Istorinė Lietuvos Respublikos Prezidentūra kviečia pažaisti

Faktai, kuriuos vadovėliai nutyli

Istorinė Prezidentūra Kaune.<br>T.Urbelionio (BFL) nuotr.
Istorinė Prezidentūra Kaune.<br>T.Urbelionio (BFL) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 29, 2014, 3:33 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 12:44 AM

Faktai, kuriuos vadovėliai nutyli

Parodoje panaudota Lietuvos centrinio valstybės archyvo, Istorinės Prezidentūros, Nacionalinio M.K. Čiurlionio dailės muziejaus fondų, taip pat kitų Lietuvos muziejų bei privačių asmenų suteikta medžiaga.

Ekspozicijoje pristatomi ne tik fundamentalūs įvykiai, tokie kaip Nepriklausomybės paskelbimas, Prezidento institucijos ar Lietuvos universiteto įkūrimas. Čia galima sužinoti, kada moterims suteikta balsavimo teisė, kada atidaryta M. K. Čiurlionio galerija ar pirmą kartą paminėta Motinos diena bei daug kitų dalykų, apie kuriuos nerašo istorijos vadovėliai.

Pristatomas ir lemtingas paskutinysis Ministrų kabineto bei aukščiausių kariuomenės vadų posėdis, Prezidento rūmuose įvykęs 1940 metų naktį iš birželio 14-osios į 15-ąją. Situacijos beviltiškumą ir įtampą, tvyrojusią viso posėdžio metu, perteikia netikėtai suskambęs telefonas ir grėsmingas sovietų ultimatumas, skambantis ragelį išdrįsusiam pakelti lankytojui.

Dėlionės moko istorijos

Nors atnaujinta ekspozicija labiau pritaikyta vaikams ir jaunimui, spalvingas terminalo ekranas traukia visų žvilgsnius.

Terminale galima rasti prezidentų nuotraukų galerijas, istorinių filmų apie tarpukario Kauną, prezidentą Antaną Smetoną, žymias tarpukario Lietuvos moteris, 1938 metų Lietuvos tautinę olimpiadą, oficialiąją ir neoficialiąją diplomatiją Kaune. Visa tai galima peržvelgti dideliame ekrane pačioje ekspozicijoje.

Lankytojų parodoje laukia ir žaidimai, į kuriuos įsisukus nesunku pamesti laiko giją. Tai penkios dėlionės, žaidimai „Pažink Prezidentus“ bei „Prezidento kabinete“ („Sudėliok Prezidento daiktus“, „Prezidento svečiai“ , „Prezidentai skaito spaudą“), nupiešti dailininko Arturo Širino ir sukurti „Terra media“ programuotojų.

Didžiausias iššūkis – Nepriklausomos Lietuvos simbolis J. Zikaro skulptūra „Laisvė“, kurią reikia sudėlioti iš 65 plytų. Kiekviena plyta – tam tikras Pirmosios Lietuvos Respublikos laikotarpio įvykis.

Siūlo Prezidentinį maršrutą

Prie ekspozicijos daugiau kaip pusmetį dirbo Istorinės Prezidentūros komanda: vadovė Renata Mikalajūnaitė, istorikės Justina Minelgaitė, Jovita Jankauskienė ir dr. Ingrida Jakubavičienė.

Jos pasirūpino, kad lankytojai tęstų ekskursiją po senąjį Kauną ir už ekspozicijos ribų pasiūlydamos jiems Prezidentinio maršruto idėją.

Kaune yra daugybė vietų, kuriose lankėsi visi trys Pirmosios Lietuvos Respublikos prezidentai. Tačiau vieną saulėtą rudens dieną aplankiusios visus galimus objektus muziejininkės į savo darbo vietą grįžo gerokai pavargusios, tad nutarė sumažinti objektų skaičių iki 23.

Taip išsigrynino Prezidentinis maršrutas, prasidedantis Istorinėje Prezidentūroje ir pasibaigiantis prie senosios Kauno sporto halės. Jo trukmė – maždaug 3 valandos pėsčiomis.

Keliautojų šiuo maršrutu laukia puikus atlygis – Prezidentinis turas su gidu po Istorinę Prezidentūrą. Keliautojui tereikia nusifotografuoti prie kiekvieno iš maršrute nurodytų objektų ir atsiųsti visas nuotraukas adresu: info@istorineprezidentura.lt.

Atsiuntusiems kelionės fotoreportažą beliks laukti pakvietimo į Prezidentinį turą. Jame galės dalyvauti ir 10 keliautojo draugų ar artimųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.