Klaipėdos piliavietėje rasta ginklų, papuošalų ir pinigų

Projekto įgyvendinimo vertė nurodoma 14,7 mln. litų.

Klaipėdos piliavietėje rasta ir ginklų, ir papuošalų.<br>P.Lileikio nuotr.
Klaipėdos piliavietėje rasta ir ginklų, ir papuošalų.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 3, 2014, 4:04 PM, atnaujinta May 18, 2017, 5:12 PM

Klaipėdos universiteto archeologų grupei vadovaujantis docentas Gintautas Zabiela sakė, kad pirmieji du tyrimų mėnesiai archeologams ir istorikams davė daug medžiagos apmąstymams.

„Mums dabar jau aiški pilies gynybinių griovių raida. Atkasus tvirtinimo kuolus, plika akimi matyti, kaip viduramžiais plėtojosi Klaipėdos pilis“,- teigė archeologų grupės vadovas.

Tyrinėjant amžiais neliestą pilies gynybiniame griovyje susikaupusį gruntą registruota daugiau nei 800 įvairių radinių, didžioji dalis – unikalūs, neturintys analogų Lietuvoje.

„Viduramžių laikotarpio pilies griovys kaip reta informatyvus. Jame randame daug nematytų dalykų. Pavyzdžiui, rastas apyrankės ruošinys. Jau pririnkome net kelių rūšių segių – nuo baltiškų iki ordino riterių puošmenų. Ant vienos jų aiškiai įskaitomas lotyniškas įrašas „Meilė nugali viską“. Turtinga apkalų kolekcija, gausėja arbaletinių antgalių rinkinys. Yra batų liekanų, radome virvę su mazgu ir tai mums taip pat įdomus informacijos šaltinis apie pilies gyventojų buitį“, – sakė G.Zabiela.

Kasinėjant atrastas ir pinigų lobis – vienoje vietoje kartu su gruntu atverstas 11-os kryžiuočių monetų – brakteatų rinkinėlis. G.Zabiela spėja, jog kuris nors pilies gyventojas pametė savo piniginę su mėnesio uždarbiu. XIV-XV amžiais tai nebuvusios didelės pajamos, bet natūrinių mainų laikais žmogui greičiausiai turėjo būti labai apmaudu dėl pinigų netekties.

Rugpjūtį archeologams dėl gausaus lietaus taip pat teko suvaldyti į atvertas perkasas besiveržusį vandenį – jose darbuotasi dviem su puse metro žemiau jūros lygio, pačiame senosios Klaipėdos pilies gynybinio griovio dugne.

Pirmoji perkasa, kurią archeologai ištyrė, netrukus bus užversta žeme. Kaip teigiama pranešime, istorinis palikimas, trukdantis rytinės kurtinos atkūrimo ir konferencijų centro statybos darbams, iškeltas, bus kruopščiai ištyrinėtas ir taps muziejinės ekspozicijos dalimi.

Pranešama, kad kitų metų rugsėjį piliavietės žvaigždės rytinį kontūrą jau turi žymėti pylimas, vadinamoji rytinė kurtina, kurioje, po žeme, veiklą pradės šiuolaikinis konferencijų centras, bus restauruotos ir muziejininkų reikmėms pritaikytos Antrojo pasaulinio karo dažų sandėlio patalpos.

Projekto įgyvendinimo vertė nurodoma 14,7 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.