pasaulyje didelio nuotolio geležinkelis.

1862 m. L. Carrollis papasakojo savo draugo dukrai Alisai Liddell istoriją, kuri vėliau virto knyga „Alisa stebuklų šalyje“. 1865 m. šią dieną knyga buvo pirmą kartą išleista.

1886 m. Prancūzijos liaudis Amerikos liaudžiai padovanojo Laisvės statulą.

1903 m. Dorothy Levitt tapo pirmąja pasaulio moterimi, dalyvavusia automobilių lenktynėse.

1934 m. vengrų fizikas Leo Szilardas užpatentavo grandininę atomo reakciją, kuri įgalino sukurti atominę bombą ir branduolinės elektrinės reaktorius.

1943 m. prasidėjo Kursko mūšis. Jis vadinamas didžiausiu pasaulio istorijoje tankų mūšiu. Ta proga siūlome žaidimą.

1950 m. pirmąją transliaciją parengė Laisvosios Europos radijas.

1997 m. Marse nusileido NASA kosminis zondas „Pathfinder“.

Kiaušinių kepimo ant šaligatvių dienos, matyt, neminėsime – kiemsargiai nesuvoks tokio brangaus daikto gadinimo. Na, o štai kantriausi Lietuvos žmonės šiandien kartu su amerikiečiais gali švęsti kantri muzikos dieną. Tiek to, ta proga kiti gal užsikimš ausis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.