Pavojingi Radvilos Našlaitėlio kelionių nuotykiai – atidžiau

Mikalojus Kristupas Radvila Našlaitėlis buvo vienas garsiausių keliautojų visoje LDK istorijoje. Aplankęs tolimus ir pavojingus kraštus, visus savo kelionės įspūdžius aprašė veikale „Kelionė į Jeruzalę“.

Vienas garsiausių keliautojų LDK istorijoje Mikalojus Kristupas Radvila Našlaitėlis su žmona Elžbieta Eufemija Vyšnioviecka susilaukė net devynių vaikų.
Vienas garsiausių keliautojų LDK istorijoje Mikalojus Kristupas Radvila Našlaitėlis su žmona Elžbieta Eufemija Vyšnioviecka susilaukė net devynių vaikų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2015, 10:57 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 2:10 PM

Apie M.K.Radvilos Našlaitėlio nuotykius ketvirtadienį Vrublevskių bibliotekoje pasakos VU Istorijos fakulteto doktorantė Milda Kvizikevičiūtė viešoje paskaitoje „Neįprasti ir pavojingi Mikalojaus Kristupo Radvilos Našlaitėlio nuotykiai“.

Aplankęs tolimus ir pavojingus kraštus M.K.Radvila Našlaitėlis visus savo kelionės įspūdžius aprašė veikale „Kelionė į Jeruzalę“. LMA Vrublevskių bibliotekoje saugomi keli šios knygos egzemplioriai, išleisti skirtingomis kalbomis.

Paskaitoje siekiama išsamiau aptarti Radvilos Našlaitėlio aprašytą pasaulį – istoriją, mokslą, stebuklus ir/ar tariamą tikrovę. Keliami klausimai, ar tikrai Radvila Našlaitėlis matė ir girdėjo viską, ką aprašė?

Kokį įspūdį jam paliko Šventoji Žemė? Kaip atrodo Artimieji Rytai Radvilos Našlaitėlio akimis? Ne mažiau svarbi yra jo pateikiama informacija apie Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę, kuri retkarčiais vis pasirodo visų įspūdžių kontekste.

Piligriminės kelionės buvo ir vis dar yra didžiulis įvykis žmogaus gyvenime, reikalaujantis dvasinio ir fizinio pasirengimo. Žmonės ne tik keliaudavo, bet ir aprašydavo savo kelionės įspūdžius įvairaus pobūdžio raštijoje – laiškuose, dienoraščiuose, aprašymuose.

Ne išimtis buvo ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikas Mikalojus Kristupas Radvila Našlaitėlis (1549-1616), XVI amžiaus pabaigoje išsiruošęs į keleto metų trukmės kelionę po Šventąją Žemę. Jos metu ne tik nukeliavo iki Sirijos, Jeruzalės ir Egipto, tačiau paliko ir savo kelionės aprašymą, kuris buvo išleistas dar 1601 m., esant gyvam pačiam autoriui.

Mikalojaus Kristupo Radvilos Našlaitėlio kelionės į Šventąją Žemę aprašymas yra unikalus ir vertingas kultūriniu atžvilgiu. Nepaisant to, kad daugelis esame girdėję apie šią kelionę, daugelis esame skaitę šį dienoraštį, tačiau iki šiol yra nemažai dalykų, kurie praslysta pro akis ir lieka nepastebėti.

Yra reikalinga iš naujo įvertinti ir aktualizuoti šį tekstą. Radvila Našlaitėlis pateikė piligriminės kelionės aprašymą, pademonstruodamas begalinį smalsumą ir aprašydamas sutiktus žmones, vietinius papročius.  

Vieša paskaita „Neįprasti ir pavojingi Mikalojaus Kristupo Radvilos Našlaitėlio nuotykiai“ – gruodžio 3 d. 17 val. LMA Vrublevskių bibliotekoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.