Jungtinė Karalystė praras karalienės Viktorijos vestuvių karūną?

Kol kas tik laikinas draudimas apsaugojo deimantais ir safyrais puoštą karalienės Viktorijos karūną. Karūną, kurios dizaineris buvo princas Albertas, monarchė dėvėjo per jų vestuves 1840 metais.

Ekspertų manymu ši karūnėlė – viena svarbiausių karalienės Viktorijos epochos brangenybių.
Ekspertų manymu ši karūnėlė – viena svarbiausių karalienės Viktorijos epochos brangenybių.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2016, 9:22 AM, atnaujinta May 14, 2017, 6:04 PM

Šiuo metu brangenybė priklauso privačiam asmeniui, kuris, sumanęs ją parduoti, padavė eksporto licenzijos prašymą. Mat Jungtinėje Karalystėje neatsirado kolekcininko, kuri būtų pasiryžęs už karūną, dažnai vadinamą ir karūnėle, pakloti 5 milijonus svarų (apie 5,85 mln. eurų).

JK kultūros ministras Mattas Hancockas, kuris ir priėmė sprendimą, teigė, jog ši karūna – tai vienos garsiausių meilės istorijos simbolis.

11,5 cm pločio karūną puošia 11 didžiulių safyrų aukso aptaisuose, o taip pat daugybė deimantų, įrėmintų sidabru.

Ekspertų manymu ši karūnėlė – viena svarbiausių karalienės Viktorijos epochos brangenybių, kartu su safyrais bei deimantais puošta sage, kurią princas Albertas padovanojo jai vestuvių išvakarėse.

Po mylimo vyro mirties 1861 metais karalienė kelerius metus nedalyvavo parlamento atidarymo ceremonijoje, o 1866 metais joje pasirodė pasipuošusi vestuvine karūna. Viktorija ir Albertas laikyti idealia pora. Jie turėjo devynis vaikus.

1922 metais karalius Jurgis V su žmona karaliene Marija padovanojo karūnėlę savo dukrai, karalienės Viktorijos provaikaitei princesei Marijai jos vestuvių proga. Vėliau brangenybė Londone buvo parduota privačiam asmeniui.

Kultūros, medijų ir sporto departamento pranešime nurodoma, kad galutinis sprendimas dėl leidimo išvežti brangenybę iš šalies bus priimtas iki gruodžio 27 dienos. Pasak šio komiteto narių, karūnos išvežimas būtų didžiulė netektis, nes tai puikus meno kūrinys, turintis didelę istorinę vertę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.