Britų išdavikas G. Blake'as Rusijoje sulaukė 90 metų

Sovietų agentu tapęs britų

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 11, 2012, 6:59 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:29 PM

G. Blake'as turėjo beveik visą savo gyvenimą praleisti kalėjime, nes 7-ajame dešimtmetyje buvo pripažintas kaltu dėl šnipinėjimo Sovietų Sąjungai, bet dramatiškomis aplinkybėmis pabėgo iš britų kalėjimo ir sugebėjo atsidurti Maskvoje.

Ten jis ir liko, vedė rusę Idą, pasiėmė rusišką vardą Georgijus Ivanovičius, tapo seneliu devyniems vaikaičiams ir dabar ramiai gyvena Maskvos srityje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas žengė neįprastą žingsnį ir pasveikino G. Blake'ą su gimtadieniu. Jis sakė, kad šis britų šnipas priklauso „puikiam stiprių ir drąsių žmonių tipui“.

„Jūs ir jūsų kolegos labai prisidėjote prie taikos, saugumo užtikrinimo ir strateginio lygiavertiškumo“, - sakė V.Putinas, turėdamas omenyje Sovietų Sąjungos branduolines varžybas su Jungtinėmis Valstijomis Šaltojo karo metais.

Užsienio žvalgybos tarnyba (SVR) savo ruožtu sveikinimą G. Blake'ui pavadino „legendos gimtadieniu“.

SVR pažymėjo, kad G.Blake'as daug kartų buvo apdovanotas už „didžiulius pasiekimus užtikrinant valstybės saugumą“ ir kad tarp jo gautų medalių yra Lenino ordinas.

„Esu laimingas žmogus, man labai pasisekė, ypatingai pasisekė“, - sakė G. Blake'as retame interviu, kurį neseniai davė vyriausybiniam laikraščiui „Rossijskaja gazeta“.

Ne taip kaip kitas dvigubas britų agentas Kimas Philby, kurį drauge su kitais Kembridžo penketuko šnipų grupės nariais pažinojo asmeniškai, G. Blake'as, regis, iškart sėkmingai prisitaikė prie naujų sąlygų.

Jis su Ida susilaukė vieno sūnaus Mišos, kuris dabar yra 40-metis finansų ekspertas. G. Blake'as taip pat turi tris sūnus su pirmąja žmona Britanijoje, su kuria išsiskyrė pabėgęs.

Beje, visi G. Blake'o vaikai atvyks į Rusiją atšvęsti jo 90-ojo gimtadienio.

„Visa ta suirutė virto stebuklu. Palaikau ryšius su savo vaikaičiais ir vaikais Anglijoje, kurie dažnai atvyksta čia. O čia turiu žmoną ir sūnų, kurie yra labai mylimi“, - sakė G. Blake'as.

Jis gimė Olandijos mieste Roterdame 1922 metais. Jo motina ir seserys per Antrąjį pasaulinį karą pabėgo iš nacių okupuotų Nyderlandų į Angliją, į kurią G. Blake'as atvyko po kovų olandų pasipriešinimo gretose.

Dar karui nepasibaigus jis jau dirbo britų slaptajai tarnybai Londone, greitai tapo SSRS specialistu ir intensyvėjant Šaltajam karui buvo išsiųstas į Korėją.

Paslaptis sovietų KGB komunistas G. Blake'as pradėjo perdavinėti 1953 metais; jis padėjo informuoti savo šeimininkus sovietus apie tunelį, kurį britų ir JAV slaptosios tarnybos statė Berlyne.

1961 metais dvigubo lenkų agento Michaelio Goleniewskio demaskuotas G. Blake'as buvo teisiamas dėl savo išdavysčių, nulėmusių kelių agentų mirtį, ir nuteistas 42 metus kalėti.

Tačiau po ketverių metų įvykęs jo pabėgimas iš Londono kalėjimo „Wormwood Scrubs“ pas savo šeimininkus Maskvoje tapo vienu garsiausių pabėgimų per visą istoriją.

Interviu „Rossijskaja gazeta“ G. Blake'as prisiminė, kaip jam pavyko, padedant buvusiems kaliniams, išdaužti kalėjimo langą, perlipti jo teritoriją juosiančią sieną ir įsėsti į laukusį automobilį.

Regis, be jokios sovietų slaptųjų tarnybų pagalbos G. Blake'as automobiliu per Europą buvo nuvežtas į Rytų Berlyną, kur prisistatė sovietų agentams. Šie jį ir nusivežė į Maskvą.

„Tai buvo ramiausi mano gyvenimo metai, - sakė jis. - Kai dirbau Vakaruose, virš manęs nuolat kabojo demaskavimo pavojus. Čia jaučiuosi laisvas“.

Atrodo, kad G. Blake'ui gyvenimas Rusijoje patiko daug labiau nei K. Philby, kurio gyvenimą Maskvoje iki pat jo mirties 1988 metais, kaip daugelis mano, temdė gėrimas ir depresija.

„Toks mano charakteris. Galiu prisitaikyti visur, kur man tenka gyventi. Pripratau būti net „Scrubs“, - sakė G. Blake'as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.