Faraono Tutanchamono barzda priklijuota epoksidiniais klijais

Garsiojo Egipto faraono Tutanchamono pomirtinės kaukės mėlynos ir aukso spalvų barzda buvo paskubomis priklijuota epoksidiniais klijais, taip dar labiau pakenkiant šiai archeologinei vertybei, kuri buvo sudaužyta ją valant, pranešė Kaire įsikūrusio Egipto muziejaus prižiūrėtojai.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 22, 2015, 12:06 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 8:36 AM

Šis muziejus yra vienas pagrindinių turistų traukos objektų mieste, bet kai kur senoviniai mediniai sarkofagai guli neapsaugoti nuo visuomenės, o faraonų įkapės, iškabintos ant sienų, trupa iš po stiklo plokščių. Daugiau kaip 3,3 tūkst. metų senumo Tutanchamono kaukė ir kiti daiktai iš jo kapo yra pagrindiniai muziejaus eksponatai.

Trys muziejaus prižiūrėtojai, su kuriais buvo susisiekta telefonu, pateikė skirtingus duomenis dėl to, kada tiksliai praėjusiais metais įvyko minimas incidentas ir ar barzda buvo nudaužta atsitiktinai, valant kaukės dėžę, ar nuimta dėl to, kad jau nebesilaikė.

Tačiau visi tie prižiūrėtojai sakė, kad iš aukščiau atėjo nurodymai greit sutvarkyti šį reikalą ir kad tam buvo panaudoti netinkami klijai. Visi darbuotojai kalbėjo tik anonimiškai, nes baiminosi tarnybinių nuobaudų.

„Deja, jis panaudojo labai negrįžtamai veikiančią medžiagą – epoksidiniai klijai labai gerai suklijuoja ir yra naudojami metalui ar akmeniui, bet, manau, nebuvo tinkami tokiam išsiskirtiniam objektui kaip auksinė Tutanchamono kaukė“, – sakė vienas prižiūrėtojų.

„Kaukė turėjo būti nugabenta į restauravimo laboratoriją, bet jie skubėjo vėl greitai padėti ją į ekspoziciją ir panaudojo šią greit džiūstančią, negrįžtamai veikiančią medžiagą“, – pridūrė jis.

Jis taip pat sakė, kad dabar kaukėje matyti tarpelis tarp veido ir barzdos, kurio anksčiau nebuvo: „Dabar galima matyti skaidrios geltonos medžiagos sluoksnį.“ 

Kitas muziejaus prižiūrėtojas, kuris dalyvavo „taisant“ kaukę, sakė, kad epoksidiniai klijai išdžiūvo ant faraono, kuris karaliavo ir mirė būdamas dar vaikas, pomirtinės kaukės veido ir kad vienas kolega juos šalino mentele, palikdamas įbrėžimus.

Pirmasis prižiūrėtojas, kuris reguliariai tikrina tą eksponatą, patvirtino įbrėžimų atsiradimą ir sakė, jog aišku, kad jie buvo padaryti įrankiu, panaudotu epoksidiniams klijams nugrandyti.

Tutanchamono kaukė, kurią 1922 metais jo beveik nepaliestame kape atrado britų archeologai Howardas Carteris ir George'as Herbertas, sukėlė pasaulinį susidomėjimą archeologija ir senovės Egiptu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.