Gidai raudonuoja dėl nušiurusių Aušros vartų

Pasimelsti į Aušros vartus iš viso pasaulio atvykstantys piligrimai kraupsta nuo elgetų būrių, aptriušusių sienų, duobėtų šaligatvių ir net šlapimo dvoko. Išsitraukę fotoaparatus jie puola fotografuoti ne tik šventų vietų, bet ir toli gražu tvarka neblizgančių pašalių. Tad tokio Vilniaus nuotraukos pasklinda po pasaulį.

Turistai autobusais atvyksta prie Aušros vartų ir tai dažniausiai jiems būna pirmoji pažintis su miestu.<br>D.Umbraso nuotr.
Turistai autobusais atvyksta prie Aušros vartų ir tai dažniausiai jiems būna pirmoji pažintis su miestu.<br>D.Umbraso nuotr.
Tokie nepagydomais ligoniais apsimetantys elgetos dvokia jau iš tolo ir baido turistus.
Tokie nepagydomais ligoniais apsimetantys elgetos dvokia jau iš tolo ir baido turistus.
Šaligatvio plytelės išklypusios, kiek gausiau palijus čia atsiranda balos.
Šaligatvio plytelės išklypusios, kiek gausiau palijus čia atsiranda balos.
Audrius ir Natalija guodėsi, kad atvykėliai iš Lenkijos nebe tokie dosnūs.
Audrius ir Natalija guodėsi, kad atvykėliai iš Lenkijos nebe tokie dosnūs.
Daugiau nuotraukų (5)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Jul 7, 2016, 6:28 AM, atnaujinta May 19, 2017, 4:24 PM

Pinigų kaulijantis benamis, vaidinantis paskutines dienas gyvenantį ligonį. Treningais vilkintys narkomanai, prašantys pinigų. Dar neseniai prie pat Aušros vartų buvo įsikūręs itin įkyrus valkata. Dabar jo ten nebėra, tačiau liko šlapimu dvokianti duobė.

Neapsikentę netvarkos gidai puolė rašyti skundų savivaldybei, tačiau ji tik pažadėjo įpareigoti aplinkinių pastatų šeimininkus susitvarkyti.

Žydi tik pigiausios gėlės

Gidai atkreipė savivaldybės valdininkų dėmesį ir į prie Aušros vartų sustatytas neišvaizdžias sovietines gėlines. Jose šiuo metu žydi tiktai pigiausios gėlės.

„Turistai autobusais atvyksta į šią vietą ir tai dažniausiai jiems pirma pažintis su miestu. Juos pasitinka skurdus vaizdas“, – rašė atvykėlius lydintys gidai. Savivaldybė žadėjo pakeisti gėlines, tačiau jos stovi iki šiol.

Dar prasčiau atrodo šaligatvis – plytelės išklypusios, palijus atsiranda balų. Automobiliai netelpa aikštelėje prie viešbučio „City Gate“, todėl statomi tiesiai ant šaligatvio.

Į tai savivaldybės atstovai atsakė, kad šiais metais teritorijoje prie Aušros vartų planuojami tik minimalūs šaligatvių tvarkymo darbai.

Tiesa, savivaldybės Būsto administravimo skyriaus specialistai, sulaukę skundų dėl Aušros vartų priežiūros, įpareigojo pastato prižiūrėtoją atlikti cokolio remonto darbus.

Narkomanai – nesugaunami

Skvere prieš Aušros vartus suolus užėmę benamiai. Jie nužiūrinėja autobusais atvykstančius turistus.

Benamiai Audrius ir Natalija skundėsi, kad dosnumu kadaise garsėję atvykėliai iš Lenkijos dabar įbruka vos po kelis centus.

„Visi kaip užvesti kartoja: „Eik dirbk.“ O kam aš toks reikalingas?“ – klausė Audrius.

Su gyvenimo drauge jis miega čia pat, prie šiukšlių konteinerių, kurių vaizdas turistus taip pat verčia aikčioti.

Tvarkdariai elgetų prie Aušros vartų nesugeba pažaboti jau daugybę metų, o dabar dar atsirado ir narkomanai.

Tik savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai tvirtina pažeidimų neaptikę – išmaldos prašančių narkomanų jiems nesiseka sučiupti.

Pastatų nenori remontuoti

Apverktina ir pastatų aplink Aušros vartus būklė.

Nutrupėjęs tinkas, seniai dažų nemačiusios sienos. Štai Bazilijonų gatvėje stūkso didžiulis namas, kuriame buvo įsikūręs farmacijos fabrikas.

Dar 1998-aisiais savivaldybė 1230 kvadratinių metrų pastatą grąžino Vilniaus arkivyskupijos kurijai, bet jis iki šiol stovi apleistas, ant stogo jau pradėjo augti medeliai.

Aplink Aušros vartus bažnyčiai priklauso ir daugiau patalpų, o butus privatizavę gyventojai skundžiasi tokiais kaimynais.

„Štai viename butų gyvena senukas, kuris kadaise patarnavo bažnyčioje.

Kitame – jo brolis, kuris seniai mirė. Abu jie bažnyčiai priklausiusius butus sugebėjo privatizuoti.

Kai pradedi kalbėti apie namo tvarkymą, tokie gyventojai stoja piestu – esą pastatas dar šimtą metų stovės ir nieko nereikia daryti.

Jų dauguma, todėl namai aplink Aušros vartus tokie apleisti“, – aiškino viena Bazilijonų gatvės gyventoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.