Baigta tvarkyti garsioji Oginskių šeimos koplyčia-mauzoliejus Vilniuje

„Klasicizmo stiliaus Oginskių šeimos koplyčia-mauzoliejus yra viena iš senesnių šeimos koplyčių Vilniaus kapinėse. Simboliška, kad tvarkybos darbų pradžia sutapo su Mykolo Kleopo Oginskio 250-osiomis gimimo metinėmis, kurios buvo minimos pernai. Šiuo metu galime matyti realų rezultatą, o ateityje reikėtų galvoti apie kitų šiose kapinėse esančių koplyčių tvarkybą. Kunigaikščių Oginskių giminės atstovai apie 400 metų darė didelę įtaką Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos valstybių visuomeniniam, politiniam ir kultūriniam gyvenimui. Todėl Oginskių istorinio palikimo išsaugojimas neabejotinai prisideda prie mūsų tapatybės atskleidimo ir įtvirtinimo“ ─ sakė Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorė Diana Varnaitė.

Oginskių koplyčia.<br>Kultūros paveldo departamento(V.Karčiausko) nuotr.
Oginskių koplyčia.<br>Kultūros paveldo departamento(V.Karčiausko) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2016, 5:22 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 6:56 AM

Jau baigti dvejus metus trukę Oginskių koplyčios-mauzoliejaus ir jos prieigos tvarkybos darbai Vilniaus miesto senosiose kapinėse, vadinamose Šv.Apaštalų Petro ir Povilo, arba Saulės kapinėmis.

Šv.Apaštalų Petro ir Povilo kapinėse esančios Oginskių koplyčios-mauzoliejaus ir jos prieigos tvarkybos darbų atlikimą finansavo Lietuvos Respublikos Vyriausybė ir Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos. Per dvejus metus šiam kultūros paveldo objektui skirta apie 100 tūkst. eurų: iš jų virš 55 tūkst. eurų skyrė Kultūros paveldo departamentas iš Paveldotvarkos programos lėšų, likusiąją sumos dalį finansavo Vyriausybė pagal Istorinės atminties puoselėjimo priemonių planą.

Anot VĮ „Lietuvos paminklai“ projekto administravimo ir techninės priežiūros vadovo Viktoro Vilkišiaus, šiemet užbaigti koplyčios-mauzoliejaus tvarkybos darbai bei papildomi, projekte nenumatyti darbai, be kurių nebuvo galima užbaigti objekto: įrengti betoniniai peraukštėjimai (laiptai), sutvarkytas kriptos betoninis dangtis, kuris buvo sutrūkęs, stabilizuotas gruntas prie antros kriptos.

Praėjusiais metais atliktas Oginskių koplyčios pamatų, sienų, grindų ir metalinių durų-vartelių restauravimas, pilna stogo tvarkyba, atkuriant bokštelį su kryžiumi ir užklojant nauja čerpių danga. Be to, sutvarkyta koplyčios aikštelė, restauruojant atraminę sienelę ir metalinę tvorelę, atlikti avarinių atraminių sienelių koplyčios prieigose restauravimo ir tvarkybos darbai.

Pasak Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinio padalinio vedėjo Vito Karčiausko, Vilniaus miesto senosiose kapinėse, kurios nuo 1945 m. yra vadinamos Saulės kapinėmis, stovi net keturios XIX-XX a. pradžios koplyčios. Šv. Vincento Pauliečio koplyčia yra pašventinta kapinėse pirmoji ─1811 m. Antroji iškilo Oginskių šeimos koplyčia (1863-1884 m.). Prisikėlimo koplyčia ir pseudogotikinė Meištavičių koplyčia pastatytos jau XX a. pradžioje. Oginskių koplyčia šiose kapinėse yra tvarkoma pirmoji, o kitų būklė nėra gera, tad joms reikės skirti papildomo dėmesio.

Vilniaus miesto senosiose kapinėse Oginskių šeimos koplyčia-mauzoliejus pradėtas statyti 1876 m. pagal inžinieriaus architekto I.Levickio projektą. Klasicizmo stiliaus koplyčios pastatas, kuriame yra palaidoti nežinomi Oginskių šeimos nariai, pastaruosius dešimtmečius buvo apleistas, nukentėjo nuo asocialių asmenų sukelto gaisro, o praėjusiais metais ─ užkonservuotas, apjuosiant fasadą metaline konstrukcija bei uždengiant laikiną stogo dangą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.