A. Hitlerio maisto ragautoja: „Žinoma, kad bijojau“

Antrojo pasaulinio karo metais maistas vokiečiams buvo normuojamas. Tačiau Margot Woelk tuo metu galėjo ragauti skaniausius vaisius ir daržoves, nes buvo Adolfo Hitlerio maisto ragautoja. Tiesa, ne savo noru.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 17, 2013, 10:32 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 4:53 PM

Dabar 95-erių M. Woelk porą metų priklausė keliolikos moterų grupei, ragaudavusiai maistą Vilko irštvoje – A. Hitlerio bunkeryje tuomečiuose Rytprūsiuose.

Moterys tikrindavo, ar fiureriui patiekiamas maistas nėra užnuodytas, rašo „Daily Mail“.

M. Woelk maisto ragautoja tapo 1942 metais, po to, kai buvo evakuota iš Berlyno, kuriame subombarduotas jos butas. Taip moteris atsidūrė kaime, kuris yra dabartinės Lenkijos teritorijoje.

M. Woelk sutuoktinis išėjo į frontą, o jos anyta pasiūlė kartu apsigyventi užmiesčio name. Tačiau M. Woelk gyvenimas netruko pakrypti kita linkme.

SS nutarė, kad moteris turi prisijungti prie fiurerio maisto tikrintojų.

„Žinoma, kad bijojau. Jeigu maistas būtų buvęs užnuodytas, manęs čia šiandien nebūtų. Buvome priverstos jį valgyti, neturėjome kito pasirinkimo. Tarp 11-os valandos ir vidurdienio turėdavome paragauti maistą. Tik po to, kai tai padarydavo visos penkiolika moterų, maistas būdavo nuvežamas į SS būstinę, - prisiminė M. Woelk. - Maistas visada būdavo vegetariškas, skanus ir šviežias, nuo šparagų iki pipirų ir žirnelių, patiektas su ryžiais ir salotomis. Viskas būdavo sudėta į vieną lėkštę, taip, kaip būdavo patiekiama jam.“

M. Woelk nepamena, kad jai būtų tekę ragauti mėsos ar žuvies. Ji taip pat niekada nebandė gėrimų.

Tikrintojoms paragavus maisto, būdavo laukiama valandą ir stebima, ar moterims nieko nenutiko. Tik tada maistas būdavo nešamas fiureriui.

M. Woelk kiekvieną dieną turėdavo prisistatyti SS, tačiau jos, kaip maisto ragautojos, prireikdavo tik tada, kai stotyje būdavo asmeninis A. Hitlerio traukinys.

Iki pat nesėkmingo pasikėsinimo į A. Hitlerį 1944 metų liepą, kurį rengė Clausas von Stauffenbergas, M. Woelk gyveno su savo anyta netoli SS būstinės.

Tačiau po pastarojo incidento maisto ragautoja buvo iškeldinta gyventi į vieną mokyklą. Su anyta ji galėdavo susitikti tik savaitgaliais, stebima SS.

Kai A. Hitleris paliko Vilko irštvą 1944 metų lapkritį, vienas pareigūnas padėjo M. Woelk pasprukti į Berlyną. Moteris slapta buvo įvesta į Josepho Goebbelso traukinį.

Kitos maisto ragautojos, M. Woelk manymu, buvo nušautos rusų.

1946 metais vokietė vėl susitiko su savo sutuoktiniu, nors anksčiau manė, kad jo nebėra tarp gyvųjų. Pora gyveno kartu iki pat sutuoktinio mirties 1990-aisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.