Atgaivintuose žurnaluose – „Fluxus“ ištakos

Norintiems pažvelgti į „Fluxus“ judėjimo ištakas dabar nebereikės

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-27 14:52, atnaujinta 2018-02-13 11:39

Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas išleido bibliografinės retenybės - 1946-1948 m. Vysbadene (Vokietija) leisto žurnalo „Žvilgsniai“ faksimilinį leidimą.

Šis žurnalas Vokietijos Perkeltųjų asmenų („dipukų“, DP) stovyklose buvo dauginamas rotaprintu vos apie 100 egzempliorių tiražu. Jį leido redaktorius Jonas Mekas, padedamas brolio Adolfo Meko, bendražygių Algirdo Landsbergio ir Leono Lėto (Vytauto Leono Adamkevičiaus).

Visi trys išlikę žurnalo numeriai yra atkurti siekiant kuo didesnio autentiškumo, netgi išlaikant originale supainiotą puslapių tvarką, netolygaus ryškumo raides, nevienarūšį kelių atspalvių popierių.

Faksimiliniuose žurnaluose netgi padarytos įklijos su iliustracijomis - lygiai kaip originaluose. Komplektas įdėtas į originalios konstrukcijos kartoninį voką (leidinio dailininkas - Rokas Gelažius).

Žurnalų komentarus parengė ir įvadinį straipsnį „Avangardinė Žvilgsnių laikysena“ parašė dr. Laimutė Adomavičienė.

Anot jos, „Žvilgsniai“ iš DP stovyklose leistų periodinių kultūros leidinių išsiskyrė kitoniškumu - „aiškiai išreikšta avangardine laikysena, maišto dvasia, novatoriškais turinio ir formos eksperimentais, nukreiptais prieš lietuvių literatūros tradiciją“.

„Žvilgsnininkai“ buvę atviri naujovėms, stengėsi pajusti Vakarų Europos, pasaulio kultūros pulsą, integruotis į vakarietišką kultūros erdvę ir sykiu išsaugoti nacionalinį tapatumą.

J.Mekas laiške leidinio rengėjai L.Adomavičienei „Žvilgsnius“ vadina „prefluksiniu“ žurnalu.

O štai koks jo atsakymas į klausimą, kurgi yra dingęs antrasis „Žvilgsnių“ numeris (išliko tik Nr. 1, 3 ir 4). „Turiu būt atviras ir pasakyti va ką: antrojo „Žvilgsnių“ numerio niekados nebuvoooo!

Mes manėme, kad tai būtų labai juokingas juokas, kad visi ieškos ateity to numerio ir neras! „Fluxus“ , arba „pre-Fluxus“ pokštas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.