Balandžio 22 d. – Tarptautinė motinos Žemės diena

Saulė teka: 6 val. 03 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 33 min.

Pirmajai Žemės dienai sukurta vėliava. O pati Žemė sukūrė milijonus vėliavų sau – matai, kaip jos plevėsuoja ant medžių, krūmų, gėlių stiebų...
Pirmajai Žemės dienai sukurta vėliava. O pati Žemė sukūrė milijonus vėliavų sau – matai, kaip jos plevėsuoja ant medžių, krūmų, gėlių stiebų...
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 22, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 10:47 PM

Su vardo diena sveikiname Kajų, Leoną, Vladimirą, Visgailą, Leonidą, Norvaidę

Šią dieną Lietuvoje

1919 m. Vilniuje įkurtas Vilniaus lietuvių komitetas, kuris lenkų okupuotame krašte veikė lyg neoficiali Lietuvos Respublikos atstovybė, finansavo Vilniaus krašto lietuvių švietimą, periodinę spaudą, rengė tautines šventes ir parodas. 1935 m., Lenkijos administracijai komiteto pavadinime įžvelgus Lietuvos pretenzijas į Vilnių, pervadintas Tautiniu Vilniaus lietuvių komitetu.

1953 m. gimė aktorius ir režisierius, pagarsėjęs dainuojamosios poezijos atlikėjas, Kostas Smoriginas. 1967 m. gimė viena iš Sausio 13-osios įvykių prie televizijos bokšto aukų, žuvusių ginant Lietuvos laisvę, Loreta Asanavičiūtė.

1997 m. likviduotas Lietuvos akcinis inovacinis bankas. Išvogtas lėšas indėlininkams valstybė įsipareigojo gražinti išplatinusi specialią, iki 400 mln. litų, Lietuvos Respublikos Vyriausybės vertybinių popierių emisiją

1999 m. Kauno „Žalgiris“ rezultatu 82:74 Eurolygos finalo varžybose Miunchene (Vokietija) įveikė italų Bolonijos „Kinder“ komandą ir pirmą bei vienintelį kartą tapo Eurolygos čempionu.

2002 m. Jungtinių Amerikos Valstijų federalinis tyrimo biuras (FTB) pagrobtos kunigo Ričardo Mikutavičiaus paveikslų kolekcijos paieškos operaciją, vykdytą Lietuvos policijos, įvertino kaip pavyzdinę organizuojant tarptautinį bendradarbiavimą ir įtraukė į FTB akademijos mokymo programą.

Šią dieną pasaulyje

Tarptautinė motinos Žemės diena pradėta minėti 2009 m. Žemės planeta yra mūsų namai, tad gyvenkime su ja harmoningai. Dar viena diena pamąstyti apie gamtą, ekologiją, mūsų planetą… Ei, tik nesakykite jai, kad pati kalta, jog tiek daug vaikų prigimdė!

Brazilai švenčia savo šalies atradimo dieną. Aišku, ją daug seniau jau buvo atradę indėnai, o šiandien minima data, kuomet 1500 m. pirmasis europietis, Pedro Alvaresas Cabralas, žengė į šią žemę.

1529 m. Ispanija ir Portugalija pasirašė Saragosos sutartį, kuria pasidalino rytinį Žemės pusrutulį tarpusavyje. Nieko, netrukus joms buvo priminta, kad pasaulyje yra ir daugiau valstybių.

1864 m. JAV kongresas priėmė monetų įstatymą, kuriame buvo nurodyta, kad ant visų Amerikoje kalamų monetų privalo būti iškalti žodžiai „Mes tikime Dievu“ (In God We Trust).

