Rusijos istorikai Kremliaus užsakymu kuria vadovėlį, nutylintį stalinizmo represijas

Rusija susirūpino, kad istorija šalies mokyklose būtų dėstoma pagal vieną teisingą valdžios aprobuotą požiūrį, panašiai, kaip sovietiniais laikais. Tuo tikslu rengiamas Rusijos istorijos vadovėlis, ypatingą dėmesį skiriant „diskutuotinų“ klausimų išaiškinimui, tokių, kaip, pavyzdžiui, stalinizmo laikų represijos, ir nurodant mokytojams, kaip „teisingai“ juos nušviesti.

Moksleiviams siekiama „suformuoti vidinį įsitikinimą, kad istorija buvo būtent tokia, o kitokioms traktuotėms suformuoti barjerą“.<br>123rf
Moksleiviams siekiama „suformuoti vidinį įsitikinimą, kad istorija buvo būtent tokia, o kitokioms traktuotėms suformuoti barjerą“.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 12, 2013, 4:56 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:59 PM

Kaip rašo lenta.ru, vieno vadovėlio koncepcijos autoriai diskutuotinų klausimų rado 31. Visais jais mokytojams bus duotos specialios rekomendacijos.

Ginčytini klausimai apima laikotarpį nuo Senovės Rusios iki Vladimiro Putino valdymo laikų. Sąraše minimi daugumos Sovietų Sąjungos vadovų vardai, tarp kurių Josifas Stalinas, Nikita Chruščiovas, Leonidas Brežnevas.

Stalinui skirtas vienas punktas. „Tautų vado“ vaidmenį rekomenduojama nagrinėti sąsajose su „vienos partijos diktatūros ir vienvaldystės įvedimu“, neužsimenant apie stalinistinių represijų mastą ir susilaikant nuo jų vertinimo.

Stalino, Chruščiovo ir Brežnevo figūras siūloma vertinti tiktai jų padarytų reformų kontekste. Vienintelis politinis lyderis, kurį vadovėlio koncepcijos autoriai leidžia mokiniams vertinti savarankiškai, kaip kas nori, yra Borisas Jelcinas.

V. Putino ir D. Medvedevo epocha koncepcijoje pristatoma kaip „ekonomikos ir politinės sistemos stabilizavimo“ laikotarpis.

Pasak vieno iš koncepcijos autoriaus, Rusijos istorijos instituto direktoriaus Jurijaus Petrovo, moksleiviams reikia „suformuoti vidinį įsitikinimą, kad istorija buvo būtent tokia, o kitokioms traktuotėms suformuoti barjerą“.

Kitas darbo grupės narys, Maskvos valstybinio universiteto Istorijos fakulteto dekanas Sergejus Karpovas pasiūlė „nebijoti“ ir dėstyti mokyklose tokį požiūrį, kuris geriausiai atitinka Rusijos geopolitinius interesus.

Vadovėlio projektas buvo pristatytas Rusijos istorikų bendrijos prezidiumui, kuriam vadovauja Sergejus Naryškinas, Rusijos Valstybės Dūmos vadovas. Prezidiumas projektą grąžino patobulinti, ištaisant kai kurias „faktines klaidas“.

Sukurti tokio visoms mokykloms bendro Rusijos istorijos kurso koncepciją 2013 m. balandį vyriausybei nurodė pats prezidentas V. Putinas. Atsakingu už koncepciją paskirtas ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas. Projektas turi būti užbaigtas iki 2013 m. gruodžio 1 d.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.