Ką atskleidžia vienas garsiausių Antrojo pasaulinio karo kadrų?

JAV vėliavos iškėlimas ant Suribačio kalno Ivo Džimos saloje – yra vienas žinomiausių Antrojo pasaulinio karo kadrų. Prieš 70 metų padaryta nuotrauka įkūnija amerikiečių pasididžiavimą, tačiau ne visi žino istoriją, kurią šis kadras pasakoja, rašo „Business Insider“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 24, 2015, 11:44 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 11:45 AM

Jokia kita nuotrauka taip gerai neparodo, kokį vaidmenį JAV kariai Antrojo pasaulinio karo metais atliko Ramiojo vandenyno regione. Ši vėliavos iškėlimo nuotrauka taip pat ilgainiui tapo vienu svarbiausių JAV jūrų pėstininkų simboliu.

Šį kadrą užfiksavo Joe Rosenthalis – tuo metu dar menkai žinomas agentūros „Associated Press“ fotografas. Nors iš tiesų tai buvo antras jūrų pėstininkų vykdytas vėliavos pakėlimas Ivo Džimos saloje, jis buvo ne mažiau svarbus nei pirmas. Pirmąją vėliavą teko pakeisti, nes ši buvo per maža ir jos nesimatė nuo nuo kranto.

J.Rosenthalis mėgindamas rasti tinkamiausią vietą geram kadrui, pats beveik pražiopsojo pakėlimą. Mėgindamas kuo greičiau užfiksuoti šią sceną, J.Rosenthalis nufotografavo nė nesinaudodamas vaizdo ieškikliu – fotoaparato dalimi, leidžiančia fotografui pamatyti bei sukomponuoti fotografuojamą vaizdą.

Vis dėlto nuojauta jo neapgavo. Už paskubomis nufotografuotą istorinę akimirką J.Rosenthalis atsiėmė Pulitzerio premiją.

Tačiau netrukus pasirodė kaltinimų, kad J.Rosenthalis šią sceną galėjo surežisuoti – įtarimų visiems kėlė pernelyg gera paskubomis padaryto kadro kompozicija. Vis dėlto vaizdo įrašas, padarytas ten buvusio jūrų laivyno fotografo, atskleidė, kad įvykiai ant Suribačio kalno klostėsi būtent taip, kaip pasakojo J.Rosenthalis.

Vėliavos pakėlimo kadras giliai įsišaknijo kaip kultūrinis amerikiečių narsos įvaizdis. Pagal nuotrauką buvo sukurtas ir paminklas JAV karinio laivyno pėstininkams, kuris stovi Arlingtone, Virdžinijos valstijoje. Nuotrauka taip pat buvo išleista ant pašto ženklų serijos.

Visgi svarbu pažymėti, kad nors kadras sukelia amerikiečių pergalės įspūdį, ji užfiksuota praėjus vos penkioms dienoms nuo karinės kampanijos Ivo Džimoje pradžios. Mūšiai tęsėsi dar daug savaičių ir trys iš nuotraukoje pavaizduotų jūrų pėstininkų kovodami žuvo.

Nors J.Rosenthalio nuotrauka tapo jūrų pėstininkų drąsos simboliu, daug kas iki šiol ginčijasi ar apskritai buvo verta veržtis į šią Japonijos salą.

Mūšis joje buvo itin kruvinas. Jame JAV pajėgos neteko daugiau karių nei Japonijos armija. Japonai buvo gerai pasirengę ir įsitvirtinę, kai amerikiečiai nusprendė įsiveržti. Padėtį JAV kariams dar labiau apsunkino ir saloje esantys kalnai.

Vis dėlto užimta Ivo Džima JAV kariams pasitarnavo strategine prasme, vykdant „šokinėjimo per salas" taktiką, kuria siekta užimant mažytes salas vis labiau spausti Japoniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.