Gegužės 17 d. – baigiamasis „Foje“ koncertas (video)

Saulė teka: 5 val. 9 min. Saulė leidžiasi: 21 val. 22 min.

Siaubingai bijantis nepadorių gėjų pasireiškimų parlamentaras Petras gražulis kol kas pats ir yra vienintelis, kuris šia tema reiškiasi ne itin padoriai.<br>R. Danisevičius
Siaubingai bijantis nepadorių gėjų pasireiškimų parlamentaras Petras gražulis kol kas pats ir yra vienintelis, kuris šia tema reiškiasi ne itin padoriai.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 17, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:42 PM

Su vardo diena sveikiname Paskalį, Virkantą, Gailę, Bazilę

Šią dieną Lietuvoje

1572 m. žemaičių seniūnas Jonas Chodkevičius išrūpino Skuodui, kurį jam 1568 m. padovanojo Žygimantas Augustas, Magdeburgo miesto teises.

1990 m. pirmosios atkurtos Lietuvos Respublikos ministrės pirmininkės Kazimieros Prunskienės vizito į Maskvą metu ją priėmė SSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas.

1997 m. Vilniuje, Vingio parko estradoje, įvyko paskutinis grupės „Foje“ koncertas. Koncertą stebėjo bent 60 tūkst. žiūrovų – tiek žiūrovų nei prieš tai, nei po to Lietuvoje niekam nepavyko surinkti. Kankinamiems nostalgijos pridedame vaizdo įrašą.

Šią dieną pasaulyje

Pasaulio informacinės visuomenės diena mini ne kompiuterių ir ne radijo, net ne telefono ar fakso ryšio, o Tarptautinės telegrafo sąjungos įkūrimo dieną (1865 m.). Tuomet tapo galimas tarpvalstybinis telegrafo ryšys ir žmonės pradėjo gauti operatyvią informaciją.

Demokratinė Kongo Respublika švenčia Išlaisvinimo dieną (1997 m.). Argentinoje sveikinami kariai, tarnaujantys kariniame jūrų laivyne. Airiai prisimena klaikiausią savo šalies istorijos momentą – didįjį 1845-1852 m. badą. Jo metu milijonas žmonių mirė ir dar milijonas emigravo į JAV – Airija neteko ketvirtadalio gyventojų. Šiandien Nacionalinė bado aukų pagerbimo diena.

1606 m. Maskvoje įvyko sukilimas prieš lenkų su lietuviais į sostą pasodintą Dmitrijų Apsišaukėlį. Apsimetinėjęs Ivano Rūsčiojo sūnumi caras buvo sudegintas, jo pelenais užtaisyta didžioji Kremliaus patranka ir jie šūviu išsklaidyti, kad neliktų jokio kapo. Jo žmona, taip pat ne vietinė Marija Mnišek, suimta. Manoma, kad Dmitrijų pasiuntė katalikai, kurie siekė, kad Rusija atsiverstų į katalikybę. O pirmieji įtarimai Rusijos bojams kilo po to, kai caras su žmona puotos Kremliuje metu maistą valgė su šakutėmis. Rusai sakė: „Jei caras su cariene valgo ne rankomis, o kažkokiomis šakėmis, reiškia, jie ne rusai ir ne monarchai, o velnio išvisos.“

1792 m. įkurta Niujorko (JAV) vertybinių popierių birža.

1814 m. Norvegijoje priimta konstitucija ir šalies karaliumi išrinktas Danijos princas Christianas Friedrichas.

1849 m. milžiniškas gaisras beveik iki pamatų sudegino Sent Luiso miestą (JAV, Misūrio valstija).

1902 m. graikų archeologas Valerios Staisas atrado seniausią pasaulyje analoginį kompiuterį, kurį pavadino Antikythera mechanizmu. Šiais laikais kompiuteriu atkūrus surūdijusių dalių išdėstymą ir vėl pagaminus veikiantį modelį, nustatyta, kad antikos Graikijoje pagamintas daugiau negu 30 dantračių turintis mechanizmas galėjo parodyti visus astronominius įvykius, kurie vyks nustatytą bet kurių metų dieną. Neseniai Šveicarijos laikrodininkai pagamino rankinio laikrodžio dydžio mechanizmo kopiją ir pareiškė, kad jų žiniomis dar XIX a. pabaigoje technologijos nebuvo pakankamai tobulos, kad pagamintų kažką panašaus.

1969 m. Sovietų Sąjungos kosminis palydovas „Venera 6“ įskriejo į Veneros atmosferą ir siuntė duomenis apie ją, kol aukštas slėgis sutraiškė aparato korpusą.

1970 m. Turas Hejerdalas papirusiniu laivu „Ra II“ išplaukė iš Maroko per Atlanto vandenyną. Tokiu būdu keliautojas norėjo praktiškai parodyti, kad senovės egiptiečiai galėjo atrasti Ameriką ir pastatyti ten piramides. Antras kartas nemelavo ir laivas su komanda sėkmingai pasiekė Barbadosą.

2004 m. Masačusetsas tapo pirmąja JAV valstija, legalizavusia vienos lyties asmenų santuokas.

Diena prieš homofobiją. 1990 m. Pasaulinė sveikatos organizacija pripažino, kad homoseksualumas nėra psichikos liga, todėl šiandien tokia diena ir minima. Daug kur visą savaitę vyksta renginiai, skatinantys žmones būti tolerantiškiems ir nesmerkti žmonių tik už tai, kad jie yra. Kvailumas irgi nėra psichikos liga, tačiau kvailys valdžioje yra pavojingesnis už homoseksualą. Apie tai ir linkime susimąstyti tiek Petrui Gražuliui, tiek Kazimierui Uokai. Svarbiausia, progą švęsti turi visi – ir tolerantiškieji liberalai, nes yra tokia diena, ir aršieji, tradiciškai keikti kitokius mėgstantys, homofobai. Ką jie veiktų, jei nebūtų tų, kuriuos keikia?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.