Vietoj kabelio rado bažnyčios varpo liekanų

„Netikėtas radinys! Ieškojome elektros kabelio, o radome puikiai išsilaikiusių bažnyčios varpo liekanų. Mums tai sensacija!” – džiūgavo Ukmergės Pašilės Šv. Barboros bažnyčios klebonas Rimantas Laniauskas.

Klebonas R. Laniauskas švytėjo iš džiaugsmo aptikęs sunaikinto varpo dalį.<br>D. Zimblienė
Klebonas R. Laniauskas švytėjo iš džiaugsmo aptikęs sunaikinto varpo dalį.<br>D. Zimblienė
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė („Lietuvos rytas“)

May 23, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:46 AM

Bažnyčios klebonas, zakristijonas ir šv. mišių patarnautojas, vakar pasiėmę metalo ieškiklį, tikėjosi šventoriuje po žeme surasti elektros kabelį, kad elektros tinklų specialistai galėtų padidinti bažnyčiai ir klebonijai tiekiamos elektros energijos galią.

Metalo ieškiklis nuolat cypsėjo, o iškasus vos 30 centimetrų gylio duobę sublizgėjo vyro delno dydžio, apie du kilogramus sverianti iš pasidabruoto žalvario pagaminto varpo liekana.

Vaitkuškio dvaro savininko Mykolo Kosakovskio rūpesčiu ir lėšomis 1791 metais pastatyta Pašilės Šv. Barboros bažnyčia iš pradžių buvo tik Vaitkuškio (Ukmergės r.) dvaro koplyčia, o jos kunigai buvo dvaro kapelionai.

Vėliau prie bažnyčios įsikūrė gyvenvietė. Dėl netoliese esančio šilo ji imta vadinti Pašile.

1966 metais ji buvo prijungta prie Ukmergės miesto.

Kalbama, kad M. Kosakovskis nuo ant kalvos stūksančių dvaro rūmų iki slėnyje iškilusios bažnyčios po žeme buvo iškasęs tunelį, kuriuo mėgdavo ateiti ir niekieno nepastebėtas pasimelsti.

Vėliau, apie 1850 metus, Pašilės bažnyčios šventoriuje iš akmenų buvo sumūryta daili varpinė su joje esančiais trimis vidutinio dydžio varpais.

Tiek varpinė, tiek ant bažnyčios virš pagrindinio fasado frontono buvęs smailios piramidės pavidalo bokštas buvo nugriauti sovietinei valdžiai 1962 metais nacionalizavus bažnyčią.

„Sovietmečiu uždarius bažnyčią šiame pastate iš pradžių buvo įkurtas kolūkio sandėlis, kur buvo pilami grūdai, po to jis virto kultūros namais su šokių sale, o 1964 metais įrengtas kino teatras „Raketa”.

Kur dingo varpai ir varpinė, nežinau.

Žmonės kalbėjo, kad piramidinis bokštas nuo bažnyčios pastato buvo nuverstas apjuosus jį lynu, o šį pririšus prie jį traukiančio galingo traktoriaus.

Tiesa, aš to nemačiau, nes tuo metu buvau darbe”, – kalbėjo netoli bažnyčios gyvenantis Pašilės senbuvis 79 metų Vytautas Keburis.

1991 m. tikintiesiems sugrąžintas pastatas per keletą metų buvo rekonstruotas, pritaikant jį bažnyčios reikmėms.

Praėjusiais metais atšventinimo 20-metį paminėjusi Pašilės bažnyčia šią sukaktį pasitiko neatpažįstamai atsinaujinusi.

Kapitalinis remontas joje buvo atliktas trejus metus čia klebonu dirbančio R. Laniausko rūpesčiu ir pastangomis.

Kai šiais metais vidury dienos buvo padegtas bažnyčios teritorijoje stovintis šiukšlių konteineris, ūkiškas klebonas prie bažnyčios įrengė ir vaizdo stebėjimo kameras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.