57 anomalijos iš Rusijos: ausinės kepurės nedengia ausų

Rusija – plati valstybė, kurioje galima rasti visko: ir šilto, ir šalto, nuo gyvybei grasinančių varveklių iki meną saugančių kačių. Tad „The Telegraph“ pateikė 57 neįtikėtinus ir stulbinančius faktus apie šią milžinišką valstybę.

Rusijoje nestinga stebinančių faktų, vaizdų ir istorijų.<br>„123rf“ nuotr.
Rusijoje nestinga stebinančių faktų, vaizdų ir istorijų.<br>„123rf“ nuotr.
Maksvoje varvekliai kelia pavojų gyvybei.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Maksvoje varvekliai kelia pavojų gyvybei.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Maskvos metro požemiai yra turbūt gražiausi pasaulyje.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Maskvos metro požemiai yra turbūt gražiausi pasaulyje.<br>„Wikipedia“ nuotr.
„The Astoria“ viešbutis.<br>„Wikipedia“ nuotr.
„The Astoria“ viešbutis.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Ermitažo katė.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Ermitažo katė.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Petropavlovskio tvirtovė.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Petropavlovskio tvirtovė.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Subotnikas.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Subotnikas.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Banginio griaučių alėja.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Banginio griaučių alėja.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Vodka.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Vodka.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Raudonoji aikštė.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Raudonoji aikštė.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Vladimiras Putinas aktyviai sportuoja.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Vladimiras Putinas aktyviai sportuoja.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Gintaro kambarys.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Gintaro kambarys.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Gulago lageris.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Gulago lageris.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Policininkai nevengia imti kyšių.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Policininkai nevengia imti kyšių.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Ugličiaus bažnyčia.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Ugličiaus bažnyčia.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Volga.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Volga.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Šamanų uola.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Šamanų uola.<br>„Wikipedia“ nuotr.
ausinė kepurė.<br>„Wikipedia“ nuotr.
ausinė kepurė.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (18)

Lrytas.lt

Jan 26, 2016, 1:57 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 4:10 AM

1. Sankt Peterburge esančiame viešbutyje „The Astoria“ Adolfas Hitleris planavo užėmęs miestą iškelti didžiulį banketą.

2. Žymiausiame Rusijos Ermitažo muziejuje, kuris taip pat stovi Sankt Peterburge, gyvena ir meno dirbinius nuo graužikų saugo apie 70 kačių. Šią tradiciją 1745 metais dekretu pradėjo imperatorė Jelizaveta, Petro Didžiojo, kuris įkūrė Sankt Peterburgą, dukra. Muziejuje taip pat apie 23 km vingiuoja koridoriai, kurie atrodo lyg marmuriniai.

3. Rusai taip pat tvarkosi talkoje, kuri vadinasi „subotnikas“. Tą dieną savanoriai šluoja ir tvarko miestų gatves. Ši tradicija prasidėjo po revoliucijos, tačiau tęsiasi iki šiol.

4. Raudonosios aikštės pavadinimas neturi nieko bendro su komunizmu ir yra kilęs nuo žodžio „krasnij“, kuris anksčiau reiškė „gražus“.

5. Nuo stoglatakių Maskvoje kabantys varvekliai yra tokie milžiniški, kad po apačią esantys takai būna užtveriami. Toks ledo gabalas nukritęs žmogui ant galvos be vargo jį užmuštų.

6. Maskvos metro Revoliucijos aikštės stotyje stovi bronzinė šuns su blizgančia nosimi skulptūra. Paliesti šunelio nosį neša laimę.

7. Rusijoje taip pat stovi Laikos skulptūra – šis šuo 1957 metais keliavo į kosmosą.

8. Rusai tradiciniu delikatesu laiko viščiuko kojos sriubą.

9. Rusijos gyventojai labai mėgsta rūbines. Nesitikėkite nueiti į restoraną, barą, muziejų ar galeriją su savo paltu. Būsite paprašyti palikti jį ir galbūt savo krepšį rūbinėje. Be to, rūbinėse dažnai darbuojasi „babuškų“ komandos.

10. Jei norite rusams įteikti gėlių, prieš tai būtinai jas suskaičiuokite. Visais atvejais, išskyrus laidotuves, yra priimta dovanoti nelyginį gėlių skaičių.

11. Sankt Peterburge šalia tilto, kuris veda prie Petropavlovsko tvirtovės yra kiškio statula, kuri primena, kad anksčiau šios salos vejose šokinėjo daugybė kiškių ir taip pat simbolizuoja jų kovą su potvyniais, kurie niokojo miestą XVIII – XIX a. Kalbama, kad metus į šią statulą monetą, ateina sėkmė.

