Gotikinės Zapyškio bažnyčios laukia didelės permainos

Bus perstatytas balkonas, restauruotos freskos, įrengta šildymo sistema, suprojektuoti nauji langai, apšvietimas. Tokie pokyčiai laukia Zapyškio (Kauno r.) bažnyčios.

Vytauto Didžiojo laikus menanti Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vytauto Didžiojo laikus menanti Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Laikinoji sostinė“

2016-04-18 10:00, atnaujinta 2017-05-28 13:21

Vytauto Didžiojo laikus menanti gotikinė Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia priklauso palyginti negausiai Zapyškio parapijai, kuri savo jėgomis sutvarkyti šventovės nepajėgia, todėl gaivinti ją imasi Vilkaviškio vyskupija ir Kauno rajono savivaldybė.

Vilkaviškio ordinaras vyskupas Rimantas Norvila mano, kad būtų logiškiausia pastatą panaudos teise perduoti savivaldybei. R.Norvila pabrėžė, kad bažnyčia turi tarnauti visai bendruomenei, kartu prašydamas, kad su kulto pastatu būtų elgiamasi atsakingai.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pritaria, kad šią ypatingą istorinę reikšmę turinčią bažnyčią būtina gaivinti kompleksiškai: „Zapyškio bažnyčia yra ne tik Kauno rajono, bet ir visos Lietuvos pasididžiavimas, todėl privalome suremti pečius ir rasti lėšų jai atgaivinti.“

Architektas Gintaras Prikockis pasakojo, kad projektas susideda iš dviejų dalių: pastato restauravimo ir jo pritaikymo visuomenės reikmėms. Bažnyčia yra smarkiai nukentėjusi nuo potvynių, todėl teks atlikti daug darbų. „Reikėtų sutvirtinti stogo konstrukcijas, permūryti dalį plytų, choro balkoną taip pat būtina perstatyti“, – vardijo architektas.

Grindis planuojama palikti senas, jose visu perimetru įrengiant senų plytų juostą. Po balkonu numatyta įrengti dvi nedideles, maždaug 6 kv. m patalpas. Viena būtų skirta zakristijai, kita – persirengti bažnytėlėje koncertuojantiems atlikėjams.

Architektas G.Prikockis sako, kad jau suprojektuoti nauji langai ir kryžiai. Pastatas bus šildomas infraraudonųjų spindulių lempomis.

Vienas didžiausių projektuotojo galvosopių – sienų freskos. G.Prikockis įsitikinęs, kad jos įdomios ir vertingos. „Vienoje matyti miesto bokštai. Galbūt tai Kaunas?“ – spėliojo architektas. Atgaivinti sieninę tapybą gali tik patyrę restauratoriai, todėl tikėtina, kad tai užtruks.

Bus pasirūpinta ir pastato saugumu – jame numatyta įrengti naują elektros instaliaciją ir gaisrinės saugos sistemą. „Prie bažnyčios dažnai lankosi žmonės, todėl reikėtų pagalvoti ir apie sniego gaudytuvus ant stogo“, – įsitikinęs G.Prikockis.

Kito etapo metu būtų tvarkoma aplinka. Bažnyčios šventoriuje palaidota nemažai žmonių, todėl tikriausiai teks atlikti archeologinius tyrimus.

Gotikinė bažnyčia bus gerai matoma ir naktį – architektas suprojektavo jos apšvietimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.