Kolekcininkų šeima pristatė lietuviškos periodikos vertybes

Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje kolekcininkas, mokslų daktaras Šarūnas Toliušis pristato tai, ką su savo tėvu kaupė visą gyvenimą – įvairiais istoriniais laikotarpiais Mažojoje Lietuvoje spausdintų laikraščių, žurnalų, kalendorių, kitokių periodinių leidinių rinkinį. Paroda skirta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

May 6, 2014, 10:03 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:09 AM

Į parodą uostamiesčio bibliotekos hole susirinkę žiūrovai stebėjosi, išvydę pageltusius lietuviškus spaudinius, apie kuriuos anksčiau tik girdėjo, skaitė knygose, bet niekada jų nematė ir net negalvojo, jog kai kurie senųjų laikraščių egzemplioriai galėjo išlikti iki šių dienų.

Parodoje eksponuojama daugiau kaip šimtas Tilžėje, Ragainėje, Klaipėdoje, Priekulėje, kituose Mažosios Lietuvos miestuose ir gyvenvietėse kažkada leistų periodinių leidinių, atspindinčių sudėtingą šio krašto istoriją ir savitą kultūrą. Ekspozicija apglėbia 182 metų laikotarpį.

Kai kurių klaipėdiečio Š.Toliušio atrastų ir išsaugotų itin retų spaudinių nerasi net Mažvydo nacionalinės bibliotekos fonduose. Jo sukaupta unikali kolekcija – lietuviško žodžio ir rašto draudimo laikais Rytprūsiuose laisvai veikusių spaustuvių, knygnešių pastangų skleisti šviesą atspindys. Tuomečiai periodiniai leidiniai – dalis lietuviškos žurnalistikos istorijos.

Š.Toliušis senąja lietuvių periodika susidomėjo dar mokydamasis Eržvilko (Kauno r.) gimnazijoje. Šį pomėgį, vėliau virtusį aistra, jis paveldėjo iš savo tėvo - garsaus kolekcininko Juozo Toliušio (1922-1987). Bibliotekoje eksponuojami tėvo ir sūnaus surinkti periodinės spaudos unikumai. Rinkinio savininkas Š.Toliušis nepraranda vilties, kad šeimos tradicijas pratęs jo vaikai ir anūkai.

"Mano tėvas miškininkas sukaupė vertingą spaudos leidinių rinkinį. Žengiau jo keliu, nors mano profesija irgi nėra susijusi su istorija ir kultūra - esu ne humanitaras, o jūrų žuvininkystės specialistas", - kalbėjo Š.Toliušis, ilgainiui tapęs vienu geriausių senosios lietuvių periodikos žinovu, keturis dešimtmečius renkančiu viską, kas tik susiję su Klaipėdos krašto spauda.

Kolekcininką labiausiai domina spaudiniai – knygos, atvirukai, laikraščiai, kalendoriai. Daug lietuviškos spaudos sunaikinta sovietmečiu, bet Š.Toliušis senose kaimo sodybose jos vis dar aptinka: "Kelis retus klaipėdietiškų laikraščių egzempliorius, jau padėtus prie krosnies, neseniai išgelbėjau nuo ugnies Rusnėje".

Perėmęs tėvo rinkinį ir supratęs, kad visko aprėpti tiesiog neįmanoma, Š.Toliušis pagrindinį dėmesį sutelkė į Mažąją Lietuvą, kurioje nuo XIX pradžios iki 1941 metų išleista 133 pavadinimų laikraščių ir žurnalų. Tilžėje 1832 metais pasirodęs mėnraštis "Nusidavimai apie Ewangelijos prasiplatinimą tarp Žydų ir Pagonų" buvo pirmasis lietuviškas laikraštis.

Klaipėdoje pirmasis savaitraštis "Lietuwininkų prietelis" (vadintas ir "Klaipėdos Ceitungos") pradėtas leisti 1849 metais. Tais pačiais metais Karaliaučiuje pasirodė dar vienas lietuviškas savaitraštis "Keleiwis isz Karaliaucziaus broliams Lietuwninkams zines perneszas".

Parodoje pateikta lietuvių ir vokiečių kalbomis leistų 99 laikraščių ir žurnalų egzempliorių, 17 kalendorių. Ilgiausiai gyvavo Klaipėdoje su pertrūkiais leistas dvikalbis laikraštis „Pakajaus paslas“ (1881-1939). Š.Toliušio rinkinyje yra Mažojoje Lietuvoje pirmosios lietuvių tautinio atgimimo bangos šauklių Jono Basanavičiaus leistos "Aušros", Vinco Kudirkos "Varpo" egzempliorių.

Pats kolekcininkas bene labiausiai brangina Bitėnų kaime (Pagėgių r.) Martyno Jankaus leistą jumoro žurnalą "Tetutė" (1891-1893). Dar vienas jo rinkinio unikumas - dailininko Adomo Brako Klaipėdoje 1932 metais išleisto iliustruoto žurnalo "Mažoji Lietuva" pirmasis numeris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?