Čilė mini A.Pinochetą į valdžią atvedusio perversmo 40-ąsias metines

Čilės prezidentas

Čilėje jaučiamas vis didesnis spaudimas atskleisti visą tiesą apie A.Pinocheto valdymo metus, per kuriuos žuvo daugiau nei 3 tūkst. 200 žmonių ir maždaug 38 tūkst. patyrė kankinimus.<br>"Reuters" nuotr.
Čilėje jaučiamas vis didesnis spaudimas atskleisti visą tiesą apie A.Pinocheto valdymo metus, per kuriuos žuvo daugiau nei 3 tūkst. 200 žmonių ir maždaug 38 tūkst. patyrė kankinimus.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-09-11 21:16, atnaujinta 2018-02-22 07:30

„Atėjo laikas ne užmiršti, o nugalėti praeities traumas“, – Sebastianas Pinera sakė kreipdamasis į šalį iš prezidento rūmų.

„Geriausias palikimas, kokį galime palikti savo vaikams, yra susitaikiusi šalis ir taika“, – sakė jis vadovaudamas ceremonijai 1973 metų rugsėjo 11-osios perversmo, per kurį buvo nuverstas išrinktas prezidentas Salvadoras Allende, aukoms atminti.

Nepaliaujamo šios Pietų Amerikos šalies susiskaldymo dar vienu ženklu tapo šią naktį sostinėje Santjage kilę neramumai.

Policija pranešė suėmusi mažiausiai 68 riaušių dalyvius, padeginėjusius automobilius ir užtvaras.

S.Pinera, kuris yra pirmasis dešinių pažiūrų Čilės vadovas po demokratijos atkūrimo 1990 metais, pabrėžė, kad susitaikymas iš Čilės gyventojų pareikalaus „toliau žengti tiesos ir teisingumo keliu“.

Jis pasmerkė prisidėjusius prie žmogaus teisių pažeidimų per 17 metų trukusį A.Pinocheto režimą, išskirdamas įtakingus asmenis, kurie „galėjo tuomet nuveikti daugiau“, kad būtų liautasi išnaudoti žmones.

Čilėje jaučiamas vis didesnis spaudimas atskleisti visą tiesą apie A.Pinocheto valdymo metus, per kuriuos žuvo daugiau nei 3 tūkst. 200 žmonių ir maždaug 38 tūkst. patyrė kankinimus.

A.Pinochetas mirė 2006 metais, taip ir nestojęs prieš teismą, nors Čilės teismai pradėjo maždaug 1 tūkst.300 bylų, susijusių su nusikaltimais, padarytais jo valdymo laikotarpiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.