Bronzoje įamžinta valdžia: patys garsiausi paminklai politikams

2015 metų vasario 5 dieną, minint antihitlerinės koalicijos šalių vadovų istorinio susitikimo 70-metį, prie Livadijos rūmų Jaltoje Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas atidengė paminklą Josifui Stalinui, Winstonui Churchilliui ir Franklinui D.Rooseveltui, rašo forbes.ru.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 17, 2015, 9:50 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 10:08 PM

Bronzinę dešimties tonų kompoziciją garsus Rusijos skulptorius Zurabas Ceretelis sukūrė dar 2005 metais. Ją buvo planuojama pastatyti Jaltos konferencijos 60-mečio proga, bet tuomet Ukrainos politikai pasipriešino sumanymui pastatyti paminklą Stalinui Kryme. Krymo totoriai protestavo prieš skandalingą paminklą ir šį sykį, bet Rusijos valdžia jų nuomonės nepaklausė.

„Forbes“ nusprendė prisiminti žinomiausius paminklus politikams.

Paminklas Winstonui Churchilliui Londone

Garsiojo Didžiosios Britanijos ministro pirmininko statula Parlamento pastato vestibiulyje buvo pastatyta 1969 metais. Tikima prietaru, kad prisilietimas prie bronzinio W.Churchillio kairės kojos įstatymų leidėjams lemia sėkmę. Bronzos sluoksnis ant paminklo dėl dažnų prisilietimų nuolat plonėjo, tad skulptoriui Oscarui Nemonui vis tekdavo jį atnaujinti. Galų gale 2006 metais Parlamento narių buvo paprašyta daugiau paminklo neliesti, nes prietaras jau ėmė kelti grėsmę, kad skulptūra gali  suirti.

Paminklas Charles'iui de Gaulle'iui Paryžiuje

Šešių metrų aukščio statula Prancūzijos nacionaliniam didvyriui buvo pastatyta Eliziejaus Laukuose 2000 metais, minint trisdešimtąsias jo mirties metines. Tai pirmasis paminklas generolui Prancūzijos sostinėje – įamžinti jo bronzoje neleido de Gaulle'io šeima. Skulptūros autorius Jeanas Cardot pavaizdavo akimirką, kai Penktosios respublikos įkūrėjas priima paradą Paryžiaus išvadavimo garbei 1944 metų rugpjūtį.

Paminklas Abrahamui Lincolnui Vašingtone

16-ojo JAV prezidento memorialas, kur ir stovi paminklas, yra Vašingtono centre. Memorialo perimetru išdėstytos 36 kolonos – tiek valstijų buvo suvienyta iki A.Lincolno mirties. Ant akmeninio krėslo sėdinčio prezidento statula sveria 175 tonas ir yra truputį mažesnė kaip 6 metrų aukščio.

Paminklas Andrejui Sacharovui Vašingtone

Paminklas akademikui, Nobelio taikos premijos laureatui Andrejui Sacharovui pastatytas 2002 metais Konektikuto prospekte (Connecticut Avenue) prie ryšių agentūros „Russkij dom“ („Rusų namai“).

Paminklas Franklinui D.Rooseveltui ir škotų terjerui Falai Vašingtone

32-asis Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Franklinas D.Roossveltas niekada nesiskirdavo su savo šuneliu Fala, kurį jam padovanojo viena pusseserė. Kartą opozicijos atstovai netgi apkaltino prezidentą, kad jis neva pamiršęs terjerą Aleutų salose, kur buvo nuvykęs į konferenciją dėl Vokietijos ateities žlugus Hitlerio režimui, o vėliau šunelio paimti pasiuntęs naikintuvą ir tam iššvaistęs keletą milijonų dolerių. Į šiuos kaltinimus F.D.Roosveltas atsakė garsiąja „Falos kalba“ („Fala Speech“): „Kaip jūs žinote, jis yra škotų terjeras. Ir kaip tikras škotas, sužinojęs, ką apie jį prikūrė respublikonų rašeivos... ne juokais įniršo.“

Paminklas Mahatmai Gandhi Delyje

Paminklas pastatytas Indijos sostinėje Delyje Druskos žygiui, vykusiam 1930 metais, atminti. Tuomet, protestuodami prieš druskos mokestį įvedusios kolonijinės valdžios politiką, Mahatma Gandhi kartu su savo sekėjais nuėjo 390 kilometrų kelią iki Arabijos jūros. Pakeliui prie jų prisijungė tūkstančiai žmonių, kurie, nesipriešindami britų kariškiams, kentė smūgius, o kai tie užtverdavo kelią, tiesiog laukdavo.

