Paberžėje lenkai ir lietuviai susivienijo prieš Rusiją

Minint Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną gegužės 19 d. Paberžėje (Kėdainių r.) pagerbti Lietuvos laisvės kovotojai: prieš 150 metų Lietuvoje ir Lenkijoje vykusio 1863-ųjų metų sukilimo prieš carinę Rusiją dalyviai ir Lietuvos partizanai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-20 15:30, atnaujinta 2018-03-06 12:27

„Šiandien susirinkome čia, pačioje Lietuvos širdyje, paminėti du mūsų valstybei ir tautai labai svarbius įvykius. Juos abu riša bendras laisvės troškimas ir nesitaikstymas su okupacijos jungu“, - minėjimo renginyje kalbėjo krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, pabrėždamas tamprų ryšį tarp 1863 m. sukilimo dalyvių, pokario partizanų ir visų kovotojų už laisvę.

„Čia, Paberžėje, prieš 150 metų, gimė ir išplito nesitaikstymo ir pasipriešinimo banga, kurios atgarsiai pasiekė ir vėlesnius kovotojus už Lietuvos Laisvę“, - sakė J. Olekas.

Šia proga Paberžėje surengta vieno svarbiausių 1863 metų sukilimo epizodų - kunigo Antano Mackevičiaus manifesto paskelbimo, sukilėlių palaiminimo ir išlydėjimo kovon - inscenizacija ir ginkluoto sukilėlių susirėmimo su caro armijos kariais rekonstrukcija.

Paberžėje už Lietuvos laisvės kovotojus taip pat buvo aukojamos šventos mišios ir buvo atidengtas 150-osioms sukilimo metinėms skirtas paminklinis akmuo. Renginyje krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius 90-mečio proga pasveikino buvusį partizaną dimisijos majorą Vytautą Balsį-Uosį.

Sukilimo epizodus ir sukilėlių gyvenimo sąlygas atkurti padėjo istorinių klubų: „Kauno pavieto laisvieji šauliai“, „9 rota 1863“ (Lenkija), „LDK didžiosios buožės 1-as pėstininkų regimentas“ (Ukmergė), draugijos „Insurekcia“ ir kitų klubų atstovai, vilkėję rekonstruota to meto apranga, ginkluoti veikiančiomis atitinkamo laikmečio ginklų kopijomis. Upelio vingiuotame slėnyje buvo įkurta įtvirtinta sukilėlių miško stovykla. Kariuomenės ir visuomenės dienos proga Paberžėje vyko Lietuvos kariuomenės orkestro ir Garbės sargybos kuopos pasirodymai. Panevėžyje dislokuoto Karaliaus Mindaugo motorizuotojo pėstininkų bataliono kariai surengė karinės technikos ir ginkluotės parodą, Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionas pristatė 105 mm haubicą, taip pat priešakinių stebėtojų įrangos ekspoziciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.