Kaune ir Kauno rajone bus pagerbtas žydų kultūros palikimas

Liepos 19 dieną sukanka 70 metų, kai nacių kariuomenė likvidavo Kauno getą. Šiems įvykiams atminti Kauno žydų religinė bendruomenė organizuoja keletą renginių.

Kauno geto orkestras.<br>Nuotr. iš istorinių archyvų.
Kauno geto orkestras.<br>Nuotr. iš istorinių archyvų.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-17 10:06, atnaujinta 2018-02-12 19:11

Kauno žydai garsėjo visoje Europoje ješiva, hebrajiška švietimo sistema. Žydai savanoriai dalyvavo kovose už Lietuvos Nepriklausomybę 1918-1920 metais, vėliau buvo renkami į Lietuvos Seimą, dirbo valstybės institucijose. Žydų muzikantų, rašytojų, dailininkų, kultūrinė veikla prisidėjo prie Lietuvos vardo garsinimo pasaulyje. Žydų kultūros veikėjų darbo ir pasišventimo Lietuvai dėka Kaunas tarpukariu buvo vadinamas Mažuoju Paryžiumi. Brolių Hofmeklerių, Stupelių, Pomeranco, D. Dolskio ir kitų pastangomis Lietuva išgirdo džiazą bei populiariąją muziką ir ją pamilo. Kaune gyveno ir kūrė dailininkas Neemija Arbitblatas, kurio paveikslai, apkeliavę visą pasaulį, sugrįžo į Lietuvą, tapytojas ir grafikas Jokūbas Mesenbliumas. Žaliakalnio žydų kapinėse palaidoto Jacque`o Missene`o paveikslai taip pat labai vertinami.

Kauno gete 1942 metais buvo suburtas aukšto lygio simfoninis orkestras, jo koncertai vykdavo du kartus per savaitę. Veikė žydų teatras, amatų mokyklos – mūrininkų, stalių, šaltkalvių, vandentiekio specialistų ir kitų specialybių kursai.

Kauno geto 70 metų sunaikinimo proga organizuojama akcija „Neužmiršti“.

„Tautos ir kultūros išlikimo pagrindas yra atmintis. Siekiant suprasti ir teisingai įvertinti istoriją, būtina pažinti šalia gyvenusių ir gyvenančių tautų kultūrą, kad siaubingos praeities klaidos ir katastrofiškos netektys netemdytų ateities“, - tvirtino Kauno religinės bendruomenės vadovas Mauša Bairakas.

Renginiuose, skirtuose Kauno geto orkestro muzikantams atminti, koncertuos pasaulyje garsus smuikininkas ir pedagogas Atis Bankas (Kanada), jaunosios kartos atstovas Natanas Bairakas (fortepijonas). Dainuos Kauno muzikinio teatro solistė Gražina Miliauskaitė (koloratūrinis sopranas), akomponuos Aušra Banaitytė (fortepijonas) ir prof. Dalia Balsytė (fortepijonas).

Lietuvos žydų kultūros tyrinėtoja Asia Gutermanaitė ir profesorė Danutė Petrauskaitė papasakos apie Kauno gete kalėjusius menininkus. Bus pristatyta Esteros Lurje paroda „Gyvoji liudytoja“. Dešimtyje jos ofortų pavaizduotas Kauno geto gyvenimas 1941-1943 metais. Akcijos „Neužmiršti“ renginiai vyks:

Birželio 18 d., 18 val., Raudondvario pilyje (Kauno r.)

Birželio 26 d., 18 val., Kauno choralinėje sinagogoje „Ohel Jakov“ (E. Ožeškienės g. 13).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.