Gegužės 4 d. – Ugniagesių ir gelbėtojų diena

Saulė teka: 5 val. 37 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 56 min.

Tiesa prie laužo: nei gaisrų globėjas, nei patys geriausi ugniagesiai nepadės, jei degtukus benzino bake gesinsi!<br>T. Bauras
Tiesa prie laužo: nei gaisrų globėjas, nei patys geriausi ugniagesiai nepadės, jei degtukus benzino bake gesinsi!<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 4, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 7:28 AM

Su vardo diena sveikiname Florijoną, Dargailą, Mintautę, Moniką, Vitaliją, Antaniną

Šią dieną Lietuvoje

Tarptautinė ugniagesių diena. Šventasis Florijonas nuo seno buvo laikomas ugniagesių šventuoju. O ugniagesiai ir dabar Lietuvoje laikomi patikimiausiais draugais. Taigi, pakelkime ugnį gesinančio vandens taurę už vyrus su žarnom!

1959 m. gimė krepšininkas, olimpinis čempionas ir krepšinio treneris Voldemaras Chomičius. 1967 m. gimė teatro režisierė Dalia Ibelhauptaitė. 1985 m. gimė „Lietuvos ryto“ krepšininkas Artūras Jomantas.

1990 m. pirmoji atkurtos Lietuvos Respublikos ministrė pirmininkė K. Prunskienė per pirmąjį vizitą į JAV susitiko su JAV prezidentu G.  Bushu.

2006 m. Neringoje, netoli Klaipėdos, kilo didžiausias šimtmečio gaisras. Tarp Smiltynės ir Alksnynės užsiliepsnojus pušaitėms ugniagesiai ugnį tramdė 5 dienas. Išdegė 235 hektarai miško.

Šią dieną pasaulyje

Broliai latviai švenčia savo Nepriklausomybės atkūrimo deklaracijos paskelbimo metines (1990 m.). Olandijoje minima Žuvusiųjų atminimo diena – prisimenami visi kariai ir civiliai, žuvę kariniuose konfliktuose ir taikos palaikymo misijose. Afganistane – Kankinių ir neįgaliųjų minėjimo diena. Fidžyje – Jaunimo diena.

JAV jau nuo 1894 m. minima Paukščių diena, o japonai vietoj anksčiau švęsto imperatoriaus gimtadienio, dabar džiaugiasi gamta minėdami Žalumynų dieną.

1626 m. olandų keliautojas Peteris Minuitas laivu „See Meeuw“ atvyko į žemę, kurią pavadino Naujaisiais Nyderlandais. Šiuo metu ta vieta geriau žinoma kaip Manhatano sala Niujorke.

1675 m. Anglijos karalius Karolis II įsakė pradėti Karališkosios Grinvičo observatorijos statybą.

1814 m. buvęs Prancūzijos imperatorius Napoleonas I atvyko į savo tremties vietą – Elbės salą.

1904 m. JAV pradėjo Panamos kanalo statybą.

1919 m. Tiananmenio aikštėje, Pekine, prasidėjo studentų, protestuojančių prieš Versalio sutartį, kuria Kinijos teritorijos buvo perduotos Japonijai, demonstracijos. Vėliau tai buvo pavadinta Gegužės ketvirtosios judėjimu.

1924 m. Paryžiuje įvyko septintųjų olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija. Tai buvo pirmoji olimpiada, kurioje dalyvavo sportininkai iš Lietuvos.

1932 m. už mokesčių nemokėjimą kalėti 11 metų nuteistas vienas garsiausių JAV gangsterių Al Capone atvežtas į kalėjimą Atlantoje.

1959 m. įvyko pirmoji „Grammy“ apdovanojimų įteikimo ceremonija.

1979 m. Margaret Tatcher tapo pirmąja Didžiosios Britanijos ministre pirmininke. Ligi tol buvo tik pirmininkai.

1988 m. „Pepsi-Kola“ tapo pirmąja Vakarų pasaulio kompanija, kuri centrinėje Sovietų Sąjungos televizijoje nusipirko reklaminį laiką.

Šiandien keistoka, tačiau viso pasaulio moksliukams ir šiaip fantastams itin aktuali šventė – „Žvaigždžių karų“ diena. Kada ji pradėta minėti, nelabai aišku, o štai kodėl šiandien – atsakyti visai nesunku. Mat kultinio filmo herojų Džedajų palinkėjimas „Tegul jėga būna su tavim“ angliškai skamba „May the Force be with you“. Tik šiek tiek pakeitę tarimą, gausime „may the fourth be with you“, o tai jau reiškia „gegužės ketvirtoji tebus su tavim“. Beje, pirmą kartą būtent taip palinkėjimą panaudojo pirmosios Didžiosios Britanijos premjerės Margaret Thatcher šalininkai – 1979 m. jai laimėjus rinkimus, jie reklamą su šiuo tekstu patalpino leidinyje „The London Evening News“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.