Kovo 3 d. – Tarptautinė rašytojų diena

Saulė teka: 7:05 val. Saulė leidžiasi: 17:58 val.

Juozą Erlicką galime sveikinti du kartus – ir su Rašytojų diena, ir su paprasčiausia gimimo diena.<br>I.Gelūno nuotr.
Juozą Erlicką galime sveikinti du kartus – ir su Rašytojų diena, ir su paprasčiausia gimimo diena.<br>I.Gelūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 3, 2013, 12:01 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 3:54 PM

Su vardo diena sveikiname Daukantą, Uosį, Tulminą, Kunigundą, Tulę, Gundą, Nonitą.

Šią dieną Lietuvoje

1892 m. Rusijos valdžia uždraudė visuomenės priešinimąsi rusifikacijai skatinusių slaptųjų lenkiškų ir lietuviškų mokyklų veiklą. Draudimas panaikintas tik 1906 m.

1918 m. Tarybų Rusijos valdžia ir Vokietija sudarė Bresto taikos sutartį, pagal kurią Lietuva atiteko Vokietijai. Nejaugi Leninas, sugriovęs stabilią santvarką Rusijoje, sukūrė prielaidas Lietuvos nepriklausomybei?

1929 m. Ventės rage profesorius Tadas Ivanauskas įkūrė paukščių žiedavimo stotį. Ornitologijos stotis veikia iki šiol.

1953 m. gimė iškiliausias (ir panašu, kad vienintelis) lietuviško humoro dainius Juozas Erlickas. 1960 m. gimė ilgametė socialinės apsaugos ir darbo ministrė, Europos Parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė. 1965 m. gimė nelabai aišku kokios šalies atstovas Europos Parlamente Voldemaras Tomaševskis (specialiai šia proga – Waldemar Tomaszewski).

Šią dieną pasaulyje

Tarptautinė rašytojų diena. Ją 1986 m. paskelbė poetus, publicistus bei rašytojus vienijantis PEN klubas, įkurtas 1921 m. Diena skirta skatinti ketvirtąją valdžią pasisakyti prieš neigiamus demokratinės spaudos aspektus ir nerašyti netiesos. Na, gerai, nerašome.

Grenadoje ir Bulgarijoje šiandien Nepriklausomybės dienos. Rusijai laimėjus karą su Turkiją, 1878 m. pasirašyta taikos sutartis išlaisvino Bulgariją iš penkis amžius trukusio Osmanų imperijos jungo. Egipte – Sportininkų diena. Na, o japonai labai rimtai švenčia Hina-Matsuri – lėlių šventę. Ją švenčia visos šeimos, auginančios dukras. Altorėliuose septyniomis pakopomis išdėstomos kimono puoštos mergaičių lėlės (Hina).

1639 m. Bostone (JAV) įkurta aukštoji mokykla savo mecenato garbei buvo pavadinta Harvardu. Šiuo metu tai vienas prestižiškiausių pasaulio universitetų.

1855 m. Aleksandas antrasis tapo Rusijos caru. Svarbiausias jo nuveiktas darbas – 1861 m. baudžiavos Rusijoje panaikinimas. Beje, šį įstatymą jis taip pat pasirašė kovo 3 d.

1875 m. Monrealyje (Kanada), Viktorijos čiuožykloje, įvyko pirmas visų laikų ledo ritulio mačas uždarose patalpose. Tą pačią dieną Paryžiuje įvyko Georgeso Bizet operos „Karmen“ premjera.

1904 m. Vokietijos Kaizeris Vilhelmas antrasis tapo pirmuoju žmogumi, kuris įrašė balsu perskaitytą politinį dokumentą. Įrašui buvo panaudotas Edisono fonografas ir įrašantis cilindras.

1938 m. ligi tol tik žirgais ir kupranugariais garsėję arabai staiga tapo pasakiškai turtingi – Saudo Arabijoje buvo atrasta nafta.

1991 m. Latvijoje ir Estijoje vyko konsultaciniai referendumai dėl nepriklausomybės paskelbimo. Nors jie buvo neprivalomi, 73 proc.Latvijos ir 83 proc. Estijos gyventojų pasisakė už nepriklausomybę nuo TSRS.

Amerikiečiai saliutuoja savo vėliavai – ji buvo patvirtinta 1931 m. kovo 3 d. Kas draudžia ir mums pravėdinti ir pagerbti savąją? Na ir kas, kad datos nesutampa – kitą antradienį skleisime, džiaugsimės, tad kodėl neparepetavus? Bet labiausiai verta paminėti, jog šiandien yra „Noriu, kad tu būtum laimingas“ diena. Oi, ne kvaili žmonės sugalvojo, kad kitam laimę dovanoti kur kas maloniau, negu jos siekti sau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.