Papilėniškiai atkartojo S. Daukanto žygį per Lietuvą

327 kilometrai - tokį kelią įveikė Papilės Simono Daukanto gimnazijos moksleiviai ir pedagogai, birželio 15-ąją išsirengę į žygį pėsčiomis Papilė-Vilnius ir atkartoję „Lietuvos Herodotu“ vadinamo istoriko S. Daukanto kelionę prieš 199 metus. Tik S. Daukantas tuomet į Vilnių per Lietuvą keliavo iš gimtųjų Kalvių, o jo kraštiečiai žygį pradėjo nuo Papilės, jo amžinojo poilsio vietos.

Daugiau nuotraukų (1)

Eleonora Bačytė

2013-07-02 16:12, atnaujinta 2018-03-05 00:16

Žygis surengtas neatsitiktinai – šių metų spalio 28-ąją švęsime S. Daukanto 220-ąsias gimimo metines. Papilės S. Daukanto gimnazijos bendruomenei kilo mintis parengti „Lietuvos Herodotui“ dovaną – filmą apie XXI amžiaus Lietuvą.

„S. Daukantas rinko ir užrašė žemaičių tautosaką, paliko rašytinių darbų apie senovės Lietuvą, o mes ketiname jam papasakoti, kaip dabar atrodo tėvynė, kokie šiandien esame. Kelionės per Lietuvą įspūdžius sudėsime į filmą  „Kultūros kelias Daukantui“, - pasakojo projekto koordinatorė Kristina Dorofėjienė.

Pradėję nuo Papilės, žygeiviai aplankė Kuršėnus, Šaukėnus, Kelmę, Tytuvėnus, Žaiginį, Vaitiekūnus, Paberžę, Sirutiškį, Pelėdnagius, Jonavą, Upninkus, Gelvonus, Kernavę, Maišiagalą ir liepos 2-ąją žygį baigė Vilniaus universitete, į kurį tada, prieš 199 metus, ir ėjo S. Daukantas.

Pakeliui prie papilėniškių prisijungė ir kitų S. Daukanto gimnazijų moksleiviai - Šiaulių, Kauno, Kretingos S. Daukanto pagrindinės mokyklos,  o sostinėje pasitiko Vilniaus gimnazistai.

„Žygiavome pievomis, kaimo keliais ir keliukais, pakeliui aplankėme kaimus ir miestelius, susipažinome su jų istorija. Nakvojome mokyklose, bendruomenių namuose ir visur buvome maloniai priimti, vaišinami medumi, pienu, kareiviška koše. Grįšime kupini įspūdžių. Maloniai pavargome, bet esame labai laimingi prisidėję prie kilnios užduoties - atkartoti S. Daukanto kelionę į Vilnių pėsčiomis“, - džiaugėsi moksleiviai.

Žygis baigėsi taip pat simbolinėje vietoje – Vilniaus universiteto S. Daukanto kiemelyje, kur žaliuoja jam atminti pasodintas ąžuolas. Čia žygeiviai išpylė nuo Papilės S. Daukanto muziejaus atvežtos žemės saują, išskleidė pirmąją lietuvišką trispalvę, kuri Papilėje buvo iškelta 1988 metais ir dabar saugoma muziejuje, įteikė dovanas prisidėjusiems prie žygio žmonėms: Papilėje esančios juros periodo atodangos gabalą Edukologijos universiteto Istorijos fakulteto prodekanui Deimantui Karveliui, kitiems pagalbininkams – po šaukštą, nes „košė dar neiškabinta“.

„Žemaičiai košę tik užverda, o kabinti tenka kitiems“, - istorijos peripetijas juokaudami prisiminė patys žemaičiai.

Vilniuje žygeivių laukė dar vienas netikėtas susitikimas – jų pasveikinti atėjo žygių per Lietuvą veteranai Tadas Šidiškis ir Rimantas Matulis, dar 1975 metais atnešę žemės iš S. Daukanto gimtinės Kalvių ir išpylę Vilniaus universiteto S. Daukanto kiemelyje. Tuomet ąžuolas ten dar neaugo.

„Ukvatos turim, sveikatos turim, dar eisim“, - pažadėjo žemaičiai, o rudenį jie kvies į Papilę pažiūrėti filmo „Kultūros kelias Daukantui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.