1906 m. Atėnuose (Graikija) prasidėjo vasaros olimpinės žaidynės. Jose varžėsi sportininkai iš įvairių šalių, buvo dalinami medaliai, tačiau šiais laikais Tarptautinis olimpinis komitetas šių žaidynių nepripažįsta olimpinėmis ir net nemini savo istorijoje. Mat po pirmųjų sėkmingų olimpinių žaidynių, Graikija turėjo visą būtiną infrastruktūrą ir pasišovė jas organizuoti kas ketverius metus. Taigi, pagal planą, kas ketverius metus turėjo vykti tarptautinė olimpiada vis kitoje šalyje, o praėjus dvejiems metams po jos – olimpiada Atėnuose. Nors šios žaidynės pasirodė kur kas populiaresnės, negu 1900, 1904, 1908 m. ištęstos ir nuobodžios olimpiados, vis dėlto tradicija nebuvo pratęsta. Tam tikra prasme šiuo metu šios olimpiados vaidmenį atlieka žiemos olimpinės žaidynės.

1912 m. Peterburge (Rusija) pradėtas leisti įtakingiausias ir ilgiausiai ėjęs Rusijos, o po to Sovietų Sąjungos, komunistų partijos laikraštis „Pravda“ (Tiesa).

1915 m. pirmą kartą pasaulio istorijoje panaudotas cheminis ginklas. Pirmojo pasaulinio karo mūšyje prie Ypro (Belgija) Vokietijos armija prieš sąjungininkus panaudojo chloro dujas. Apsinuodijo 15000 žmonių, 5000 jų mirė.

1945 m. po to, kai Raudonoji armija be pasipriešinimo užėmė Eberswaldę miestą (Vokietija), Hitleris savo požeminėje būstinėje pripažino, kad karas jau pralaimėtas ir pareiškė, kad vienintelė garbinga išeitis jam yra nusižudyti.

1969 m. britų buriuotojas Robinas Knox-Johnsonas pirmasis vienas buriniu laivu be sustojimo apiplaukė pasaulį.

1993 m. išleista pirmoji Marco Andreeseno interneto naršyklės „Mosaic“ versija. Tai buvo pirmoji populiari, plačioms masės suprantama ir nesudėtinga naudoti interneto naršyklė, kuri ir pradėjo pasaulinio tinklo populiarumo bumą.

2000 m. anksti ryte, prieš patekant saulei, ginkluoti FTB kariai įsiveržė į namus Majamyje (JAV) ir jėga paėmę iš JAV gyvenančių giminių berniuką Elianą Gonzalezą, grąžino jį tėvui į Kubą. Taip užsibaigė beveik metus užsitęsusi vaiko globos drama, kuri kažkuo labai primena įvykius Garliavoje. 1999 m. Gonzalezo motina su vaiku mėgino pabėgti iš Kubos, pakeliui motina nuskendo, o išgelbėtą vaiką priglaudė jo giminės Majamyje. Kuboje likęs tėvas pareikalavo, kad vaiką jam grąžintų, o JAV teismas patvirtino, kad reikalavimas teisėtas. Tačiau giminaičiai Majamyje pakėlė triukšmą, kad tėvas komunistas, kad Kuboje vaiką nužudys, kad čia jam geriau ir jis jaučiasi saugus. Minios protestuotojų susibūrę aplink namą „gynė“ berniuką nuo valdžios „niekšų“. Jėga perimtas berniukas po keturių valandų jau buvo su tėčiu, o JAV naujienų agentūros išplatino laimingo vaiko nuotraukas. Jis ir dabar gyvena Kuboje, mokosi karo mokykloje ir yra tikras komunistinės šalies patriotas. 2006 m. JAV teismas nutraukė bylą dėl per didelės jėgos panaudojimo perimant vaiką.

O jei trokšti tiesiog linksmai praleisti šiltą pavasarį, gali kartu su amerikiečiai, paminėti spalvotų pupos formos saldainių dieną. Įvairių sulčių skonio, želatininiai ir sproginėjantys burnoje, jie puikiai padės praleisti laiką gamtoje – vaikštai po mišką, mėtai į burną spalvotus rutuliukus ir jautiesi lyg uogautum!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.