Vasario 14 d. – Valentino diena

Saulė teka: 7 val. 46 min. Saulė leidžiasi: 17 val. 21 min.

Valentino dienos proga atvirukai mylimiesiems pradėti siųsti dar XV a., o XIX a. pabaigoje tokių atvirukų gamyba virto didžiuliu verslu.
Valentino dienos proga atvirukai mylimiesiems pradėti siųsti dar XV a., o XIX a. pabaigoje tokių atvirukų gamyba virto didžiuliu verslu.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 14, 2013, 12:01 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:05 AM

Su vardo diena sveikiname Valentiną, Saulių, Kirilą, Valių, Lijaną, Saulę, Gustautę

Šią dieną Lietuvoje

1009 m. vasario 14 d. – pirmoji iš galimų datų, kai pirmą kartą Kvedlinburgo analuose paminėtas Lietuvos vardas. Istorija visiems žinoma – analuose aprašyta, kaip vyskupas Brunonas, dar vadinamas Bonifacu, Lietuvos ir Rusijos pasienyje buvo pagonių užmuštas su aštuoniolika saviškių. Tiesa, tiksli data nurodoma vis kita – nuo vasario 14 iki kovo 9 d. Nieko tokio –  daugiau progų prisiminti Lietuvą!

1408 m. LDK valdovas, Kunigaikštis Vytautas, suteikė Kauno miestui Magdeburgo teises. Privilegija įteisino laisvų bei ekonomiškai savarankiškų pirklių ir amatininkų bendruomenę, tiesiogiai atskaitingą valdovui.

1993 m., surinkęs 60 proc. rinkėjų balsų, pirmuoju atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės prezidentu 5 metų kadencijai buvo išrinktas Algirdas Mykolas Brazauskas.

2002 m. Vilniaus universitetinėje vaikų ligoninėje atidarytas pirmasis Lietuvoje kaulų čiulpų persodinimo skyrius vaikams.

Su gimimo diena sveikiname garsiausią Lietuvos romą – žmogų, įveikusį kelią į žvaigždes, televizijoje ieškojusį žmonos, Radžį Aleksandrovičių (1987 m.).

Šią dieną pasaulyje Armėnai švenčia Terendeza. Pagonių laikus menanti religinė šventė kažkuo primena mūsiškes Užgavėnes su Valentino dienos ir Joninių elementais – pagrindiniai šventės veikėjai yra jaunavedžiai ir įsimylėjėliai, kurie šokinėja per laužą. Bulgarai sėda už tradiciniais patiekalais nukrauto stalo ir švenčia vyndarių šventę – Trifono dieną.

Visas pasaulis švenčia meilės dieną ir siunčia mylimiesiems meilės sveikinimus. Na ir kas, kad šios dienos minėjimą Katalikų bažnyčia iš liturginių kalendorių išbraukė dar 1969 m., motyvuodama tuo, kad niekas nieko apie Valentiną nežino. Na ir kas, kad legendos apie gerąjį Valentiną, kuris dovanodavo jaunuoliams gėlių ir jie įsimylėdavo, buvo sukurtos vėlyvais viduramžiais. Kiekvienas žino – Šv. Valentino dieną mylimam žmogui reikia dovanoti brangių gėlių puokštę ir širdies formos saldainių dėžutę ar bent išsiųsti neskoningai saldų atviruką su rožiniais meilės pažadais.

Plepiai šiandien turėtų neužmiršti paminėti telefono dienos – 1876 m. Alexanderis Bellas užpatentavo šį savo išradimą. O keliautojai ir atradėjai – paminėti tylos minute 1779 m. Havajų salos aborigenų nužudyto kapitono Jameso Cooko.

1349 m. minia Strasbūro miestelėnų gyvus sudegino kelis šimtus mieste gyvenusių žydų. Likę žydai prievarta išvyti iš miesto.

1918 m. Sovietų Sąjungoje įsigaliojo Grigaliaus kalendorius.

1956 m. Maskvoje (Rusija) prasidėjo 20-asis SSRS komunistų partijos suvažiavimas, kurio metu šalies vadovu buvęs Nikita Chruščiovas savo slaptoje kalboje pasmerkė stalinizmą ir jo nusikaltimus.

1961 m. Kalifornijos universitete atrastas 103 cheminis periodinės lentelės elementas laurencis.

1989 m. Irano dvasinis lyderis R.Chomeinis išleido fatvą, kuria paragino visus pasaulio musulmonus nužudyti „Šėtono eilių“ autorių Salmaną Rašidą.

2004 m. Maskvos priemiestyje Jasenevo įgriuvo tik prieš dvejus metus pastatyto vandens parko „Transvaal Park“ stogas. 25 parko lankytojai žuvo, dar 100 buvo sužeisti.

Kai kurie amerikiečiai švenčia Apžvalgos rato dieną. Aišku, ne visi, o tik tie, kurie žino, jog šiandien tokia diena, juolab kad jokios priežasties ją švęsti nėra. Kiti mini nacionalinę „Turėk širdį“ dieną. Jei nori paminėti šią dieną, paklausk širdies, kaip geriausia tai padaryti, ir ji tau atsakys... aišku, jei ją turi. Na, o mylintys vaikus, šiandien privalo jiems paskaityti pasaką. Kad ateityje netektų keikti blogai jų išauklėjusios žiniasklaidos, lyg auklėjimas būtų jos pareiga…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.