D. Tuskas nori, kad Smolensko katastrofa nebeskaldytų Lenkijos

Tikiu, kad ateis tokia diena, kai liūdna ir tragiška data - Smolensko katastrofos metinės - nebeskaldys lenkų ir bus galima kartu giliai susimąstyti ir pasimelsti be piktų emocijų, pareiškė Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas.

Daugiau nuotraukų (1)

PAP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 10, 2013, 10:29 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:29 PM

Trečiadienį anksti rytą jis Povonzkų kapinėse Varšuvoje pagerbė prieš trejus metus prie Smolensko įvykusios Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio lėktuvo katastrofos aukų atminimą. „Tokia diena ateis. Manau, kad to norėtų ir tie, kurie žuvo ten, jei dabar būtų su mumis”, - sakė žurnalistams Lenkijos vyriausybės vadovas.

D. Tuskas apie 6 valandą ryto vietos laiku (7 valandą Lietuvos laiku) padėjo vainiką ir uždegė žvakę prie paminklo Smolensko katastrofos aukoms.

Svarbiausi renginiai, skirti 2010 metų balandžio 10 dieną įvykusios katastrofos metinėms, numatyti Varšuvoje. Lenkijos opozicija, vadovaujama žuvusio prezidento brolio Jaroslawo Kaczynskio, šią datą pažymės atskirai.

Surengė protestą

Lenkijos sostinėje apie 200 protestuotojų antradienį skandavo kaltinimus Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui dėl jų šalies vadovo Lecho Kaczynskio žūties 2010 metais per lėktuvo katastrofą Rusijoje.

Ši demonstracija prie Rusijos ambasados Varšuvoje buvo surengta L. Kaczynskio lėktuvo katastrofos netoli Rusijos vakarinio Smolensko miesto trečiųjų metinių išvakarėse. Be Lenkijos prezidento, tąsyk žuvo daug Lenkijos kariuomenės ir politikos elito narių - iš viso 96 žmonės.

Lenkijos tyrėjai didžiąją dalį kaltės dėl tos avarijos priskyrė lenkų pilotams, kurie mėgino nutupdyti lėktuvą tiršto rūko gaubiamame oro uoste, nepaisydami Rusijos oro dispečerių perspėjimų. Tačiau kai kurie lenkai įsitikinę, kad Rusija buvo paslėpusi sprogstamąjį užtaisą prezidento lėktuve, siekiant nužudyti ir nutildyti L. Kaczynskį, kuris buvo griežtas Maskvos oponentas.

Protestuotojai skandavo „Putinas žudikas!“ ir „Nubausti žudikus!“, susirinkę prie užtvaromis apjuostos ambasados - didingo pastato sostinės vyriausybinių pastatų rajone, papuošto neoklasikinėmis kolonomis. Vis ambasados langai buvo tamsūs, o vieninteliai pasitikę protestuotojus buvo Lenkijos riaušių policininkai, stebintys demonstrantus bereikšmiais veidais.

Ši protestą organizavo dešiniosios pakraipos laikraštis „Gazeta polska“.

Protestuotojai sakė laikantys dabartinę Rusiją autoritarine valstybe, kuri naudoja žmogžudystes kaip priemonę nutildyti savo oponentus. Jie taip pat tvirtino, kad V.Putinas turėjo priežasčių nekęsti L.Kaczynskio, kuris griežtai kritikavo Rusiją dėl jos karo su Gruzija 2008 metais.

„Jie nužudė mūsų prezidentą, jie nužudė Lenkijos elitą, - sakė 56 metų Jerzy Szarwarkas, pardavinėjantis ženkliukus, tarp jų - su lėktuvo nuolaužų nuotrauka ir užrašu „Putinas žino - bet mes ne.“

Tuo tarpu 46 metų protestuotoja Joanna Kazmarek piktinosi, kad Rusija iki šiol neatidavė lėktuvo nuolaužų Lenkijai. Dėl šio fakto Lenkijoje dažnai skundžiamasi, o užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis spaudė Maskvą grąžinti nuolaužas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.