Kapų plėšikai aplenkė Tiškevičių ieškančius mokslininkus

Atidengti Kretingos senųjų kapinių koplyčioje rasti sarkofagai su grafo Juozapo Tiškevičiaus ir jo šeimos narių palaikais užminė mįslę – kas išplėšė didikų karstus?

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

2014-10-22 08:00, atnaujinta 2018-01-25 04:08

Pagaliau pavyko surasti Kretingos, Palangos, Lentvario ir Užutrakio dvarus valdžiusio grafo Juozapo Tiškevičiaus bei jo žmonos Sofijos palaikus.

Visos abejonės buvo išsklaidytos praėjusią savaitę atidengus Tiškevičių koplyčioje rastus prabangiai išpuoštus sarkofagus, kurie buvo paslėpti betoniniuose postamentuose.

Prie vieno sarkofago buvo pritvirtintas caro armijos pulkininko J.Tiškevičiaus kardas, o jo žmonos sarkofage tarp palaikų ir įkapių aptiktas auksinis žiedas su įspausta grafų vestuvių data – 1860 metų birželio 29 diena.

Sarkofagus slėpė postamentai

Iš rašytinių šaltinių buvo gerai žinoma, kad 1891 metais miręs grafas ir 1919 metais mirusi grafienė buvo palaidoti senosiose Kretingos kapinėse esančioje Tiškevičių koplyčioje, tačiau didikų palaikų iki šiol aptikti nebuvo pavykę.

Ant trijų daugiau kaip metras nuo grindų iškilusių betoninių postamentų stovėjo trys mediniai karstai, kurie jau buvo ne kartą išplėšti, o mirusiųjų kaulai išbarstyti.

Iš pradžių manyta, kad mediniuose karstuose ir palaidoti grafai, tačiau 2000 metais ištyrus palaikus ši versija paneigta.

Manoma, kad mediniuose karstuose palaidotas 1941 metais žuvęs J.Tiškevičiaus anūkas Kazimieras ir prieš karą mirusi grafo marti.

Toliau ieškant paties grafo palaikų buvo tyrinėjamos koplyčios rūsio grindys, tačiau kapaviečių nerasta ir ten.

Tuomet kilo mintis, kad betoniniai postamentai gali būti tuščiaviduriai.

Šią vasarą pragręžus skyles ir į vidų įstūmus zondus įsitikinta, kad postamentuose paslėpti sarkofagai.

Karstai išplėšti sovietmečiu

Grafų sarkofagai buvo ištraukti tik dabar praardžius postamentus. Paaiškėjo, kad juose vienas šalia kito pastatyti grafo ir grafienės karstai.

Tačiau trys iš cinkuoto alavo pagaminti sarkofagai jau buvo išplėšti – metalo žirklėmis buvo prakirpti karstų šonai.

Nepaliestas tik ketvirtasis prie sienos buvęs sarkofagas.

Tyrimo darbams vadovavęs Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas mano, kad grafų sarkofagai buvo išplėšti dar sovietmečiu restauruojant koplyčią.

„Matyti, kad plačiausias postamentas kažkada buvo praardytas, o skylė užmūryta šiuolaikinėmis silikatinėmis plytomis ir užtinkuota.

Postamento viduje ant grindų aptikome tuščią sovietmečiu „Liepsnos“ fabrike gamintų degtukų dėžutę. Matyt, tarp sarkofagų slinkdamas plėšikas pasišvietė degtukais.

Šią versiją patvirtina ir tai, kad šliaužti trukdę metaliniai vainikėliai su porcelianiniais gėlių žiedais ant sarkofagų šonų buvo nuplėšti ir numesti už karsto“, – savo įžvalgomis dalijosi L.Kavaliauskas.

Įsilaužimo žymes užmaskavo

Vagys nuplėšė ant grafo sarkofago šono pritvirtintą Rusijos caro armijos karininko kardą, tačiau nepastebėjo kitapus karsto buvusio dar vieno.

Atvėrus grafo sarkofagą pasigesta pulkininko paradinio munduro sagų, paradinių antpečių – jų kutai mėtėsi postamento viduje.

Grafo sarkofago viduje vagių liko nepastebėtas 18 centimetrų ilgio sidabrinis kryžius.

Akivaizdu, kad plėšikai ieškojo brangių didikų įkapių, tačiau jiems nepavyko aptikti Sofijos vestuvinio žiedo.

Trečiame sarkofage, kuriame buvo palaidota 1896 metais mirusi penkiametė grafo anūkė Marija, tarp palaikų rastas porcelianinis rožinis su auksiniu kryželiu.

„Dabar aišku, kodėl apie šiuos sarkofagus nieko nežinota iki šiol. Karstus apiplėšę restauratoriai apie juos niekam nepranešė, o įsilaužimo žymes užmaskavo“, – mano L.Kavaliauskas.

Su tokia paveldosaugininko versija nenorėjo sutikti Kretingos muziejaus direktoriaus pavaduotojas istorikas Julius Kanarskas: „Sovietmečiu koplyčia buvo restauruojama 1976 metais.

Statybos darbus atliko tuometės Kretingos statybos valdybos darbininkai.

Gali būti, kad nesupratę radinio istorinės reikšmės jie paprasčiausiai užlopė postamente rastą skylę, o sarkofagai buvo išplėšti jau anksčiau.“

Radinių imsis restauratoriai

* Koplyčioje rasti sarkofagai su grafų šeimos narių palaikais bus saugomi Kretingos muziejaus rūsiuose, kol bus restauruojami sarkofagai ir palaikų įkapės.

* Paveldosaugininkams kol kas dar neaišku, kas palaidotas ketvirtajame sarkofage.

* Neabejojama, kad kartu su Tiškevičiais čia galėjo būti palaidotas artimas grafų šeimos narys.

* Tikimasi, kad kas nors paaiškės ištyrinėjus įkapes ir nustačius palaikų amžių, lytį.

* Antropologai paėmė visų palaikų mėginius, iš kurių DNR tyrimais bus nustatomas koplyčioje palaidotų žmonių giminystės ryšys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.