Rugpjūčio 17 d. – Animacinio filmo gimtadienis (video)

Saulė teka: 5 val. 57 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 48 min.

Buvo Irma talentingiausia Lietuvos dainininkė (iš tų, kur neturi klausos), o pagarsėjo... Na, bet kalta jaunystė – nuo dabar elgsis solidžiau!<br>A. Barzdžius
Buvo Irma talentingiausia Lietuvos dainininkė (iš tų, kur neturi klausos), o pagarsėjo... Na, bet kalta jaunystė – nuo dabar elgsis solidžiau!<br>A. Barzdžius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 17, 2012, 10:52 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:22 AM

Su vardo diena sveikiname Jackų, Saulenį, Hiacintą, Jacintą, Mavvilę, Sigutę, Laisvą

Šią dieną Lietuvoje

1914 m. Vilniaus lietuvių draugijų ir spaudos atstovų susirinkime buvo priimta Lietuvos šviesuolių – Jono Basanavičiaus, Stasio Šilingo ir Donato Malinausko – parašyta „Gintarinė deklaracija“. Deklaracijoje buvo išreikštas lietuvių tautos lojalumas Rusijos imperijai prasidėjusiame Pirmajame pasauliniame kare ir reiškiamos viltys, kad laimėjusi karą Rusijos imperija savo sudėtyje sujungs Didžiąją ir Mažąją Lietuvą ir suteiks jai autonomiją. Apie Mažosios ir Didžiosios Lietuvos suvienijimo viltis poetiškai buvo sakoma, kad vokiečių Drang nach Osten išbarstė gintarinius karolius, o dabar atėjo laikas vėl juos surinkti į vieną visumą.

Su gimtadieniais sveikiname ilgiausius pirštus turinčią Lietuvos dainininkę Irmą Jurgelevičiūtę (1972 m.) ir Edgarą Lubį (1982 m.) – dainininką ir kompozitorių, kadaise besivadinusį Amberlife. Su gimtadieniu sveikiname vieną geriausių Lietuvos krepšininkių, Indrę Mikulėnaitę (1980 m.)

Šią dieną pasaulyje

Indonezija švenčia savo paskelbtos nepriklausomybės nuo Japonijos metines (1945 m.). Slovėnijoje nuo 2006 m. žmonės turi poilsio dieną – švenčiama Prekmurjės regiono prijungimo prie šalies ir to regiono slovėnų susiliejimo su visa tauta diena.

1807 m. Roberto Fultono „Šiaurės upės garlaivis“ išplaukė iš Niujorko į Olbanį. Tai buvo pirmasis pasaulyje komercinis garlaivio reisas.

1908 m. Paryžiuje įvyko pirmojo pasaulyje animacinio filmo premjera. Tai buvo prancūzų menininko Emile'io Cohlo „Fantasmagorija“.

1953 m. Pietų Karolinoje (JAV) įvyko pirmasis anoniminių narkomanų susitikimas.

1958 m. amerikiečiai nesėkmingai mėgino paleisti zondą į Mėnulio orbitą. „Pioneer 0“ pateko į istoriją, kaip pirmasis žemės gyventojų mėginimas nuskraidinti savo gamybos objektą kažkur toliau, negu Žemės orbita.

1959 m. muzikantas Milesas Davisas išleido visų laikų geriausiai parduodama džiazo muzikos įrašą „Kind of Blue“

1962 m. Berlyno sienos saugotojai Rytų Vokietijoje nušovė mėginusį sieną kirsti aštuoniolikmetį Peterį Fechterį. Jis tapo viena pirmųjų vėliau itin kruvina tapusios Berlyno sienos aukų.

1970 m. į kelionę išskrido palydovas „Venera 7“. Jis tapo pirmuoju, kuris sėkmingai atsiuntė duomenis iš kitos planetos paviršiaus.

1982 m. Vokietijos pirkėjams pasiūlytos pirmosios kompaktinės plokštelės (CD).

1998 m. JAV prezidentas Billas Clintonas įrašė prisipažinimą, kad „turėjo netinkamų fizinių santykių“ su Baltųjų rūmų darbuotoja Monika Lewinsky. Tą pačią dieną viešai pranešė gyventojams, kad anksčiau kalbėdamas apie savo santykius „juos klaidino“.

2008 m.amerikiečių plaukikas Michaelis Phelpsas tapo pirmuoju žmogumi, Olimpinėse žaidynėse laimėjusiu 8 aukso medalius.

Dėvėtų daiktų parduotuvių diena. Logiška, kad šią dieną labiau mini JAV gyventojai – juk ir madingai, ir vargingai lietuvaitei skudurynas yra džiugi kasdienybė, o ne liūdna išimtis. Tačiau kas trukdo šiandien paminėti tuos, kurie dirba, kad mes už humanišką kainą galėtume nusipirkti žmogiškos kokybės daiktus?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.