Rusijos diplomatas dėkojo karmėlaviškiams už pagarbą karių kapams

Pirmojo pasaulinio karo karių

Istorinių šaltinių duomenimis, 1915 m. rugpjūtį dabartinėje Karmėlavos seniūnijos teritorijoje, Ramučių apylinkėse, vyko įnirtingi mūšiai tarp Vokietijos ir Rusijos kariuomenių.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Istorinių šaltinių duomenimis, 1915 m. rugpjūtį dabartinėje Karmėlavos seniūnijos teritorijoje, Ramučių apylinkėse, vyko įnirtingi mūšiai tarp Vokietijos ir Rusijos kariuomenių.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 2, 2013, 10:51 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:47 AM

Rusijos ambasados atstovus Ramučių Parko gatvėje esančiose Dovolgonių kapinėse pasitiko Karmėlavos seniūnas Šarūnas Šukevičius, Kauno rajono savivaldybės Urbanistikos skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Černiauskienė, kiti atsakingi darbuotojai.

Istorinių šaltinių duomenimis, 1915 m. rugpjūtį dabartinėje Karmėlavos seniūnijos teritorijoje, Ramučių apylinkėse, vyko įnirtingi mūšiai tarp Vokietijos ir Rusijos kariuomenių. Rusijos imperijos kariuomenėje tarnavo ne tik rusai, bet ir nemažai lietuvių, latvių, kitų tautybių asmenų.

Istorikų manymu, Dovolgonių kapinaitėse palaidoti 60-70 žuvusių Rusijos 124-osios pėstininkų divizijos 495-ojo Kauno pėstininkų pulko karių, taip pat 34 žuvę vokiečių kariai.

Pagrindinis kapinių akcentas - išlikęs betoninis trijų kryžių stogastulpis su užrašu „1915 m.“. Jis buvo pastatytas dar 1920 metais. Centrinis kryžius yra stačiatikių, dešinėje -liuteronų, kairėje, spėjama, -totorių. Nors tikslių duomenų neaptikta, tačiau vietos gyventojai teigia, kad anksčiau ant jo buvęs pavaizduotas pusmėnulis - islamo tradicijų simbolis.

Kauno rajono savivaldybė kartu su Karo paveldo institutu Dovolgonių kapinaites pradėjo tvarkyti 2010 m. Paveldosaugininkė R.Černiauskienė surinko istorinę medžiagą, o Karmėlavos seniūnija pristatė 1925 m. dokumentus bei patikslino kapinių teritoriją.

Karių kapinės įsiterpusios į privatų žemės sklypą, tačiau jo savininkas Edmundas Vizgaitis geranoriškai davė sutikimą tvarkyti teritoriją. Maždaug 2 arų plote buvo pašalinti menkaverčiai krūmai, iškirsti ir nugenėti medžiai, išlygintas žemės paviršius, suformuota veja.

Kapinių teritoriją šalia Zversos upelio ir miško, skiriančio nuo judraus kelio, žymi riboženkliai ir informacinės rodyklės. Čia sutvarkytas paminklas, restauruoti paminkliniai akmenys, trinkelėmis išgrįsti takai. Dovolgonių kapinės yra vietinės reikšmės istorijos paminklas.

„Ačiū, kad gerbiate istorinę atmintį, buvo malonu čia apsilankyti. Tikiuosi, kad šioje vietoje susitiksime dar ne kartą, greičiausiai - Susitaikymo dienos proga”, - kalbėjo Rusijos diplomatas.

Kauno rajone yra ir daugiau karių kapų. Prieš kelerius metus buvo sutvarkytos Pirmojo pasaulinio karo laikų kapinės Ringaudų seniūnijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: komentarai apie Vilniuje besibaigiančias karines pratybas