Nacių aukso detektyvas Lenkijoje – vis painesnis ir įdomesnis

Pasklidus naujienoms apie galimą legendinio nacių traukinio buvimo vietą, lobių ieškotojai ėmė plūsti į tą vietovę ir šukuoti miškus. Du vyrai tvirtina, kad ten rado nacių erelį, auksines monetas ir kitas antrojo pasaulinio karo relikvijas, rašo „The Daily Mail“.

Dabar žmonėms draudžiama vaikščioti teritorijoje, kurioje galimai yra traukinys.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dabar žmonėms draudžiama vaikščioti teritorijoje, kurioje galimai yra traukinys.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lobių ieškotojai mano, kad jų radiniai gali būti įrodymas, jog vietovėje iš tiesų paslėptas traukinys sy brangenybėmis.<br>„Twitter“ nuotr.
Lobių ieškotojai mano, kad jų radiniai gali būti įrodymas, jog vietovėje iš tiesų paslėptas traukinys sy brangenybėmis.<br>„Twitter“ nuotr.
Ksiažo pilis<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ksiažo pilis<br>AFP/Scanpix nuotr.
Paslaptingi tuneliai taip pat yra apipinti legendomis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Paslaptingi tuneliai taip pat yra apipinti legendomis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Paslaptingi tuneliai taip pat yra apipinti legendomis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Paslaptingi tuneliai taip pat yra apipinti legendomis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

lrytas.lt

Sep 2, 2015, 10:02 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 7:10 PM

Vyrai tikina, kad jų radiniai įrodo, kad traukinys tikrai gali būti prikrautas neįkainojamų nacių brangenybių.

Rado nacių daiktus

Šie du vietiniai gyventojai, kurie norėjo likti neįvardinti, „lobius“ rado kalne, kuris yra Valbžyche, Lenkijoje.

Vyrai naujienų portalui „The Daily Mail“ parodė monetų, vokiečių šalmo ir nacių erelio, kuriuos jie ten rado, nuotraukas.

Jie pridėjo, kad „ten glūdi dar daug panašių brangenybių. Jei traukinys tikrai yra tunelyje, jame iš tiesų gali būti daugiau panašių lobių, gerokai daugiau“.

Per pastarąsias dvi savaites ši vieta tapo karštligiškų spekuliaciją centru. Viskas prasidėjo tuomet, kai buvo paviešinta informacija, kad du vyrai „atrado“ nacių traukinį, kuris yra paslėptas tunelyje šioje vietovėje.

Vargu, ar įprastam stebėtojui šios vyrukų pateiktos nuotraukos būtų įtikinamas įrodymas, kad toje vietoje po žeme slypi šimtmečio atradimas: šarvuotas traukinys, kuris yra pripildytas aukso, brangenybių, neįkainojamų meno kūrinių ar net sienos, pagrobtos iš 250 mln. svarų vertės puošnaus Rusijos rūmų gintaro kambario.

Bet nuo tos dienos, kai pasklido naujienos apie galimą traukinio egzistavimą, Valbžychą užvaldė toks azartas, kad žmonės nusprendė tiesiog nepaisyti fakto, kad rasti nacių daiktų teritorijoje, kurioje kadaise buvo jų štabas, yra gan įprasta.

Suvilioti tokios galimybės lobių ieškotojai į Valbžychą traukia net ir iš tolimosios Japonijos.

Lenkijos valdžios institucijos sunerimo, kad teritorijoje gali būti likę nacių paspęstų spąstų, o žmonės ims kasinėti ir į juos įklius, dėl to užtvėrė šį 4 km ruožą.

Kyla abejonės

Vis dėlto Lenkijos valdžia per daug neskuba. Vienas valdžios pareigūnas šiandien vietinei žiniasklaidai pranešė, kad kasinėjimai beieškant paslaptingojo traukinio prasidės tik pavasarį.

Kariuomenės atstovas sakė, kad visų pirma kariuomenės ekspertai turi ištirti šią teritoriją. Jis pridėjo, kad tuo atveju, jei ekspertams pavyks kažką rasti, į šią vietą bus išsiūsti specialūs daliniai ir pradės kasinėjimus.

Pastarosiomis dienomis, vietinės valdžios institucijos išreiškė abejones, o vietiniai ekspertai skatino juos „užbaigti šią beprotybę“ ir kuo greičiau pradėti kasinėjimus.

Valbžycho meras Zygmuntas Nowaczykas pareiškė, kad viskas ką jis matė: „senas žemėlapis“ ir laiškas – nėra labai tvirti įrodymai.

