Dar dešimt asmenų pripažinti įtariamaisiais Sausio 13-osios byloje

Šiuo metu bylą sudaro apie 700 tomų medžiagos.

Baudžiamojon atsakomybėn iš viso siekiama patraukti 81 asmenį.<br>M. Kulbis
Baudžiamojon atsakomybėn iš viso siekiama patraukti 81 asmenį.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 20, 2013, 12:17 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:27 AM

Šiuo metu iš viso jau 60 asmenų yra pripažinti įtariamaisiais Sausio 13-osios byloje.

Priimdamas nutartis dėl asmenų pripažinimo įtariamaisiais, teismas konstatavo, kad šioje byloje yra Baudžiamojo proceso kodekso 187 straipsnyje numatyti pagrindai, kuriems esant asmenys pripažįstami įtariamaisiais ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartimi.

Įstatymas skelbia, kad, kai užsienio valstybės pilietis, įtariamas dėl nusikaltimo, už kurį numatyta atsakomybė yra ne Lietuvos teritorijoje ir Lietuvos tarptautinių sutarčių numatytais atvejais negali būti išduotas ar perduotas Lietuvai, prokuroro prašymu jis įtariamuoju pripažįstamas ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartimi. Pranešime apie įtarimą, prokuroro nutarime ar ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartyje pripažinti įtariamuoju turi būti nurodyta nusikalstama veika (padarymo vieta, laikas, kitos aplinkybės) ir baudžiamasis įstatymas, numatantis tą nusikalstamą veiką, taip pat išvardytos įtariamojo teisės.

Gegužės 17 dieną tas pats teismas patenkino prokuroro prašymą ir 20 asmenų pripažino įtariamaisiais. Vėliau birželio 10 dieną teismas dar 30 asmenų pripažino įtariamaisiais.

Generalinė prokuratūra skelbia, kad įtariamieji yra Rusijos bei Baltarusijos piliečiai, o tyrimas atliekamas dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų.

Baudžiamojon atsakomybėn iš viso siekiama patraukti 81 asmenį: Komunistų partijos vadovus, gynybos, vidaus reikalų ministerijos, KGB atstovus, karininkus, kurie dalyvavo užgrobiant Spaudos rūmus, Televizijos bokštą, Lietuvos radiją ir televiziją, skelbia prokuratūra.

Įtarimus norima pateikti dėl galimo tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žudymo, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žalojimo, draudžiamos karo atakos prieš civilius ir uždraustų karo priemonių naudojimo.

Už inkriminuojamus nusikaltimus jiems gresia laisvės atėmimas nuo kelerių metų iki gyvos galvos.

Prokuratūra sako, kad esminį postūmį šios bylos tyrimui suteikė Baudžiamojo proceso kodekso ir Baudžiamojo kodekso pataisos, palengvinusios baudžiamosios atsakomybės taikymą už nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus. Šios pataisos numato galimybę užbaigti ikiteisminį tyrimą įtariamajam nedalyvaujant procese.

Ikiteisminio tyrimo grupėje, sudarytoje 2010 metų gruodžio 29 dieną, dirba penki Generalinės prokuratūros prokurorai ir du Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

Atliekant tyrimą išanalizuota keli tūkstančiai vaizdo dokumentų, apklausta daugiau kaip 200 liudytojų, padaryti būtini parodymai atpažinti, išsiųsta 18 teisinės pagalbos pašymų į dešimt užsienio valstybių, į dešimtį teisinės pagalbos prašymų gauti atsakymai.

Šiuo metu bylą sudaro apie 700 tomų medžiagos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.