Čilė bando įminti poeto P. Nerudos mirties mįslę

Nobelio

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 8, 2013, 1:42 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:52 PM

Kairiųjų pažiūrų kūrėjas mirė praėjus 12 dienų po 1973 metais įvykdyto karinio perversmo, nuvertusio socialistą prezidentą Salvadorą Allende ir iškėlusio į valdžią generolą A. Pinochetą. Ilgą laiką manyta, kad jo mirties priežastis buvo prostatos vėžys.

Tačiau pareigūnai 2011 metais pradėjo tirti prielaidą, kad jį nunuodijo A. Pinocheto režimo agentai, kaip teigė P.Nerudos vairuotojas.

„Esame čia, kad pradėtume veiksmus, susijusius su poeto ekshumacija. Pradėjome kasti ir artėjame prie kapo plokštės“, - tiriantysis teisėjas Mario Carroza sakė žurnalistams per trumpą spaudos konferenciją.

P.Nerudos palaikai bus ekshumuoti 8 val. vietos (14 val. Lietuvos) laiku, tačiau pasiruošimai atidaryti kapą pradėti sekmadienį. Poetas palaidotas netoli savo namų, kurie buvo paversti muziejumi, Isla Negros vietovėje.

Sekmadienį prie kapo dirbo policijos tyrėjai ir vyriausybės paskirti teismo medicinos ekspertai. Apie 17 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku jie pastatė specialią palapinę, siekiant apsaugoti ekshumacijos procesą nuo pašalinių žvilgsnių.

Tame pačiame kape palaidota P. Nerudos trečioji žmona Matilde Urrutia.

Poetas pelnė 1971-ųjų Nobelio literatūros premiją ir yra labiausiai žinomas dėl savo meilės eilių, taip pat „Canto General“ - epinės poemos apie Pietų Amerikos istoriją ir jos žmones.

Čilės teisingumo sistema leido pradėti šį tyrimą 2011 metų birželį, kai Čilės komunistų partija, kuriai priklausė P.Neruda, pateikė atitinkamą ieškinį.

Tas ieškinys buvo pateiktas, kai buvęs P. Nerudos vairuotojas Manuelis Araya viešai pareiškė, kad A. Pinocheto agentai nunuodijo poetą, kai jis buvo gydomas ligoninėje nuo vėžio.

Be vairuotojo kaltinimų, oficialiame kaltinamajame akte cituojami liudininkai, kurie sakė, kad P.Neruda atrodė sveikas, likus kelioms dienoms iki mirties. Pasak jų, nebuvo pastebimi jokie simptomai, atitinkantys pažengusios stadijos vėžį, nuo kurio esą mirė poetas.

Tyrimo rezultatai turėtų paremti arba paneigti M. Arayos, kuris buvo P.Nerudos vairuotojas ir asmeninis patarėjas, kaltinimus.

M. Araya sakė, kad P. Neruda mirė po įtartinos injekcijos Santiage veikiančioje Švč.Marijos ligoninėje.

P.Nerudos mirties liudijime, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, sakoma, kad jis mirė nuo prostatos vėžio metastazių sukeltų komplikacijų.

P.Nerudos šeima ir oficialus fondas, administruojantis jo kūrybinį palikimą, yra pripažinę oficialią mirties priežastį, 2011 metais paskelbtame pranešime nurodę, kad nėra „jokių ženklų arba įrodymų“, kad poetas buvo nužudytas.

P.Nerudos sūnėnas Rodolfo Reyesas, kalbėdamas prie kapo, pareiškė: „Mes tiesiog norime sužinoti tiesą - prisikasti iki šeimos tiesos dugno. Nerudos šeima nori žinoti tiesą - nesvarbu, ar jis mirė dėl natūralių priežasčių, ar buvo nužudytas.“

„Mums nelengva paaiškinti, kas bus atliekama su palaikais, tačiau manau, jog tai būtina“, - pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: koks svarbiausias O. Scholzo vizito tikslas?