„Tai ne pirmas ir turbūt ne paskutinis toks pareiškimas apie neįprastą radinį mūsų teritorijoje. Valbžychas ir Žemutinė Silezija yra kupini paslapčių“, – teigė jis.

Vien pačius tunelius gaubia paslapties šydas: niekas taip ir nežino, kokiu tikslu jie iš tiesų buvo pastatyti.

Vietinėse legendose pasakojama, kad nacistinė Vokietija įsakė pastatyti šį platų požeminį tinklą, kuris rangosi aplink didžiulę Ksiažo pilį, kad galėtų paslėpti Trečiojo Reicho brangenybes, „V2“ bombas, ar net patį Hitlerį, o mažiau tikėtinos istorijos teigiama, kad ten gali būti slepiami įrodymai apie ateivius.

Traukinys buvo tik viena maža dalis pasakojimų ir istorijų, kurios paplito paskutinėmis nacių invazijos dienomis. Yra ir tokių kalbų, kad tunelyje slypi ne vienas, o trys traukiniai.

Žmonės įsiaudrinę

Bet istorijos apie šią vietovę buvo kuriamos ne tik 1945 metais, o ir vėliau.

Tadeuszas Slowikowskis, kuris paieškoms paskyrė dešimtmečius savo gyvenimo ir net savo namuose, Valbžyche, įrengė kopiją, yra įsitikinęs, kad šeima, kuri gyveno netoli bėgių, buvo nužudyta, nes pamatė, kaip naciai slepia traukinį.

T.Slowikowskis tikino, kad 2000 metų pradžioje slaptos Lenkijos tarnybos neva nunuodijo jo šunį, nes šis prisikasė pernelyg arti traukinio.

Kiti žmonės tvirtina, kad sulaukdavo mistiškų skambučių, kuriuose jiems grasindavo per daug nesikišti ir laikytis atokiau.

„Mes radome šiuos daiktus labai arti nuo traukinio dingimo vietos. Nežinome, kokia yra jų vertė, bet kai kurie tikrai yra auksiniai. Tad logiška, kad panašių daiktų, kurie dar neatrasti, ten gali būti ir daugiau“, – kalbėjo du vyrai rodydami savo radinių nuotraukas.

Vienoje nuotraukoje ant vyro delno matyti neaiškios kilmės moneta. Kitoje ant senstančių geležinkelio bėgių guli vokiečių šalmas. Trečioje – monetų ir medalių kolekcija.

Vargu, ar šie daiktai gali būti kažkuo susiję su legendiniu traukiniu, bet, nepanašu, kad lobių paieškų karštligė nurims artimiausiu metu.

Yra net daina, kurioje apdainuojamas šis traukinys. Ją sukūrė 28 metų Valbžyche gimusi dainininkė Edyta Nawrocka.

Miestas klesti

Verslininkai taip pat nemiega ir pasinaudoję šia situacija kraunasi nuosavus lobius. Dabar siūlomos specialios ekskursijos į miesto požeminius tunelius, o reklamose vaizduojamas spindintis garvežys.

Ksiažo pilies vadybininkas Krzysztofas Urbanskis sakė, kad lankytojų skaičius dėl „Lochneso pabaisos efekto“ gerokai išaugo.

„Aš neturiu jokių konkrečių įrodymų, kad traukinys egzistuoja, bet šį faktą patvirtino patikimi šaltiniai ir aš labai norėčiau, kad tai būtų tiesa/

Niekas nematė pabaisos, tačiau ji vis tiek traukia žmones“, – sakė jis

„Niekada anksčiau mūsų mieste neteko matyti tiek lankytojų. Tiesiog nuostabu. Žmonės čia traukia iš viso pasaulio, leidžia pinigus ir mėgaujasi tuo, ką mes galime pasiūlyti“, – sakė 25 metų viešbučio bufetininkė Kasia.

Vis dėlto kiti gyventojai nėra tokie tikri, kad ši situacija yra „nuostabi“ ir dar labiau abejoja, kad šis traukinys iš vis kada nors egzistavo.

Jie ragina valdžią atskleisti, kas yra žinoma, nes Vokietijos laikraštyje buvo paskelbta, kad kultūros ministerija apie radinį žinojo jau nuo kovo.

„kodėl jie nepateikia mums įrodymų? Jei jie matė nuotraukas ir įrodymus, tegul pasako mums. Laikraščiuose knibždėte knibžda įvairiausios spekuliacijos, tačiau dabar atėjo laikas atskleisti ką jie iš tikrųjų žino“, – sakė 36 metų vietinis gyventojas Darekas.

Daug žmonių Valbžyche ir visame pasaulyje pabrėžė faktą, kad viskas labai greitai išsispręstų, jei kas nors tą traukinį tiesiog iškastų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.