12. Tolstant nuo Rusijos sostinės – mašinos mažėja, o šukuosenos keistėja.

13. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, rusai yra ketvirti pasaulyje pagal suvartojimo alkoholio kiekį ir atsilieka tik nuo Baltarusijos gyventojų, moldovų ir lietuvių.

14. Žodis „vodka“ yra išvestas iš žodžio „voda“, kuris reiškia vandenį.

15. Vidutinė vyro gyvenimo trukmė Rusijoje yra vos 63 metai ir yra net trumpesnė, nei Šiaurės Korėjoje ar Irake. Tuo metu šios šalies moterys gali tikėtis sulaukti 75 metų.

16. Itigrano saloje yra taip vadinama „Banginių griaučių alėja“, kurioje šių žuvusių gyvūnų kaulai yra išrikiuoti būtent taip.

17. Maskvos metro požemiai turbūt yra gražiausi pasaulyje.

18. Sklando kalbos, kad po Maskvos grindiniu glūdi ir kita, slapta metro sistema – „Metro 2“ – kuri veda prie karinių bunkerių.

19. Šios šalies gyventojai konservuoja viską: agurkus, burokus ir net buvusius lyderius.

20. Maskvoje yra keli spynų medžiai, ant kurių poros palieka savo meilės įrodymą.

21. Po paminklu skirtu herojiškiems Leningrado gynėjams (Monument to the Heroic Defenders of Leningrad) yra saugykla/muziejus, kurioje girdėti ritmingai tiksintis metronomas. Šis garsas buvo transliuojamas per vietinį radiją apgulties metu, kad gyventojai žinotų, jog miestas vis dar gyvas.

22. Rusijoje tik silpni žmonės nuleidžia savo ausinės kepurės ausis žemyn, jei lauke dar nespaudžia 20 laipsnių šaltis.

23. Maskvos gatvėse susidaro tokie ilgi kamščiai, kad turtingi rusai nusisamdo netikras greitąsias, kad pro juos prasiveržtų.

24. Atvykus į Maksvą galima užsukti į parką, kuriame yra daugybė nebepageidaujamų sovietinių statulų. Vis dėlto ten galima išvysti ir labiau šiuolaikiškų meno kūrinių.

25. Šioje šalyje vyriškiams pasirinkimo netrūksta, nes moterų ten yra net 11 mln. daugiau nei vyrų.

26. Nustatyta, kad maždaug 50 proc. policijos pareigūnų Rusijoje ima kyšius.

27. Maksvoje yra restoranas, kuriame dirba tik dvyniai.

28. Šioje šalyje driekiasi ne vien tik tundros ir taigos – ten taip pat galima kopti į ugnikalnius.

29. Daugybėje turistinių objektų užsieniečiai už bilietus moka daugiau nei vietiniai. Tai nesąžininga, tačiau atvykėliai nieko negali padaryti, o skųstis net neverta. Belieka tik nusijuokti ir įsivaizduoti, kaip Romanas Abramovičius moka penkis kartus mažiau už jus, nes gauna Rusijos piliečiams taikomą nuolaidą.

30. Postnikas Jakovlevas yra žinomas kaip Šventojo Bazilijaus katedros architektas. Legenda byloja, kad po to Ivanas Rūstusis vyrą apakino, kad šis niekada negalėtų suprojektuoti nieko, kas šiam statiniui prilygtų.

31. Šioje šalyje yra net 11 skirtingų laiko zonų, daugiau nei bet kurioje kitoje valstybėje.

32. Situacija yra gerokai geresnė nei anksčiau, tačiau Rusijos policija vis dar yra liūdnai pagarsėjusi dėl to, kad purto užsieniečius dėl „popierizmo pažeidimų“. Rusijoje turistams patartina visą laiką su savimi nešiotis dokumentus.

33.Viena didžiausių Antrojo pasaulinio karo paslapčių yra gintaro kambarys. Jis buvo išpuoštas gintaro plokštelėmis, auksiniais lapeliais ir veidrodžiais. Anksčiau šis kambarys buvo įrengtas netoli Sankt Peterburgo stovinčiuose Jekaterinos rūmuose. Vėliau jį pagrobė naciai ir atgabeno į Karaliaučių rekonstrukcijai. Bet dabar jau niekas nežino, kur yra šis kambarys.

34. Didžiausioje Baikalo ežero Olchono saloje klesti šamanizmas. Vakarinėje jos pakrantėje stūkso Šamano uola.

35. Vakarų pasaulio lyderiai yra nepageidaujami mažiausiai vienoje oro uosto neapmuitintoje parduotuvėje.

36. Ermitažo rūmų Baltajame valgomajame ant židinio atbrailos yra laikrodis. Jis buvo sustabdytas 1917 metų soalio 25 dienos 2 val 10 min nakties, kai bolševikai areštavo Laikinąją A.Kerenskio vyriausybę, kuri valdžioje buvo nuo Vasario revoliucijos. Tą akimirką Rusija persivertė į komunizmą.

37. Michailas Gorbačiovas įrašė romantišką meilės dainų albumą. V.Putinas turi dziudo DVD.

38. Trumpą laiko tarpą devyniasdešimtaisiais „PepsiCo“ turėjo didžiausią povandeninių laivų flotilę pasaulyje. Tokį malonumą įmonei atnešė sandėris su Rusija.

39. Rusiją galima aplankyti ir neprašant vizos, jei plauksite keltu iš Helsinkio (į Sankt Peterburgą).

40. Rusijoje yra vienas iš labiausiai baimę keliančių tiltų pasaulyje, kuriuo gali pasiryžti eiti adrenalino ištroškę drąsuoliai – Dangaus tiltas kabo 439 metrų aukštyje.

41. Prie Petropavlovsko tvirtovės driekiasi Sankt Peterburgo paplūdimys. Žmonės, kuriuos miestas praminė „jūrų vėpliais – jie tiki ledinio vandens terapijos efektais – susirenka ten į žiemos maudynes.

42. Sankt Peterburge esančioje Vasilevskio saloje lankytojų laukia gan keistų pramogų pasirinkimas. Ten, prie upės kranto, jie gali išvysti porą XV a. Egipto sfinksų ir apsilankyti biologinių keistenybių muziejuje, kuriame demonstruojami Petro I asmeninio tarno, kuris buvo tikras gigantas, griaučiai ir širdis.

43. Praėjusiais metais 1,8 tūkst. pusnuogių slidininkų susirinko Šeregeše, kur jie bandė pasiekti pasaulio Guinnesso rekordą.

44. Ateityje yra planuojama nutiesti 20 tūkst. km ilgio greitkelį, kuris per Rusiją jungtų Jungtinę Karalystę ir JAV.

45. Rusijoje teka ilgiausia Europos upė Volga, kuri vingiuoja net 3690 kilometrų. Be to, ši upė turi daugiau nei 200 intakų. Jų visų ilgį sudėjus su pačios Volgos ilgiu gaunasi 357 tūkst. kilometrų.

46. Rusijos lageriai, žinomi kaip gulagai, netrukus gali tapti „turistų stovyklomis“. Prieštaringą planą lankytojams pritraukti pernai paskelbė regioninis turizmo departamentas Jakutijoje, Rytų Sibire.

47. Kasmet Rusiją aplanko apie 10 tūkst. britų, tačiau daugiau nei 90 proc. jų nekelia kojos už Maksvos ir Sankt Peterburgo ribų.

48. Už maždaug 200 km nuo Maskvos yra Ugličiaus miestelis. Jame stovi raudonai ir baltai nuspalvinta bažnyčia, kuri stebi Volgos upę. Ji žymi vietą, kur 1591 metais buvo nužudytas paskutinis Riurikaičių dinastijos atstovas, jauniausias Ivano Rūsčiojo sūnus, aštuonmetis caraitis Dmtrijus.

Manoma, kad žmogžudystė buvo įvykdyta Boriso Godunovo paliepimu, kylančiam maištui numalšinti. Iš Maskvos atvykę tyrėjai nustatė, kad berniukas netyčia nukrito ir taip save padūrė („septynis kartus“, prideda vietiniai).

49. Rusijoje yra šalčiausia vieta mūsų planetoje. 1933 metų vasario 6 dieną Oimiakono meteorologinėje stotyje buvo užfiksuota 67,7 laipsnių šalčio temperatūra.

50. Kartą rusai buvo pagaminę apvalų karo laivą.

51. 1908 metais Rusijos olimpinė komanda atvyko į Londoną 12 dienų pavėlavusi, nes vis dar naudojosi Julijaus kalendoriumi.

52. Kolos pusiasalyje gyvena paskutiniai du žmonės kalbantys Terio Samių kalba.

53. Gatvėse stovinčiose nedidelėse tabako parduotuvėlėse galima įsigyti senovinių pašto ženklų.

54. Pasak Henri Troyat biografijos, Petras I taip smarkiai mylėjo savo žaislinius kareivėlius, kad pakorė žiurkę, kuri drįso nugriaužti vieno jų galvą. Jis taip pat įvedė barzdų mokestį.

55. Rusijoje yra kavinių šaka, kur klientai gali valgyti kiek panorėję, o moka už ten praleistą laiką. 2014 metais tokia kavinė atsidarė ir Londone.

56. Karačiajaus ežeras, į kurį yra pilamos branduolinės atliekos, tyra toks radioaktyvus, kad pastovėjus greta jo vieną valandą, greičiausiai mirtumėte.

57. Sankt Peterburge yra muziejus, kuris teigia, kad stikliniame indelyje turi Rasputino penį. Vis dėlto ekspertai abejoja, kad tai tiesa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.