Balandžio 15 d. – Tarptautinė kultūros diena

Saulė teka: 6 val. 20 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 20 min.

Leonardo da Vinci ieškojo idealių žmogaus proporcijų ir galbūt nė nesusimąstė, kad jis pats yra idealus „mąstantis žmogus“. Štai, ką su žmogumi daro kultūra ir štai kiek pasauliui gali duoti kultūringas žmogus.
Leonardo da Vinci ieškojo idealių žmogaus proporcijų ir galbūt nė nesusimąstė, kad jis pats yra idealus „mąstantis žmogus“. Štai, ką su žmogumi daro kultūra ir štai kiek pasauliui gali duoti kultūringas žmogus.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 15, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:18 AM

Su vardo diena sveikiname Modestą, Anastazijų, Vilnių, Vaidotę, Gemą, Josminą

Šią dieną Lietuvoje

1702 m., per Šiaurės karą, švedų kariuomenė užėmė ir beveik visai sudegino Punios miestą bei dvarą. Ligi tol klestėjusi ir Magdeburgo miesto teises turėjusi gyvenvietė ėmė atsigauti tik amžiaus pabaigoje.

1913 m. Šakių apskrityje gimė sklandymo pradininkas Lietuvoje, vienas žymiausių sklandytuvų konstruktorių – Bronius Oškinis.

1921 m. Kaune darbą pradėjo JAV lietuvių kapitalu įsteigtas Kredito bankas. Bankas savo paskolomis rėmė pirmiausia metalo, mašinų, tekstilės, medžio perdirbimo, spirito gamybos šakas

1971 m. gimė džiazo bei popmuzikos dainų atlikėja, fleitininkė Neda Malūnavičiūtė. 1976 m. gimė krepšininkas Kęstutis Šeštokas, o 1977 m. – krepšininkas Dainius Šalenga.

Šią dieną pasaulyje

Tarptautinė kultūros diena, kuriai pradžią davė 1935 m. Vašingtone pasirašyta sutartis dėl meno ir mokslo įstaigų bei istorinių paminklų išsaugojimo. Taigi, šiandien nesikeik, nemandagiai nekalbėk ne tik su policininkais, o svarbiausia – atšventęs nederk kultūros paminklų ir anglų turistams to daryti neleisk (mandagiai).

Amerikiečiai sukandę dantis mini Mokesčių dieną – tradiciškai tai paskutinė diena, kai galima pateikti metines mokesčių deklaracijas arba prašymą atidėti jų pateikimą.

Gruzijoje šiandien – Meilės diena. Šou žvaigždės Besiki Čubinidzės pasiūlyta šventė, kaip alternatyva Valentino dienai, patiko ir įsimylėjėliams, ir politikams. Tiesa, Valentino dienos niekas švęsti taip ir nenustojo, užtat prekybininkai gavo dar vieną dieną, kada puikiai perkamos gėlės, kvepalai ir visokie meilės niekučiai.

Šiaurės Korėjoje – Saulės festivalis ir žaidynės Arirang. Aišku, Saulės vaidmeny ten – „dangun žengęs“ darbininkų partijos įkūrėjas Kim Il-sungas. Masiniai muštruotų sportininkų ir aktorių pasirodymai šioje šventėje įrašyti į Guinnesso rekordų knygą, o pastaraisiais metais ją leidžia stebėti ir užsienio turistams.

1452 m. Italijoje gimė vienas didžiausių visų laikų universalių genijų, dailininkas, skulptorius, architektas, inžinierius, mokslininkas ir išradėjas Leonardo da Vinci.

1865 m. JAV prezidentas Abrahamas Lincolnas mirė, taip ir neatgavęs sąmonės po vakarykščio pasikėsinimo.

1892 m. įkurta kompanija „General Electric“.

1896 m. Atėnuose (Graikija) įvyko iškilminga pirmųjų šių laikų olimpinių žaidynių uždarymo ceremonija.

1912 m. 2 val. 20 min. po vidurnakčio, praėjus dviem su puse valandos po to, kai susidūrė su ledkalniu šiaurės Atlante, nuskendo Britanijos keleivinis laineris „Titanikas“.

1919 m. sovietų Rusijos valdžia priėmė sprendimą įkurti pataisos ir darbo lagerius. Šis nutarimas padėjo pamatus visiems būsimiems Galago siaubams.

1923 m. diabetu sergantys žmonės gavo galimybę išgyventi – pasauliui buvo pristatytas insulinas.

1955 m. buvęs mažytis brolių Richardo ir Maurice McDonaldų greitojo maisto restoranų tinklas virto korporacija. Data skaičiuojama nuo tada, kai naujas „McDonald“ restoranų franšizės agentas Ray Krocas Ilinojaus valstijoje (JAV) įkūrė pirmąjį restoraną pagal franšizės sutartį. Po kelerių metų R. Krocas įsigijo visą „McDonald“ restoranų tinklą ir pavertė jį tuo, kuo yra dabar.

1971 m. atkurtas 22 metus neveikęs telefono ryšys tarp Anglijos ir Kinijos.

1989 m. futbolo asociacijos iššūkio taurės pusfinalyje Hilsboro stadione (Šefildas, Anglija) į stadioną besiveržiantys gerbėjai sukėlė grūstį, per kurią 96 žmonės žuvo, o 766 buvo sužeisti. Praktiškai visi nukentėję buvo Liverpulio klubo gerbėjai, kurie ir sukėlė grūstį. Šis įvykis išlieka tragiškiausia nelaime, kada nors įvykusia Britanijos stadionuose. Nuo to laiko didžiuosiuose Anglijos ir Škotijos stadionuose panaikintos stovimos vietos.

Šiandien yra aklo spėjimo diena ir, tuo pat metu, diena „tai užknisa“. Įdomu, ką galėtų reikšti dvi tokios dienos kartu? Ilgai mąstę supratome – kai aklai spėji, rezultatas dažnokai užknisa. Su tuo ir sveikiname visus ateities pranašautojus bei ruletės gerbėjus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.