Visi nepriklausomos Lietuvos laimėjimai sugulė į dvitomį

Minint 25-ąjį Lietuvos nepriklausomybės gimtadienį, dienos šviesą išvydo dviejų tomų leidinys „Asmenybės. 1990–2015 m. Lietuvos pasiekimai“. Tai – naujausios Lietuvos istorijos studija, kurioje apžvelgti visi svarbiausi nepriklausomybės metų įvykiai, papasakotos reikšmingiausių ir sėkmingiausių Lietuvos verslo įmonių ir organizacijų istorijos. Sėkmingai nueitas kelias iš sovietinio planinio ūkio į rinkos ekonomiką, teisinę ir demokratinę valstybę – tai iškiliausių valstybės asmenybių nuopelnas. Juk istoriją kuria žmonės, be kurių būtų neįmanoma ūkio, verslo, mokslo ar kultūros pažanga.

Knygoje „Asmenybės. 1990–2015 m. Lietuvos pasiekimai“ skaitytojai ras daugiau kaip 40 įvairių Lietuvos politinio, kultūrinio, ūkinio, socialinio ir visuomeninio gyvenimo sričių apžvalgų.
Knygoje „Asmenybės. 1990–2015 m. Lietuvos pasiekimai“ skaitytojai ras daugiau kaip 40 įvairių Lietuvos politinio, kultūrinio, ūkinio, socialinio ir visuomeninio gyvenimo sričių apžvalgų.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 14, 2015, 6:21 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 7:47 PM

Ne veltui Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus specialiai šiai knygai skirtuose žodžiuose teigia, kad „valstybių istoriją rašo ne kokia nors nežinoma jėga, ne bevardė liaudis, o konkretūs žmonės. Ir tai, kas per dvidešimt penkerius metus buvo sukurta, iškovota, išmokta ar suvokta, padaryta konkrečių asmenybių.“

Dėmesys ūkio raidai ir verslui

„Tie 25 metai buvo ilgo, kartais skausmingo virsmo metai su daugybe transformacijų, ieškojimų, paklydimų, sėkmių ir nesėkmių. Bet mes minime šį jubiliejų kaip gražios sėkmės sukaktį, tai ir atspindėta knygoje, kur būtent mes esame po ketvirčio amžiaus nepriklausomybės. Manau, kad šis leidinys turi istorinę pažintinę ir išliekamąją vertę, nes jame yra užfiksuotas tam tikras šalies etapas“, – teigė Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos generalinis direktorius, buvęs ambasadorius Rimantas Šidlauskas.

Anot jo, peržvelgiant verslo puslapius, matyti, kad juose įamžintas mūsų gyvenimas, kur link vystėsi Lietuvos ūkio sektoriai, kas išnyko, kas išliko ir tapo sėkmės pavyzdžiais.

Knygoje verslininkai pasakoja savo įmonių istorijas, dalijasi gerąja patirtimi, įvardija, kokios asmenybės padėjo kurti gamybos ar paslaugų bendrovės sėkmę, skatina inovacijas, norą augti ir ugdyti naujas asmenybes. Tai – pirmasis toks leidinys, kuriame 25 metų šalies raida ir pasiekimai apžvelgti taip išsamiai.

Lietuvos verslas turi kuo didžiuotis

Apibūdinant valstybei palyginti trumpą istoriją, optimistiškai žvelgiama ir į ateitį – tai atsispindi ir apžvalgose, ir asmenybių įžvalgose. Pavyzdžiui, Lietuvos verslas, išgyvenęs blokados, Rusijos krizės, ekonomikos nuosmukio, po jo – spartaus augimo ir žlugdančios pasaulinės ekonominės krizės etapus, vėl atsigauna. Apžvalgose akcentuojamos išmoktos pamokos, o svarbiausiu jau dabarties įvykiu, suteikiančiu naują postūmį ir ekonomikai, ir verslui, įvardijamas Lietuvos įsiliejimas į euro zoną 2015 m. sausio 1 d.

Ekonominę nepriklausomybę sustiprina ir 2014 m. pabaigoje Klaipėdos uoste pradėjęs veikti suskystintų gamtinių dujų terminalas – laivas „Independence“, iki 2015 m. pabaigos numatyta nutiesti elektros jungtis su Švedija „NordBalt“, kiti strateginiai projektai.

Optimizmo nestokoja ir pasaulinį pripažinimą pelnę lazerių, biotechnologijų, biofarmacijos, medicinos ir kitų inovatyvių technologijų, pažangių įmonių atstovai, pagaliau – šeimyninį verslą plėtojantys ūkininkai.

Apžvalgos bus išverstos į anglų kalbą

Leidėjai planuoja išleisti ir specialią anglišką knygos „Asmenybės. 1990–2015 m. Lietuvos pasiekimai“ versiją, kuri taps puikiai valstybę pristatančia dovana verslo partneriams užsienyje.

Be to, Lietuvos ūkiui svarbiausios apžvalgos bus spausdinamos žurnale anglų kalba „Lithuanian Business Review“, kuris bus platinamas ir pasaulinėje parodoje Milane „EXPO 2015“, taip pat Pasaulio lietuvių ekonomikos forume Izraelyje,  per premjero Algirdo Butkevičiaus oficialų vizitą Kazachstane, Lietuvos ambasadose ir prekybos atstovybėse.

Tarp autorių – ir asmenybės, dalyvavusios įgyvendinant svarbiausias reformas

Knygoje „Asmenybės. 1990–2015 m. Lietuvos pasiekimai“ skaitytojai ras daugiau kaip 40 įvairių Lietuvos politinio, kultūrinio, ūkinio, socialinio ir visuomeninio gyvenimo sričių apžvalgų. Tarp jų – verslo, finansų, statybos, miškų, urbanistikos, energetikos, transporto, žemės ūkio, aplinkosaugos, medicinos, mokslo ir kitų sektorių apžvalgos. Jas leidiniui parengė atitinkamų sričių specialistai, mokslininkai, buvę Vyriausybės kabinetų nariai, dalyvavę įgyvendinant daugelį reformų, žurnalistai, pakalbinę gausų būrį kompetentingų asmenų.

Tarp autorių – buvęs ilgametis susisiekimo viceministras, VGTU Intermodalinio transporto ir logistikos kompetencijos centro direktorius dr. Algirdas Šakalys, pirmosios Vyriausybės žemės ūkio ministras dr. Vytautas Knašys, ambasadorius ypatingiems pavedimams, buvęs užsienio reikalų ministras dr. Antanas Valionis, Lietuvos energetikos instituto vyr. mokslo darbuotojas prof. habil. dr. Vaclovas Miškinis, ilgametis Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas, Aplinkos ministerijos kolegijos narys Adakras Šeštakauskas, dienraščio „Verslo žinios“ žurnalistė Rima Rutkauskaitė ir kiti. Kiekviena apžvalga gausiai iliustruota jau istorinėmis nuotraukomis ir iškalbingais statistiniais duomenimis.

Antrajame leidinio tome – daugiau kaip du tūkstančiai Lietuvai nusipelniusių asmenybių: sėkmingų didžiausias įmones sukūrusių verslininkų, iškiliausių Lietuvos mokslininkų, menininkų ir kitų geriausių, Lietuvoje ir pasaulyje pripažintų įvairių sričių specialistų ir reikšmingą indėlį į valstybės pažangą įdėjusių žmonių biografijos su nuotraukomis, pasisakymais apie asmeninius ir šalies laimėjimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.