Gegužės 2 d. – Lenkijos vėliavos diena

Saulė teka: 5 val. 41 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 52 min.

Lenkijos vėliava ir dabar dažnai plevėsuoja Vilniuje. Ir ne tik jos dienos proga.<br>V. Ščiavinskas
Lenkijos vėliava ir dabar dažnai plevėsuoja Vilniuje. Ir ne tik jos dienos proga.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 2, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 10:42 AM

Su vardo diena sveikiname Anastazą, Eidmantą, Meilę, Meilutę

Šią dieną Lietuvoje

1919 m. Lietuvos delegacija Paryžiaus taikos konferencijoje paskelbė notą dėl abejotinų Lietuvos sienų su Vokietija ir Lenkija. Lenkija teigė, kad Lietuva seniai nėra nepriklausoma ir nemokės tvarkytis. Lietuvos delegacija tarėsi net su 12 Paryžiaus laikraščių dėl Lietuvai palankių straipsnių. Susitarti už 50 tūkst. frankų pavyko tik su „Le Temps“.  

1931 m. įsteigta pirmoji kino organizacija Lietuvoje – Lietuvos kinematografininkų sąjunga.   

1990 m. Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba priėmė įstatymą „Dėl asmenų, represuotų už pasipriešinimą okupaciniams režimams, teisių atstatymo“.   

2000 m. Seimas nusprendė iki 2005 m. sausio 1 d . sustabdyti pirmąjį Ignalinos atominės elektrinės bloką. 

Šią dieną pasaulyje

Lenkijoje – Vėliavos diena. Jei suvoki, kad su kaimynais pyktis yra tiesiog apgailėtina, pasveikink pažįstamą lenką. Prisimink, kaip kartu kovojome už savo vėliavas, laimėjome Žalgirio mūšį. Kitą sykį, žiū, ir jų futbolo sirgaliai su tortais atvažiuos.  

Butane ir Irane – Mokytojų diena, o Indonezijoje nuo 1908 m. minima Nacionalinė išsilavinimo diena. Madride (Ispanija) – Madrido regiono diena.   

1536 m. Anglijos karalienė Ana Bolein, antroji karaliaus Henriko VIII žmona, suimta ir uždaryta į kalėjimą. Ji kaltinta neištikimybe, kraujomaiša, valstybės išdavyste ir raganavimu. Anos istorija pasakojama knygoje „Karalienės sesuo“ ir to paties pavadinimo filme.   

1703 m. liuteronų pastorius Ernstas Gliukas Maskvoje įkūrė pirmąją gimnaziją Rusijoje.  

1808 m. prasidėjo Pirėnų karas. Ispanijoje Madrido gyventojai sukilo prieš prancūzų okupantus. Šį įvykį savo paveiksluose pavaizdavo dailininkas Francisco Goya. Karas tęsėsi iki pat 1814 m., kai sąjungininkų armija įveikė Napoleono vadovaujamus prancūzus.  

1918 m. JAV kompanija „General Motors“ prisijungė automobilių gamintoją „Chevrolet Motors Company“.   

1933 m. darbininkų į valdžią atvestas ir smulkiesiems verslininkams rojų žadėjęs Adolfas Hitleris uždraudė profesines sąjungas.   

1945 m. Sovietų Sąjunga pranešė apie tai, kad Berlynas užimtas.   

1989 m. Vengrija pradėjo griauti sienos apsaugas, skyrusias ją nuo Austrijos. Berlyno siena dar stovėjo, tad pro šią „angą“ į Vakarus pabėgo daug Rytų Vokietijos gyventojų.   

1998 m. Briuselyje (Belgija) įkurtas Europos centrinis bankas, kuris nustato ir vykdo Europos Sąjungos monetarinę politiką.   

2011 m. Abotabado mieste (Pakistanas) Jungtinių Amerikos Valstijų specialiųjų pajėgų kariai nušovė ieškomiausią pasaulio nusikaltėlį, įtariamą Rugsėjo 11-osios teroro aktų Niujorke organizatorių Osamą bin Ladeną.   

Amerikiečiai šiandien skatinami minėti Neniurzgėjimo dieną. Puiki idėja – o jei ir mes tik vienai parai susilaikytume nuo skundų, burbėjimų, niurzgimo, nepasitenkinimo reiškimo, rėkavimo, muštynių ir kito žeminimo? Na, gerbiami burbekliai, juk tik vieną parą! Be to, jei 8 valandas miegosite, tramdyti save tereikės 16 valandų. Na, sutarėm?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?