Paminklas Martinui Lutheriui Kingui Vašingtone

Devynių metrų aukščio Martino Lutherio Kingo statulą iš granito Vašingtone atidengė JAV prezidentas Barackas Obama. Judėjimo už afroamerikiečių teises lyderiui paminklas buvo kuriamas 15 metų. Kūrėjų sumanymu rankoje M.L.Kingas laiko popieriaus lapą su savo garsiausia kalba „Aš turiu svajonę“, kurią jis pasakė 1963 metais stovėdamas ant Lincolno memorialo laiptų.

Paminklas Che Guevarai Kuboje

Kubos revoliucionieriaus skulptūra stovi Santa Klaroje, vadinamoje Che miestu. Būtent čia pastatytas memorialinis kompleksas Komandantei. Paminklo kūrėjas – ispanų skulptorius Casto Solano Marroyo – į jį sudėjo daugybę detalių ir simbolių, primenančių revoliucionieriaus biografijos faktus: į kelnių klostes įkomponavo jauno Che, ant motociklo keliaujančio po Pietų Ameriką, figūrėlę, į ranką įbruko cigarą, o ant dešinio peties pasodino mažą berniuką, jojantį ant ožkos.

Paminklas Ronaldui Reaganui Tbilisyje

40-ojo JAV prezidento Ronaldo Reagano bronzinė skulptūra buvo pastatyta 2011 metais istorinėje Tbilisio vietoje. Suolelyje, ant kurio sėdi R.Reaganas, anglų ir gruzinų kalbomis išgraviruoti prezidento žodžiai: „Laisvės išsaugojimu privalo rūpintis kiekviena karta.“ Pasak Michailo Saakašvilio, kuris 2008–2013 metais buvo Gruzijos prezidentas, R.Reaganas, laimėjęs „šaltąjį karą“, kaip niekada reikalingas Gruzijai, juk „šiandieną mėginama pasiekti istorinį revanšą atsakant į tai, ką padarė Reaganas ... mėginama atkurti Sovietų Sąjungą“.

Paminklas Kim Jong-ilui ir Kim Il-sungui Šiaurės Korėjoje

Didžiulė Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos įkūrėjo Kim Il-sungo statula priešais Revoliucijos muziejų Pchenjane buvo pastatyta dar 1972 metais, vado 60-mečio proga. 2012 metais šalia paminklo išdygo ir jo sūnaus Kim Jong-ilo, valdžiusio šalį po tėvo mirties, 25 metrų aukščio statula.

Paminklas Billui Clintonui Kosove

2009 metais Prištinoje buvo pastatytas trijų metrų aukščio paminklas buvusiam JAV prezidentui Billui Clintonui. Jis pats dalyvavo atidengimo ceremonijoje. Rankoje bronzinis B.Clintonas laiko dokumentą su NATO karinės operacijos prieš Jugoslaviją data – 1999 metų kovo 24-ąja. Politikas buvo pagrindinis operacijos, nulėmusios Kosovo atsiskyrimą nuo Serbijos, iniciatorius. „Niekada nemaniau, kad kas nors kur nors pastatys tokią didelę mano statulą“, – prisipažino tuomet 42 metų JAV prezidentas.

Saddamo Husseino statula Bagdade

2003 metų balandį amerikiečių armija įžengė į Irako sostinę ir nuvertė 6 metrų aukščio Saddamo Husseino statulą, kuri stovėjo miesto centre. Po kelių dienų buvo demontuotas dar vienas, bet jau 12 metrų aukščio paminklas diktatoriui, kuris prastovėjo tik metus – jis buvo pastatytas 2002 metais politiko 65 metų jubiliejaus proga.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.