Apleistoje slėptuvėje įkurdino karo muziejų

Daugiau nei prieš pusšimtį metų po Kauno gamyklos „Aidas“ pastatu įrengta slėptuvė vėl naudinga visuomenei. Čia duris atvėrė išskirtinis muziejus – Atominis bunkeris, kuriame eksponuojama praėjusio šimtmečio karinėms reikmėms naudota įranga.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Feb 13, 2014, 7:01 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:42 AM

Įvairaus dydžio, net arkliams skirtos dujokaukės, radiacijos matavimo prietaisai, generatoriai, medicinos instrumentai, radijo imtuvai, siųstuvai, pelengatoriai, telefonai, komutatoriai ir slapti įrašinėjimo prietaisai, kuriuos naudojo įvairių pasaulio šalių įslaptintos tarnybos.

Visa tai galima išvysti Atominiame bunkeryje. Net atidarytas jis buvo neįprastai: garbūs svečiai perkirpo ne juostelę, o dygliuotą vielą.

Muziejaus steigėjas – kaunietis verslininkas Julius Urbaitis.Įvairių prietaisų ir kitų įrenginių jis dairėsi pas Lietuvos ir užsienio šalių kolekcininkus, istorikus, sendaikčių pardavėjus, privačius su karyba susijusius asmenis.

Kai kuriuos retus eksponatus muziejui padovanojo Lietuvos kariuomenėje tarpukariu ar sovietų armijoje tarnavę žmonės ar jų giminaičiai.

Atominis bunkeris įkurtas šeši metrai po žeme.

Sovietmečiu įrengtose 400 kvadratinių metrų ploto civilinės saugos patalpose, kilus cheminiam arba branduoliniam karui, turėjo slėptis šimtai žmonių.

Daugybę metų šis bunkeris buvo apleistas. Dėl sugedusios kanalizacijos ir kitų komunikacijų patalpos buvo apsemtos vandeniu.

Prieš įrengiant muziejų pirmiausia reikėjo erdves išsausinti, išvalyti ir sutvarkyti, po to suremontuoti.

„Senoje slėptuvėje buvo rasta ne tik įvairių saugos priemonių, bet ir maisto atsargų: konservų, džiūvėsių, arbatos ir kitų produktų. Jų galiojimo laikas buvo pasibaigęs daugiau negu prieš du dešimtmečius, todėl radinius, užuot suvalgius, teko sunaikinti“, – pasakojo J.Urbaitis.

Požemyje veikia ne tiktai muziejus. Vienoje salių įkurtas Šokių bunkeris, į kurį nuo praėjusių metų renkasi įvairių stilių šokių mėgėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.