Kas ištuštino Kauno merų midaus statinaites?

Rotušėje kuriamame muziejuje į akis krinta kelios ąžuolinės statinaitės su išraižytomis miesto merų pavardėmis. Jos turėtų būti pripildytos midaus. Nors eksponatų rankomis liesti negalima, pajudinus statinaites nesunku suprasti, kad jos jau ištuštintos.

Rotušėje veikiančio Kauno miesto muziejaus lankytojai gali apžiūrėti merų dovanotas midaus statinaites.<br>P.Mantauto nuotr.
Rotušėje veikiančio Kauno miesto muziejaus lankytojai gali apžiūrėti merų dovanotas midaus statinaites.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Laikinoji sostinė“)

Dec 15, 2015, 1:57 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 6:40 AM

„Statinaitės tikrai buvo pripildytos tauraus gėrimo, tačiau jis jau išragautas“, – juokėsi Kauno ceremonmeistras Kęstutis Ignatavičius.

Būtent jis 2001 metais atgaivino senovinę tradiciją, kai kiekvienas naujas meras simboliškai dovanoja miestui midaus statinaitę ir vieną floriną. Pirmasis tokią dovaną miestelėnams įteikė Erikas Tamašauskas, tradiciją tęsė ir visi kiti merai.

Pasak K.Ignatavičiaus, midus išragaujamas su svečiais įvairių švenčių metu, nes jį išlaikyti ilgą laiką reikėtų specialių sąlygų.

Tradicija siekia XVI amžių

Šis senovinis paprotys lotynų kalba aprašytas 1522–1544 metų miesto magistrato aktų knygoje, kuri saugoma Vilniaus universiteto bibliotekoje.

Joje parašyta, kad Rotušės pamatų dėjimo ceremonijoje apsilankė burmistras ir pagal seną tradiciją kampe po pamatiniu akmeniu, prie statomų laiptų, padėjo midaus statinaitę ir vieną floriną.

„Jau tuomet kalbėta apie seną tradiciją. Tik kokius laikus ji siekia?“ – svarstė K.Ignatavičius.

Pasak jo, senuose įrašuose nėra jokios užuominos apie midaus statinaitės dydį ir paskirtį. Gal tai būta dovanos statybininkams, kad jie geriau dirbtų? K.Ignatavičiui taip pat smalsu, kokį pinigėlį būtų galima rasti po pamatiniu Rotušės akmeniu.

Dabar merai dovanoja 5 litrų talpos statinaites.

Moneta liko po arenos pamatu

E.Tamašauskas miestui padovanojo 1 lito monetą, o vėlesnių dovanų vertė tik didėjo. Kauno meras Andrius Kupčinskas padovanojo dvi Lietuvos banko išleistas auksines 10 litų monetas.

Vieną jų vėliau padėjo po statomos „Žalgirio“ arenos pamatais.

„Arena turbūt jaučia monetos poveikį, nes renginių metu net netelpa žmonės“, – šypsojosi K.Ignatavičius.

A.Kupčinskas meru buvo renkamas dukart, tačiau simbolines dovanas miestui reikia įteikti tik užimant šį postą pirmą kartą.

Šiemet pavasarį Kauno mero regalijomis pasipuošęs verslininkas Visvaldas Matijošaitis sužibėjo dosnumu – jis padovanojo tradicinę midaus statinaitę ir auksinę 50 eurų monetą, kurios vertė rinkoje šiuo metu beveik dešimt kartų didesnė.

Sukūrė visai naują tradiciją

Dar vieną ritualą merams sugalvojo pats ceremonmeistras. Naujasis meras maždaug iš pusmetrio aukščio meta monetą ant pastatytos midaus statinaitės.

Jeigu moneta išsilaiko ant statinaitės, pinigai liks mieste, priešingu atveju lauks sunkūs laikai.

K.Ignatavičius pripažino, kad šį žaidimas sugalvojo jis pats, ir kol kas visi Kauno merai sėkmingai įveikė užduotį.

Jų dovanotas monetas netrukus taip pat galės išvysti Kauno miesto muziejaus lankytojai, tačiau dar reikia pasiruošti – pasirūpinti tinkamu jų pateikimu.

Po Rotušės pamatų akmeniu – paslaptis

Stanislovas Sajauskas

Profesorius, numizmatikos žinovas

„Pirmoji lietuviška auksinė 3,5 gramo masės vieno florino moneta buvo nukaldinta Žygimanto Augusto laikais, 1547 metais. Po 15 metų nukaldintos auksinės 10 florinų proginės monetos. Šios yra itin retos, jų yra išlikę vos kelios.

Nėra abejonių, kad po Kauno rotušės pamatu nerastume lietuviškos monetos, nes šis statinys pradėjo kilti anksčiau.

Tai galėjo būti florinas, nukaldintas Italijoje, Nyderlanduose ar Vokietijoje. Visose šalyse nukaldinti florinai buvo lygiaverčiai – lygiai taip pat, kaip dabar eurų monetos, o pats florino pavadinimas kilęs iš Italijoje esančio Florencijos miesto pavadinimo.

Didelio lobio po Rotušės pamatais turbūt nereikėtų tikėtis – ten greičiausiai padėtas simbolinis 1 florinas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.