Liepos 13 d. – pergalės Durbės mūšyje diena

Saulė teka: 4 val. 57 min. Saulė leidžiasi: 21 val. 51 min.

Prano Griušio paveikslo "Durbės mūšis" fragmentas.<br>M. Patašius
Prano Griušio paveikslo "Durbės mūšis" fragmentas.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 13, 2012, 9:39 AM, atnaujinta May 18, 2017, 12:13 AM

Su vardo diena sveikiname Eugenijų, Henriką, Anį, Arvilę

Šią dieną Lietuvoje

1260 m. netoli Liepojos, prie Durbės ežero, įvyko Durbės mūšis, kuriame žemaičiai, kuršiai ir estai sutriuškino Livonijos ordino pajėgas. Žuvo apie 150 ordino riterių ir daug karių, ordino kariuomenės vadai Burhardtas von Hornhausenas, Heinrichas Botelis ir karalaitis Karolis  su savo daliniu. Durbės mūšis buvo didžiausias XIII a. ir XIV a. lietuvių laimėjimas per karus su Vokiečių ordinu. Jis parodė Žemaičių žemių konfederacijos jėgą. Po mūšio Baltijos šalyse pasikeitė politinė padėtis: Livonijos ordinas iš Durbės (Livonijoje) ir Georgenburgo pilių išvedė savo įgulas, Livonijos ordino ir Vokiečių ordino pavergtose žemėse sukilo kuršiai, žiemgaliai, estai, prasidėjo Didysis prūsų sukilimas, trukęs 14 metų (1260-1274 m.).

1769 m. Lenkaičių kaime prasidėjo Šiaulių ekonomijos valstiečių sukilimas.

1922 m. Ambasadorių konferencija Paryžiuje pripažino Lietuvą.

1930 m. Klaipėdoje įvyko sporto šventė Vytauto Didžiojo garbei.

1944 m. vokiečiams atsitraukus, generolo Černiachovskio vadovaujami raudonosios armijos daliniai užėmė Vilnių. Tam įvykiui pažymėti Vilniaus centre, dabartinės Kudirkos aikštės vietoje, buvo pastatytas paminklas Černiachovskiui ir iki pat nepriklausomybės atkūrimo aikštė vadinosi jo vardu.

Šią dieną pasaulyje

Filipinuose šiandien - Nacionalinė Dolphy atminimo diena. Garsiausias šalies komikas Rodolfo Quizon-Dolphy mirė šių metų liepos dešimtąją. Mongolijoje - paskutinė nacionalinio sporto festivalio „Naadam“ diena. Na, o Juodkalnija švenčia Valstybingumo dieną. 1878 m. Berlyno kongresas pripažino Juodkalniją dvidešimt septintąja nepriklausoma pasaulio valstybe.

1793 m. opozicinės politinės frakcijos narė Charlotte Corday vonioje nužudė Prancūzijos revoliucijos veikėją, žurnalistą Jeaną Paulį Maratą.

1923 m. Los Andželo (Kalifornija, JAV) kalvose oficialiai atidarytas „Hollywood“ ženklas, tapęs pasaulio kino pramonės sostinės simboliu. Tiesa, pradžioje ten buvo parašyta „Hollywoodland“, tačiau paskutinės keturios raidės pašalintos renovuojant ženklą 1949 m.

1977 m. dėl prastai sukurtos elektros linijų perkrovos apsaugos sistemos visame Niujorke 24 valandoms dingo elektra. Mieste kilo daug gaisrų, masiškai buvo grobstomos parduotuvės.

1985 m. Londone surengtas visame pasaulyje tiesiogiai transliuotas labdaringas koncertas „Live Aid“.

Tik patys drąsiausi, nebijantys net veidrodžio, šiandien su amerikiečiais švenčia Skrudintų bulvyčių dieną. Visiems kitiems tai eilinis penktadienis, trylikta...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda