Ukrainos Metų knyga – leidinys su Alfredo Bumblausko pratarme

Kijevo leidyklos „Baltija druk“ istorinė knyga „Kunigaikščiai Ostrogiškiai“, kurios leidybą iš

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2016, 4:46 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 3:52 PM

Septynioliktą kartą rengiamuose knygų rinkimuose leidinys „Kunigaikščiai Ostrogiškiai“ pateko į trumpąjį dešimties geriausių 2015 metais Ukrainoje išleistų knygų sąrašą, sudarytą apklausus ekspertus. Atrankai septynioms nominacijoms buvo pateikti 1022 leidiniai. Surinkęs daugiausiai ekspertų komisijos balsų, leidinys „Kunigaikščiai Ostrogiškiai“ gavo „Metų knygos“ titulą.

Ukrainiečių kalba išleistą knygą sudarė Baltarusijos, Lietuvos ir Ukrainos istorikai Olegas Dziarnovičius, Raimonda Ragauskienė, Igoris Teslenko ir Borisas Čerkasas. Pratarmę parengė profesorius Alfredas Bumblauskas. 280 puslapių istorinė studija papuošta beveik 800 iliustracijų ir nuotraukų. Istoriniai dokumentai ir archyvinė medžiaga buvo renkama 26 Baltarusijos, Lenkijos, Lietuvos ir Ukrainos muziejuose.

Knygoje, kuri pasakoja apie rusėnų (ukrainiečių) kilmės kunigaikščius Ostrogiškius, pagrindinis dėmesys skiriamas dviem iškiliausiems šios giminės atstovams – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) didžiajam etmonui Konstantinui Ostrogiškiui bei jo sūnui Konstantinui Konstantinovičiui Ostrogiškiui, pasižymėjusiam LDK konfesiniame gyvenime. Nemažai dėmesio skiriama ir Ostrogiškių giminės moterims.

K. Ostrogiškis laikomas vienu žymiausių XVI a. pirmos pusės ir visos Lietuvos istorijos karvedžių: jo vadovaujama LDK kariuomenė 1514 m. laimėjo Oršos mūšį prieš Rusijos kariuomenę. Be to, jis buvo vienas turtingiausių LDK didikų stačiatikių, dosniai rėmęs ir palaikęs LDK stačiatikių bažnyčią.

K. Ostrogiškis palaidotas Kijevo Pečiorų Lavroje, šiuo metu Lietuvos ir Ukrainos pastangomis siekiama atstatyti ten esantį istorinį antkapinį paminklą.

Knygos leidyba iš dalies finansuota Lietuvos užsienio reikalų ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos lėšomis (2014 m. skirta 14 481 eurų), skirtomis skatinti regiono mokslininkų bendradarbiavimą tiriant ir populiarinant LDK istoriją ir paveldą.

Lietuvos valstybinių institucijų Ukrainai suteikta parama 2014-2016 m. siekia apie 3,5 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.