Garsusis sovietinis bunkeris Nemenčinėje bus uždarytas ir parduotas

Ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje išgarsėjęs Nemenčinės apylinkėse esantis bunkeris, kuriame vaizdžiai pristatoma sovietinio gyvenimo realybė, jau kitais metais turėtų užverti duris lankytojams. Valstybės turto fondas bunkerį ruošiasi privatizuoti. Spėjama, kad gražiame Nemenčinės miške naujieji žemės savininkai statys gyvenamuosius namus. 

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Sep 26, 2013, 1:06 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:52 PM

Taip Lietuvoje neliks dar vieno kultūros objekto, kuris susilaukia ne tik šalies gyventojų, bet ir užsienio žurnalistų bei turistų dėmesio. Dideliame bunkeryje jau šeštus metus rengiamos ekskursijos ir sovietinį gyvenimą vaizduojantys vaidinimai.  

Vaidinimas „1984 Išgyvenimo drama“ buvo vienas iš programos „Vilnius Europos kultūros sostinė – 2009“ projektų.

Požeminio socializmo muziejaus projekto vadovė Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė Rūta Vanagaitė portalui lrytas.lt pasakojo, kad privatizavimo procesas turėjo prasidėti dar šių metų pradžioje. Tačiau rengiant dokumentus valdininkai apsižiūrėjo, kad trijų hektarų žemės sklype yra miškas. Dabar esą dokumentai tikslinami taip, kad bent popieriuje to miško oficialiai nebūtų.

Šiuo metu menininkai bunkerio patalpas nuomoja iš jas valdančio Valstybės turto fondo. R.Vanagaitė prognozuoja, kad bunkeryje vaidinimai ir ekskursijos dar galėtų vykti iki kito pavasario. Tuomet sutartis bus nutraukta, o bunkeris guls ant prekystalio.

Turto fondas portalą lrytas.lt informavo, kad bunkeris bus parduodamas su dviem žemės sklypais, kurių bendras plotas - 4 ha. Šiuo metu yra baigiamas žemės sklypų formavimas. 

„Turto fondo atstovai spėja, kad tai bus paklausi prekė. Vieta čia graži, aplinkui miškai. Tikriausiai labai gera vieta naujų gyvenamųjų namų statybai“, - tvirtino R.Vanagaitė. Juo labiau, kad čia yra nutiestos visos reikalingos komunikacijos, vandentiekis, dujotiekis. Netoli yra geležinkelis.   

R.Vanagaitė domėjosi galimybe bunkerį įtraukti į valstybės saugomų objektų sąrašą, tačiau paveldosaugininkai paaiškino, kad objektas dar nėra senas, be to, nėra jokia kultūrinė ar meninė vertybė. 

Teigiama, kad bunkerį būtų galima išgelbėti, jei jį saugoti imtųsi Kultūros ministerija, čia būtų atidarytas oficialus muziejus.

Nuo Vilniaus bunkeris nutolęs 25 kilometrus. Sovietmečiu jis priklausė Lietuvos televizijai. Šalia bunkerio pastatytame name dalį butų privatizavę televizijos darbuotojai. 

Dviejų aukštų 2,5 tūkst. kvadratinių metų ploto bunkeris ir virš jo esantis dar didesnis pastatas atsirado 1985 m. Jis buvo pastatytas kaip alternatyvi televizijos stotis Sovietų Sąjungos ir JAV atominio karo atveju. Rusai pastatė kelis tokius bunkerius įvairiose Sovietų Sąjungos vietose. 1991 m. sovietų kariai užėmė bunkerį ir išnešė vertingą įrangą. Iki 2007 m. bunkeris priklausė LRT, tačiau buvo nenaudojamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth