Neringiškiai švenčia: gimtadienio parodoje – mielos šeimų relikvijos

Neringos miesto 55-ajam gimtadieniui paminėti „Neringos muziejai“ surengė edukacinį eksperimentą: subūrė Neringos bendruomenę bendrai kūrybinei veiklai ir kartu su gyventojais įsteigė gyvosios istorijos parodą-muziejų. Nidoje, Kuršių nerijos istorijos muziejuje (Pamario g. 53) iki gruodžio 25 dienos galima apžiūrėti šio projekto, pavadinto „Muziejų kuriame kartu“, intriguojančius eksponatus.

Neringiškiai parodai-muziejui sunešė apie 200 šeimos relikvijų.<br>Rengėjų nuotr.
Neringiškiai parodai-muziejui sunešė apie 200 šeimos relikvijų.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2016, 9:54 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:30 AM

Parodos „Muziejų kuriame kartu“ kūrėjais tapo Kuršių nerijos gyventojai, sutikę pasidalyti su visuomene savo gyvenimo ar šeimos istorijos akimirkomis, kurias įkūnija konkretūs daiktai – gyvenimo „relikvijos“ ir asmeninės „muziejinės vertybės“.

Įstaigos „Neringos muziejai“ komanda džiaugiasi, kad Neringos bendruomenė neliko abejinga drąsiai idėjai ir ekspozicijai sunešė apie 200 įvairių asmeninių ar šeimos gyvenimo „relikvijų“. Tarp jų – beveik šimtmetį menančios nuotraukos, trijų kartų vaikus džiuginęs rankų darbo medinis arkliukas, tarpukaryje žinias iš už Atlanto skelbęs radijo imtuvas, pokariu mamos nešiota suknelė bei daug kitų istoriškai spalvingų daiktų.

Kai kurie eksponatai ypač svarbūs Kuršių nerijos istorijai – pavyzdžiui, metalinis vabalas, skirtas nusiauti batams, kurį juodkrantiškių šeima po Antrojo pasaulinio karo rado užkastą žemėje su kitais besitraukusių vokiečių „namų lobio“ daiktais.

Be to, visos žmonių suneštos „relikvijos“ parodoje demonstruojamos su trumpomis daiktų „istorijomis“: kodėl jie ypatingi ir ką reiškia konkretaus žmogaus, jo šeimos gyvenime. Tai suteikia galimybę Neringos bendruomenei dar geriau pažinti ir suprasti vieniems kitus, tapti artimesniais.

„Eksperimentinis projektas „Muziejų kuriame kartu“ ne tik suburia skirtingus žmones bendram tikslui, bet ir leidžia ugdyti ir puoselėti atminties kultūrą. Visi parodos eksponatai – tai gyvosios istorijos liudininkai, išlaikę stiprų emocinį ryšį su savininkais, priešingai nei įprastuose muziejuose saugomos vertybės.

Mes džiaugiamės, kad žmonės nuoširdžiai dalinasi savo istorijomis, įkūnytomis įvairių daiktų pavidalais. Be to, ši paroda svarbi ne tik bendruomenei, bet ir mums patiems. Ji leidžia pasvarstyti, kas yra Vertybė, kas yra Istorija ir kaip kiekvienas iš mūsų prisidedame prie jos kūrimo“, – kalbėjo BĮ „Neringos muziejai“ direktorė dr. Lina Motuzienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.