Gegužės 15 d. – Tarptautinė šeimos diena

Saulė teka: 5 val. 15 min. Saulė leidžiasi: 21 val. 16 min.

Su gimimo diena sveikiname puikų Lietuvos krepšininką ir krepšinio trenerį Rimą Kurtinaitį (1960 m.).<br>M. Kulbis
Su gimimo diena sveikiname puikų Lietuvos krepšininką ir krepšinio trenerį Rimą Kurtinaitį (1960 m.).<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 15, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:32 PM

Su vardo diena sveikiname Izidorių, Algedą, Sofiją, Jaunutę, Zofiją

Šią dieną Lietuvoje

1832 m. Rusijos caras, paskatintas naujai paskirto Lietuvos gubernatoriaus M. Muravjovo, pradėjo Lietuvos ir Lenkijos rusifikacijos politiką ir pirmiausia pasirašė įsaką dėl Vilniaus universiteto uždarymo.

1920 m. Valstybės teatro rūmuose Kaune susirinko Lietuvos Steigiamasis Seimas. Lietuvos valstybė paskelbta respublika, prasidėjo darbas kuriant šalies įstatymus, valstybės institucijas.

1928 m. prieš porą metų valdžią uzurpavęs ir prezidentu pasiskelbęs Antanas Smetona priėmė antrąją Lietuvos Konstituciją. Štai keli jos punktai: „Respublikos Prezidentas renkamas ypatingų Tautos atstovų septyneriems metams. Rinkimų būdą ir tvarką nustato įstatymas.“ (43 punktas). „Respublikos Prezidentas turi teisę paleisti Seimą. Seimo nesant arba Seimo sesijų tarpe, Respublikos Prezidentas gali leisti įstatymus, turinčius galios ligi Seimas juos pakeis. Seimo nesant arba negalint sušaukti nepaprastos sesijos, Respublikos Prezidentas vykdo Seimo teises.“ (53 punktas). Beje, dabartinio Seimo vis kankinamas šeimos apibrėžimas šioje Konstitucijoje skamba net labai aiškiai: „Šeimyninio gyvenimo pamatas yra moterystė. Jos pagrindan dedama abiejų lyčių teisių lygybė...“ (99 punktas).

Šią dieną pasaulyje

Tarptautinė šeimos diena, įsteigta 1992 m. JTO Generalinės Asamblėjos. Lietuvos Seimas kovoja už tradicinę šeimą, o Lietuvos vaikai laukia savo mamos, grįžtančios iš emigracijos, tačiau visiems aišku, kad tradicijos gali keistis, o šeimoje svarbiausia – meilė, atrama ir šiluma. Tad už tai ir… ei, o gal atšvęskime netradiciškai?

Pietų Korėjoje ir Meksikoje mokinukai neša puokštes gėlių – šiandien ten Mokytojų diena. Paragvajuje švenčiama Nepriklausomybės diena – 1811 m. atgavo ją nuo Ispanijos. Slovėnijoje - Armijos diena. Na, o palestiniečių gyvenamose komunose gilus liūdesys – kitą dieną po Izraelio nepriklausomybės dienos jie mini „Katastrofos dieną“ (Yaum an-Nakba). Izraeliui tapus nepriklausomu, 700 tūkst. palestiniečių buvo priversti palikti savo namus ir prarado savo turtą.

1252 m. popiežius Inocentas IV išleido bulę „ad extirpanda“, kuria įteisino, nors ir apribojo, inkvizicijos vykdomą eretikų kankinimą.

1536 m. Anglijos karalienė Ana Boleyn Londone stojo prieš teismą, kuriame buvo kaltinama išdavyste, neištikimybe ir kraujomaiša. Specialiai parinkta prisiekusiųjų komisija ją nuteisė mirties bausme. Tikrasis karalienės nusikaltimas buvo tas, kad karaliui Henrikui VIII ji niekaip nepagimdė sūnaus, ir jis jau nusižiūrėjo būsimą trečiąją žmoną Jane Seymour, o antrą kartą skirtis jau susipykęs su popiežiumi nenorėjo.

1718 m. teisininkas iš Londono Jamesas Puckle užpatentavo pirmąjį pasaulyje kulkosvaidį.

1793 m. įvyko pirmasis žmogaus skrydis sunkesniu už orą sparnuotu aparatu. Ispanas Diego Marinas Aguilera savo sukonstruotu sklandytuvu 5-6 metrų aukštyje nuskrido 360 metrų. Deja, gimtojo miestelio gyventojai už tai paskelbė jį eretiku ir sudegino sparnus. Paniekintas vyras daugiau skraidyti nebandė ir mirė sulaukęs 44 metų, nepalikęs jokių užrašų ar brėžinių.

1817 m. JAV duris atvėrė pirmoji privati dvasios ligonių prieglauda. Filadelfijoje atidaryta ligoninė vadinosi Prieglauda poilsiui asmenų, kuriems neduota naudotis savo sveiku protu. Na, pagal tokį pavadinimą pusę mūsų ten galima būtų uždaryti.

1905 m. aukcione pardavus 0,45 kv. kilometrus Nevados dykumos žemės įkurtas Las Vegasas. Parduota teritorija yra šiuometinio Las Vegaso centras.

1928 m. sukurtas Peliukas Mikis. Pasirodė pirmasis animacinis filmas su šiuo populiariu Disnėjaus herojumi „Plane Crazy“.

1934 m. tariamai norėdamas apsaugoti šalį nuo perversmo Latvijos premjeras Karlis Ulmanis paleido saeimą ir įvedė autoritarinį valdymą. Keletas armijos ir nacionalinės gvardijos dalinių karininkų, lojalių Ulmaniui, perėmė pagrindinių valstybės, komunikacijų ir transporto institucijų valdymą. Daugelis išrinktų pareigūnų, taip pat ir karininkai, priešinęsi perversmui, buvo suimti.

1935 m. viešam naudojimui atidarytas Maskvos metro.

1951 m. Šetenių kaime netoli Kauno gimęs Lenkijos kultūros atašė Paryžiuje Czesławas Miłoszas paprašė Prancūzijos vyriausybės politinio prieglobsčio. Laikęs save ne lenku ir ne lietuviu, o Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žmogumi, emigracijoje jis parašė ne vieną knygą ir eilėraštį, kovojo su stalinizmu, 1980 m. gavo literatūrinę Nobelio premiją.

1988 m. po aštuonerių metų karo Sovietų Sąjunga pradėjo savo armijos iš Afganistano išvedimą.

2008 m. Kalifornija tapo antrąja JAV valstija (po Masačusetso), įteisinusia vienos lyties asmenų santuoką. Tai įvyko po to, kai Aukščiausias valstijos teismas pripažino prieš tai galiojusį draudimą neteisėtu.

2010 m. Jessica Watson tapo jauniausiu asmeniu, kuris vienas be sustojimo jachta apiplaukė pasaulį. Po trijų dienų jai sukako septyniolika.

Jei Šeimos diena tau neaktuali ar savaime suprantama, gali šiandien švęsti Nailoninių kojinių arba Šiaudinės skrybėlės dieną. Kaip švęsti? Užsimauk kojines ant galvos, o skrybėlę pasidėk ant šaligatvio priešais save – negi neaišku? Na, jei nori nuobodžiai, gali skrybėlę dėtis ant galvos, o kojines dovanoti žmonai, bet juk sutarėme, kad švęsime netradiciškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.