Užgavėnės Valdovų rūmuose – be karalių

Per Užgavėnes plačiai atvėrė vartus Valdovų rūmai Vilniuje. Ir tai ne bandymas liaudiškas tradicijas pritempti prie aristokratiškų. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovai ir didikai taip pat švęsdavo Užgavėnes. Tuomet Valdovų rūmuose nelikdavo karalių - jie persirengdavo valstiečiais, atėjūnais iš kitų kraštų, smuklininkais, pirkliais ir linksmindavosi net kelias dienas iki paryčių. Prisimindami šias tradicijas Valdovų rūmų muziejaus darbuotojai šeštadienį pakvietė į pramogines ir edukacines programas. Rūmuose veikė aristokratiškų kaukių dirbtuvės, kuriose buvo galima pasigaminti kaukių su didikų, pavyzdžiui, Radvilų ar Sapiegų, veidais, "Viduramžių pasiuntinių" vyrai demonstravo XVII a. bajorų kovos ginklus ir rikiuotę, istorikas Eimantas Gudas skaitė paskaitą apie elitinių Užgavėnių tradicijas, Rimvydas Laužikas - apie puotas valdovo dvare. Vakare rūmuose rengiamas bajoriškos Užgavėnių muzikos koncertas „Bakcho taurė: rūmų Užgavėnių karnavalo muzika“ su tarptautiniu senosios muzikos ansambliu „Canto Fiorito“.

Užgavėnių šventė atstatytuose Valdovų rūmuose surengta pirmą kartą, bet jų tradicijos - šimtametės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Užgavėnių šventė atstatytuose Valdovų rūmuose surengta pirmą kartą, bet jų tradicijos - šimtametės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 1, 2014, 2:06 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:45 PM

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.