Žydų pradėtą verslą visada lydėjo sėkmė (nuotraukos)

Farmacijos verslas visuomet buvo vienas pelningiausių, todėl finansinės krizės vaistininkų nebaugino net Didžiojo s¹stingio (1929–1933 m.) laikais.

„Sanito“ darbuotojai mokėjo linksmintis: per šventes klausėsi dūdų orkestro.<br>Nuotr. iš įmonės „Sanitas“ archyvo
„Sanito“ darbuotojai mokėjo linksmintis: per šventes klausėsi dūdų orkestro.<br>Nuotr. iš įmonės „Sanitas“ archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Vaitkūnienė ("Laikinoji sostinė")

Oct 11, 2008, 3:27 PM, atnaujinta Apr 12, 2018, 12:59 AM

Seniausia ir didžiausia farmacijos įmonė šalyje „Sanitas“ – vienintelė vaistų gamintoja, išlaikiusi tikrąjį savo pavadinimą nuo įkūrimo.

1922 metais žydų kilmės ver­­slininkai – A.Rozenbergas, E.Tau­bmanas ir M.Judasinas įkūrė „Sanitą“ – chemijos farmacijos laboratoriją, kurioje iš pradžių buvo gaminami kosmetikos produktai. Tikru vaistų fabriku ši įmonė tapo vėliau.

Pradėjo gaminti vaistus

Sėkmingai klostantis verslui, 1930 metais bendrovė išsiplėtė ir pradėjo gaminti vaistus. Tuomet „Sanitas“ jau gamino šimto pavadinimų patentuotus medikamentus.

Įsikūrusi kaip nedidelė laboratorija, įmonė nuolat augo ir plėtėsi, o sovietų laikais vaistų gamykla buvo nacionalizuota ir tapo viena didžiausių farmacijos kompanijų Baltijos šalyse.

Jos produkcija buvo parduodama visoje Sovietų Sąjungoje ir daugelyje užsienio šalių. Pokario metais įmonė buvo intensyviai pleèiama – didėjo gamybos plotai, atnaujinama techninė bazė, tobulinami technologiniai procesai.

Tarpukario Lietuvoje vaistininko profesija buvo viena prestižiškiausių. Vaistininkas būdavo pageidaujamas aukštuomenės pobūviuose asmuo.

Tai atsispindi net ir anuomet populiariame kalambūre, kur sakoma, jog aukšto lygio kompanijoje privalo būti kunigas, daktaras, vaistininkas, vachmistras ir trys nesunkaus elgesio merginos.

Tapo privačia nuosavybe

1967 m. įmonėje buvo pastatytas modernus, pagal tuometinius reikalavimus įrengtas ampulių cechas. 1994 m. „Sanitas“ buvo privatizuotas.

Atrodo, žydai, įkūrė vaistų gamyklą, užčiuopė aukso gyslą, nes per 86-erius įmonės gyvavimo metus nė karto nebuvo girdėti net kalbų apie bankrotą ar bendrovės likvidavimą.

Nuolat plėsdama savo veiklą, bendrovė gamino įvairiausias vaistų formas.

Kaune įsikūrusioje gamykloje buvo gaminami sterilūs tirpalai ampulėse, suspensijos, milteliai, pripildyti švirkštai, tabletės ir kapsulės, įvairios minkštos vaistų formos – tepalai, kremai, geliai, skysčiai, emulsijos. Nuo šių metų gamykloje pradėti gaminti akių ir nosies lašai.

Atidarė naują gamyklą

1994 m. įmonê privatizavus, prasidėjo šiuolaikinė bendrovės „Sanitas“ istorija.

Įmonei pradėjus pertvarkymą, 1996 m. buvo rekonstruotas tableèių ir kapsulių fasavimo baras, siekiant atitikti Geros gamybos praktikos (GGP) reikalavimus.

1999 m. eksploatuoti pradėtas naujas GGP reikalavimus atitinkantis ampulinių preparatų gamybos baras. 2000 m. įmonėje įdiegta kokybės valdymo sistema, atitinkanti ISO 9000 standartus. Sparčiausius plėtros tempus įmonė pasiekė pastaraisiais metais.

Šiandien „Sanito“ grupė, vienijanti farmacijos įmones „Sanitas“ (Lietuva), „Jelfa“ (Lenkija) ir „Hoechst-Biotika“ (Slovakija), yra viena didžiausių generinių vaistų gamintojų Rytų Europoje. Neseniai duris atvėrė nauja moderni „Sanito“ gamykla Aleksote.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.