Žardės piliakalnyje kuršių praeities sergėtojai apkuopė ir gyvūnų kapus

Klaipėdiečiai, neapsikentę, kad krūmynai baigia užgožti uostamiesčio

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2013-10-01 22:39, atnaujinta 2018-02-21 14:31

Gavęs Kultūros paveldo departamento leidimą tvarkyti valstybės saugomą Žardės piliakalnį ir jo prieigas talkos rengėjai pasitelkė į pagalbą įmonę „Mano būstas“. Komunalininkai praretino menkaverčius medžius, iškirto krūmynus, o tada jau į darbą kibo ir talkininkai - krovė į maišus ir konteinerius šakas, rovė piktžoles, rinko gyventojų išmėtytus plastiko butelius, šiukšles. Akcijoje dalyvavo 25 klaipėdiečiai.

Talkos dalyviai aptvarkė ir piliakalnio teritorijoje savavališkai įkurtas naminių gyvūnų kapines, kuriose miestiečiai, nepaisydami savivaldybės draudimų, laidoja mirusius globotinius. Kačių ir šunų kapavietės pažymėtos akmenukais, kai kur net įrengti kuklūs paminklai su įrašytais mylimųjų keturkojų vardais. Vasarą gyventojai piliakalnio prieigose pramogauja - skrudina dešreles, pasistatę čia ir supuoklės.

Prie talkininkų prisijungė ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius, archeologas Jonas Genys, tyrinėjęs Žardės piliakalnį ir aptikęs čia nemažai vertingų radinių, liudijančių, jog ankstyvaisiais viduramžiais, iki Kryžiuočių ordino invazijos į pajūrį, ši vietovė buvo apgyvendinta kuršių. Juos puldinėjo ir Livonijos ordinas. J.Genys talkos dalyviams priminė Žardės ir kitų dabartinę Klaipėdą supusių senųjų kuršių piliakalnių reikšmę ir svarbą stabdant atėjūnus.

Padirbėję talkininkai nesiskirstė namo, o stebėjo spektaklį po atviru dangumi, kurį surengė vietinio istorijos klubo nariai, tikroviškai inscenizuojantys baltų gernčių ir Livonijos ordino riterių kovas. Kariai demonstravo savo drabužius, ginkluotę, rodė kaip kuršiai kuokomis traiškydavo riteriams galvas. Atvykę į talką su šunimis, senųjų kuršių gyvenimo palydovais, jie patikino, jog baltai nugaišusių keturkojų savo piliakalniuose nelaidojo - sudegindavo, atrasdavo nuošalesnių vietų.

Jau antrą Žardės piliakalnio tvarkymo akciją surengusio Liberalų ir centro sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininko pavaduotoja Vaida Žvikienė prisipažino, jog tikėjosi sulaukti daugiau talkininkų: „Kvietėme visus neabejingus savo krašto praeičiai miestiečius - politika čia niekuo dėta. Gal kitą kartą ateis daugiau žmonių, svarbu nenuleisti rankų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.