Plungės dvaras atgaus daugiau Oginskių dvasios

Rekonstruojamas Plungės dvaras, kuriame jau dvidešimt metų veikia Žemaičių dailės muziejus, duris lankytojams turėtų atverti dar šiemet. Neorenesanso stiliaus kunigaikščio Mykolo Oginskio rezidencinių rūmų vidus atkuriamas pagal išlikusią ikonografinę medžiagą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

Apr 30, 2014, 5:03 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:43 AM

1873 metais iš grafo Platono Zubovo nusipirkęs Plungės dvarą ir miestelį kunigaikštis M. Oginskis iš karto ėmėsi reformų. Pirmiausia perstatydino dvaro rūmus ir sutvarkė daugiau kaip 50 ha parką. Rezidenciniai rūmai, kurių architektas – vokietis Karlas Lorensas, užbaigti 1879 metais.

„Rūmai buvo sudegę karo laiku ir pirmoji restauracija buvo 56-aisiais metais pradėta, bet noriu pasakyti, kad čia nebuvo restauracija, o buvo iš karto pritaikymas mokyklos įstaigai ir visas išplanavimas rūmų buvo visiškai naujas, sugadintas. Mūsų projekto trečiojo etapo tikslas ir yra atkurti vaizdą, koks buvo Oginskio laikais“, – sako Žemaičių dailės muziejaus direktorius Alvydas Bakanauskas.

Rekonstruoti Plungės dvaras pradėtas 2006-aisiais: nutiesti lauko inžinieriai tinklai, išvalyti 8 kaskadiniai tvenkiniai, sutvarkytas rūmų fasadas. Prieš porą metų pradėta rekonstruoti ir dalį rūmų vidaus. Fojė atkuriami buvę istoriniai laiptai, mažasis balkonas. Antrame aukšte – konferencijų ir dar keletas ekspozicinių salių.

„Natūroj nieko nelikę, bet išlikę pakankamai ikonografinės medžiagos. Kaip meistras vadovavęs darbams buvo pasamdytas vokietis, ir yra visi smulkūs aprašymai ir ataskaitos Oginskiui: ką darė, kaip darė, įskaitant medžiagingumą, raižinius, stilius, ir t.t.“, – sako UAB „Pamario restauratorius“ vadovas Aldas Kliukas.

Ekspoziciją galbūt papuoš ir naujausi Žemaičių dailės muziejaus, kuris šiemet mini dvidešimtmetį, eksponatai. Pavyzdžiui, 19 amžiaus pabaigos porceliano indai iš Rusijos caro rūmų, kuriuos muziejui neseniai padovanojo viena Plungės gyventoja.

„Čia labai retas dalykas, juo labiau, kad ir mūsų kunigaikščiai Mykolas Oginskis ir jo gražuolė žmona Marija kasmet važiuodavo į Peterburgą, į priėmimą pas carą, ir galbūt iš to puodelio kada nors ragavo arbatos“, – sako Žemaičių dailės muziejaus vyr. rinkinių saugotoja Danutė Einikienė.

Plungės dvaro rekonstrukcija, finansuojama Vyriausybės, Plungės savivaldybės ir Europos Sąjungos lėšomis, kainuos per 50 mln. litų. Rekonstruotos rūmų salės duris lankytojams tikimasi atvers šį rudenį.

Marija Gabrienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.